Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Τσέρνομπιλ 1986, Κορωνοϊός 2019

Τα δύο τραγικότερα γεγονότα των τελευταίων 50 χρόνων ήταν το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ και αυτό που ζούμε σήμερα, η πανδημία του Κορονοϊού

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 6 Μαΐου 2020

Από διακόσιες ατομικές βομβες τύπου Χιρόσιμα και Ναγκασάκι και εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια περισσότεροι από 400 εκατ. κατοίκων της Ευρώπης ενώ με τη πανδημία του Κορονοϊού έχουμε μέχρι σήμερα παγκοσμίως περισσότερα από 3 εκατ. κρούσματα και περίπου 300 χιλιάδες νεκρούς.
Από διακόσιες ατομικές βομβες τύπου Χιρόσιμα και Ναγκασάκι και εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια περισσότεροι από 400 εκατ. κατοίκων της Ευρώπης ενώ με τη πανδημία του Κορονοϊού έχουμε μέχρι σήμερα παγκοσμίως περισσότερα από 3 εκατ. κρούσματα και περίπου 300 χιλιάδες νεκρούς.

του Νίκου Κατσαρού*

Τα δύο τραγικότερα γεγονότα των τελευταίων 50 χρόνων ήταν το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ και αυτό που ζούμε σήμερα, η πανδημία του Κορονοϊού.Στο πρώτο εκλύθηκε ραδιενέργεια που αντιστοιχούσε σε περισσότερες από διακόσιες ατομικές βομβες τύπου Χιρόσιμα και Ναγκασάκι και εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια περισσότεροι από 400 εκατ. κατοίκων της Ευρώπης ενώ με τη πανδημία του Κορονοϊού έχουμε μέχρι σήμερα παγκοσμίως περισσότερα από 3 εκατ. κρούσματα και περίπου 300 χιλιάδες νεκρούς. Και στις δύο περιπτώσεις:

-τα αίτια ήταν ανθρωπογενή ,στην πρώτη ανθρώπινο λάθος στην δεύτερη η αλόγιστη καταστροφή των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος.

-oεχθρός ήταν αόρατος στην πρώτη η ραδιενέργεια στην δεύτερη ο Κορονοϊός

-ο εχθρός δεν έκανε

διάκριση,κράτους,έθνους,χρώματος,ιδεολογίας.ηπείρου.ή θρησκείας.

-o εχθρός θα παραμείνει μαζί μας ίσως σε ηπιότερη μορφή αλλά για πάρα πολλά χρόνια.

-ο εχθρός δεν ήταν άνθρωπος,όπως συνέβη με τους δύο προηγούμενους παγκόσμιους πολέμους,αλλά στοιχείο της φύσης.

-ο εχθρός μας είχε προειδοποιήσει,αλλά εμείς τον αγνοήσαμε και τον υποβαθμίσαμε.

Ήταν ξημερώματα της 26ης Απριλίου 1986 όταν οι εργαζόμενοι στην τέταρτη μονάδα του πυρηνικού σταθμού, στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας, άρχισαν τις προγραμματισμένες εργασίες για ένα πείραμα, που σκοπό είχε να ελέγξει τα συστήματα ασφαλείας, αλλά οδήγησε στο μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα όλων των εποχών.

Στο πλαίσιο του πειράματος αυτού, οι τεχνικοί έκλεισαν τα αυτόματα συστήματα ρύθμισης της ισχύος της τέταρτης μονάδας του σταθμού, καθώς και τα συστήματα ασφαλείας, αφήνοντας ωστόσο τον αντιδραστήρα να λειτουργεί με το 7% της ισχύος του.

Στη 1:23 το πρωί, η αλυσιδωτή αντίδραση στον τέταρτο αντιδραστήρα βγήκε εκτός ελέγχου,κανένα από τα δεκατρία συστήματα ασφαλείας δεν λειτούργησε και οι διαδοχικές εκρήξεις, τίναξαν στον αέρα το ατσάλινο κάλυμμα του αντιδραστήρα, βάρους χιλίων τόνων. Τεράστιες ποσότητες ραδιενεργού υλικού σκορπίστηκε στον αέρα και μεταφέρθηκε στις γύρω περιοχές με ταχείς ρυθμούς.

Επί δέκα ημέρες, τα φλεγόμενα πυρηνικά καύσιμα απελευθέρωναν στην ατμόσφαιρα εκατομμύρια ραδιενεργά στοιχεία, σε ποσότητα που αντιστοιχεί σε 200 πυρηνικές βόμβες σαν αυτή της Χιροσίμαςκαι του Ναγκασάκι. Ραδιενεργός σκόνη απλώθηκε πάνω από όλη την Ευρώπη και μέχρι το Βόρειο Πόλο. Χρειάστηκαν 7.000 τόνοι μετάλλου και 400.000 κυβικά μέτρα σιδηροπαγούς σκυροδέματος, προκειμένου να θαφτούν οι εκατοντάδες τόνοι πυρηνικών καυσίμων και ραδιενεργών συντριμμιών μέσα σε μια σαρκοφάγο.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 400 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπηεκτέθεικαν στη ραδιενέργεια,άλλες τετρακόσιες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους από την περιοχή του Τσερνόμπιλ και άλλα περίπου 6 εκατομμύρια εξακολουθούν να ζούν σε μολυσμένες με ραδιενέργεια περιοχές.

Οι ακριβείς λόγοι που οδήγησαν στην τραγωδία του Τσερνόμπιλ διαφαίνεται, ότι ήταν οι λανθασμένοι χειρισμοί των ελλιπώς καταρτισμένων εργαζομένων , τα ανεπαρκή συστήματα ασφαλείας και προστασίας του αντιδραστήρα, καθώς καιη ξεπερασμένη τεχνολογία των ΡΒΜΑΚ αντιδραστήρων.

Το μοιραίο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ έκλεισε οριστικά το Δεκέμβριο του 2000, ύστερα από διεθνείς πιέσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση της Ουκρανίας και υπό το φόβο νέων πιθανών εκρήξεων στους πεπαλαιωμένους αντιδραστήρες του.

Oκορωνοϊός πέρασε για πρώτη φορά σε ανθρώπους στην επαρχία Γουχάν της Κίνας τον Δεκέμβριο του 2019, από τις νυχτερίδες με ενδιάμεσο αποδέκτη τους παγκολίνους και μέσω της πώλησης παγκολίνων σε υπαίθρια αγορά ζωντανών ζώων (wetmarket). η μόλυνση έφτασε στον άνθρωπο.Με παρόμοιο τρόπο από άγρια πουλιά και αγρια ζώα μεταδόθηκαν και οι υπόλοιπες επιδημίες ή και πανδημίες.Ζωτικό χώρο απαιτούν και τα πουλιά και τα άγρια ζώα .Η αλόγιστη καταστροφή των οικοσυστημάτων,τωνβιοτόπων,των δασών κλπ. έφερε τον Κορονοϊό στο σπίτι μας.Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει γιαυτό : τα αίτια είναι ανθρωπογενή.

Επειδή για το περιβάλλον :έχουν δοθεί βραβεία Νόμπελ, Αλ Γκορ , η Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή , για την Τρύπα του Οζοντος,κλπ.έχουν γραφεί χιλιάδες βιβλία και εκατομύρια άρθρα επιστημονικά και μή,υπάρχουν χιλιάδες περιβαλλόντικές οργανώσεις, διεθνείς ,εθνικές και τοπικές που αγωνίζονται για την υγεία του πλανήτη,τααντιπυρηνικά και οικολογικά κινήματα δραστηριoποιούνται παγκόσμια και τοπικά για τον ίδιο σκοπό,έχουν πραγματοποιηθεί πορείες διαμαρτυρίας σε εθνικά και διεθνή επίπεδα,ψηφίσματα,υπογραφέςκλπ.δηλαδή έχουν γίνει όλα τα συστημικά,χωρίς να έχει γίνει τίποτα το αξιόλογο μέχρι σήμερα,εγώ ως ένας παροπλισμένος επαναστάτης,όπως λέει και το τραγούδι, προτείνω την αλλαγή του συστήματος από τους νέους.Αργά, μεθοδικά και συστηματικά ,ξεκινώντας από την δυναμική ενημέρωση των μαθητών και των νέων και έχοντας ως πρώτο στόχο τα πυρηνικά και τα μικρόβια.

*π. Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Διευθυντής Τμημ. Βιοϊατρικής New York College, π. Διευθυντής Ερευνών ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

H ώρα της Ευρώπης

Από: EBR

Σε αυτό τον ασταθή κόσμο, στη σκιά ενός ψυχρού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η Ευρώπη καλείται να ορθώσει το ιστορικό της ανάστημα και να διεκδικήσει τον χώρο που της αναλογεί

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Κατώτατος μισθός: Η Επιτροπή ξεκινά τη διαβούλευση

Κατώτατος μισθός: Η Επιτροπή ξεκινά τη διαβούλευση

Σήμερα η Επιτροπή ξεκινά το δεύτερο στάδιο της διαβούλευσης με τις ευρωπαϊκές συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις σχετικά με τον τρόπο διασφάλισης δίκαιων κατώτατων μισθών για όλους τους εργαζομένους στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Οικονομία

Έρευνα: Μόλις 15% των επιχειρήσεων είναι ασφαλείς σε δεύτερο lockdown

Έρευνα: Μόλις 15% των επιχειρήσεων είναι ασφαλείς σε δεύτερο lockdown

Μόνο το 15% των επιχειρήσεων είναι ασφαλείς σε περίπτωση ενός δεύτερου lockdown ενώ το 46% των επιχειρήσεων εκτιμούν ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει εντός του 2021

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron