Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Μάνατζμεντ

Τρεις τάσεις ομαδικής εργασίας που ενδέχεται να μην επιβιώσουν από την κρίση

Πολλοί ειδικοί παρατηρητές έχουν κάνει προβλέψεις για τη «νέα κανονικότητα» του εργασιακού χώρου μετά την πανδημία

Από: EBR - Δημοσίευση: Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2020

«Σε συνδυασμό με την αυξανόμενη εστίαση στις ομάδες ως οργανωτική μονάδα, έχουν αναδυθεί νέες θεωρίες και έννοιες σχετικά με την απόδοση της ομάδας και διαπιστώθηκαν ως αργής, σταθερής αποδοχής για τους επαγγελματίες.»
«Σε συνδυασμό με την αυξανόμενη εστίαση στις ομάδες ως οργανωτική μονάδα, έχουν αναδυθεί νέες θεωρίες και έννοιες σχετικά με την απόδοση της ομάδας και διαπιστώθηκαν ως αργής, σταθερής αποδοχής για τους επαγγελματίες.»

των Michael Y. Lee and Koen Veltman*

«Πολλοί ειδικοί παρατηρητές έχουν κάνει προβλέψεις για τη «νέα κανονικότητα» του εργασιακού χώρου μετά την πανδημία. Ορισμένοι είναι αισιόδοξοι, οραματίζονται μια αλλαγή προς ένα πιο ευέλικτο, ενδυναμωμένο μέλλον για τους εργαζόμενους, μέσω της εξ αποστάσεως εργασίας. Άλλοι είναι απαισιόδοξοι, ίσως δυστοπικοί, σχεδιάζοντας έναν μελλοντικό εργασιακό χώρο αποσυνδεδεμένο και υπό υψηλή παρακολούθηση.

Αν και κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα τι θα φέρει το μέλλον, έχει περάσει αρκετός χρόνος από την αρχή της πανδημίας, τον οποίο μπορούμε και πρέπει να μελετήσουμε, σχετικά με το πώς οι εταιρείες προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα.

Ας επικεντρωθούμε σε μία βασική πτυχή: ομάδες. Για τους περισσότερους από εμάς, η συμμετοχή - ή η διαχείριση - ομάδων έχει γίνει πολύ πιο βασικό χαρακτηριστικό της επαγγελματικής μας ταυτότητας τα τελευταία χρόνια. Όλο και περισσότεροι από εμάς μπορούμε να διεκδικήσουμε συμμετοχή όχι μόνο σε μία, αλλά σε πολλές ομάδες του οργανισμού μας. Σε συνδυασμό με την αυξανόμενη εστίαση στις ομάδες ως οργανωτική μονάδα, έχουν αναδυθεί νέες θεωρίες και έννοιες σχετικά με την απόδοση της ομάδας και διαπιστώθηκαν ως αργής, σταθερής αποδοχής για τους επαγγελματίες.

Το ερώτημα είναι: Θα συνεχιστεί αυτή η σταδιακή εξέλιξη, τώρα που ο COVID-19 ανέτρεψε τα πάντα; Τρεις τάσεις μας φαίνονται ιδιαίτερα ευάλωτες στις αλλαγές του πανικού που προκάλεσε η πανδημία.

Τρεις τάσεις

Ακόμα και πριν από την πανδημία, οι οργανώσεις στρέφονταν σε λιγότερο ιεραρχικούς και περισσότερο δικτυωμένους τρόπους οργάνωσης. Αυτό οφείλεται στις ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές, καθώς και στις περισσότερες απαιτήσεις για αυτονομία από εργαζόμενους μεγάλης κινητικότητας. Μήπως ο COVID-19 επιταχύνει αυτή την αλλαγή, ωθώντας τους ηγέτες να αποκεντρώσουν περισσότερη εξουσία λήψης αποφάσεων προς τις πρώτες γραμμές; Ή οι διαχειριστές διατηρούν (ή αυξάνουν) τον έλεγχο από την κορυφή προς τα κάτω, δεδομένης της μειωμένης ικανότητάς τους να επιβλέπουν την εργασία σε ένα εικονικό περιβάλλον και τις έντονες οικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες;

Γνωρίζουμε επίσης ότι η καλλιέργεια θετικής σχεσιακής δυναμικής και ψυχολογικής ασφάλειας είναι το κλειδί για ομάδες υψηλής απόδοσης. Ωστόσο, η προσοχή σε αυτές τις δυναμικές συχνά χάνεται όταν χτυπούν οι κρίσεις και η πίεση απόδοσης είναι υψηλή, παρόλο που αυτές είναι οι στιγμές που τα μέλη της ομάδας χρειάζονται περισσότερο υποστήριξη. Πώς εξισορροπούν οι ομάδες τη σημασία της ενίσχυσης των δεσμών ενώ εστιάζουν στην εργασία, από την άλλη;

Τέλος, ο ευέλικτος τρόπος σκέψης βρίσκεται στο επίκεντρο των οργανώσεων και οι κρίσεις προσφέρουν ευκαιρίες στις επιχειρήσεις να πειραματιστούν με νέες προτάσεις και να λάβουν ταχύτερες αποφάσεις, εν μέρει λόγω της αναγκαιότητας και επίσης λόγω του μειωμένου φόβου αποτυχίας. Οι ομάδες και οι οργανισμοί, εκμεταλλεύονται την ευκαιρία αυτή;

Σειρά σου να πάρεις θέση

Εάν διαβάζετε αυτό το άρθρο, πιθανότατα είστε σε τόσο καλή θέση όσο απαντούμε σε αυτές τις ερωτήσεις. Καθώς μαθαίνετε νέα εργαλεία και προσαρμόζεστε στις αλλαγές των συνθηκών μαζί με τις ομάδες σας, το μέλλον της εργασίας είναι, κυριολεκτικά, στα χέρια σας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ξεκινήσαμε μια μελέτη που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στην αποκάλυψη της πραγματικότητας πίσω από τη ρητορική της «νέας κανονικότητας», καθώς και στη διάκριση σε ομάδες που προσαρμόζονται καλά και σε εκείνες που ίσως ακολουθούν μια πτωτική πορεία. Με αυτόν τον τρόπο, ελπίζουμε να αναπτύξουμε ιδέες και τρόπους για το πώς όλοι οι οργανισμοί μπορούν να αξιοποιήσουν αυτήν την κρίση για να κάνουν την εργασία αποτελεσματικότερη, πιο στοχευμένη και ανθρώπινη.

Εν συντομία, θέλουμε να κατανοήσουμε πώς εσείς και οι ομάδες σας έχετε αλλάξει τον τρόπο που συντονίζετε, επικοινωνείτε, πειραματίζεστε και συνδέεστε μεταξύ σας. Επιπλέον, θα θέλαμε να μάθουμε πώς ο COVID-19 άλλαξε τον τρόπο διαχείρισης και καθοδήγησης των ομάδων σας.

Η υπόθεσή μας είναι ότι για ορισμένους, οι αλλαγές ήταν θετικές, ενώ για άλλους αρνητικές. Για πολλούς άλλους, οι αλλαγές ήταν τόσο θετικές, όσο και αρνητικές.

Η έρευνα θα διαρκέσει 5-10 λεπτά για να ολοκληρωθεί. Περιλαμβάνει ερωτήσεις κλειστού τύπου για την καταγραφή ποσοτικών δεδομένων για τις ομάδες σας, καθώς και ερωτήσεις ανοιχτού τύπου για την καταγραφή παραδειγμάτων και ιστοριών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο COVID-19 έχει προκαλέσει αλλαγές στον τρόπο που εργάζεστε εσείς και οι ομάδες σας. Πιστεύουμε ότι το τελευταίο είναι εξίσου σημαντικό με το πρώτο, ώστε να μας διαφωτίσει σχετικά με το πώς οι ομάδες και οι οργανισμοί προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα.

Ενημερώστε μας πώς ο COVID-19 άλλαξε τον τρόπο που εσείς και η ομάδα σας συνεργάζεστε. Κάντε κλικ εδώ για πρόσβαση στην έρευνά μας.»

*Επίκουρος Καθηγητής Οργανωτικής Συμπεριφοράς στο «INSEAD» και ιδρυτής & συνεργάτης του «OrganizationBuilders»
**πρώτη δημοσίευση: knowledge.insead.edu

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Οι κρεμάλες του λαϊκισμού

Από: EBR

Ο καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος, γραμματέας Σύνταξης της «Νέας Εστίας», φέρνει σε δημόσιο διάλογο το πιο σοβαρό πρόβλημα των φιλελεύθερων δημοκρατικών καθεστώτων και των νέων εχθρών τους

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01-02/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01-02/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα: Το Συμβούλιο δεν έκανε πίσω

Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα: Το Συμβούλιο δεν έκανε πίσω

Το προηγούμενο βράδυ, οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου κατέληξαν σε μια προσωρινή πολιτική συμφωνία σχετικά με την νομοθεσία για τον στόχο μιας ουδέτερης κλιματικά Ε.Ε. έως το 2050

Οικονομία

Societe Generale: 10 ερωτήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και το ελληνικό «μπόνους»

Societe Generale: 10 ερωτήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και το ελληνικό «μπόνους»

Με δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή κοντά στο 1x, η ελληνική οικονομία είναι εκείνη στην οποία τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης θα πιάσουν περισσότερο «τόπο», δείχνει μελέτη της Societe Generale

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron