Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

Πρώην Επίτροπος Almunia: Τα προγράμματα διάσωσης των Ε.Ε.- ΕΚΤ εμπόδισαν την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας

Αν και τα «αρχικά μέτρα» των προγραμμάτων στήριξης των Ε.Ε. και ΕΚΤ για την Ελλάδα ήταν «δυσμενή», «κατάφεραν να διατηρήσουν την ακεραιότητα της ευρωζώνης, να σταθεροποιήσουν τα ελληνικά δημοσιονομικά και να ενισχύσουν τους θεσμούς»

Από: N. Peter Kramer, EU correspondent - Δημοσίευση: Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2020

Η έκθεση που ανατέθηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), με τίτλο «Μαθήματα από την Οικονομική Αρωγή προς την Ελλάδα» παρουσιάζει τα λάθη και τα ελλείματα των προγραμμάτων στήριξης που υποβλήθηκαν στην Ελλάδα από την Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Η έκθεση που ανατέθηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), με τίτλο «Μαθήματα από την Οικονομική Αρωγή προς την Ελλάδα» παρουσιάζει τα λάθη και τα ελλείματα των προγραμμάτων στήριξης που υποβλήθηκαν στην Ελλάδα από την Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

του N. Peter Kramer

Αν και τα «αρχικά μέτρα» των προγραμμάτων στήριξης των Ε.Ε. και ΕΚΤ για την Ελλάδα ήταν «δυσμενή», «κατάφεραν να διατηρήσουν την ακεραιότητα της ευρωζώνης, να σταθεροποιήσουν τα ελληνικά δημοσιονομικά και να ενισχύσουν τους θεσμούς», αλλά «έδωσαν προτεραιότητα σε δημοσιονομικούς στόχους σε βάρος αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων της αγοράς προϊόντων, που θα απαιτούσαν στόχευση σε εταιρικά συμφερόντα». Αυστηρή ήταν η κριτική σε μια έκθεση που συντάχθηκε υπό την ευθύνη του πρώην Ευρωπαίου Επιτρόπου Joaquin Almunia και η οποία δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Η έκθεση που ανατέθηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), με τίτλο «Μαθήματα από την Οικονομική Αρωγή προς την Ελλάδα» παρουσιάζει τα λάθη και τα ελλείματα των προγραμμάτων στήριξης που υποβλήθηκαν στην Ελλάδα από την Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Οι υπερβολικά φιλόδοξοι δημοσιονομικοί στόχοι των προγραμμάτων εξασθένησαν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας που ανέλαβε το χρέος, ενώ εμπόδισαν την αύξηση του χρέους της Ελλάδας. Εμπόδισαν την απαιτούμενη ανάπτυξη, ώστε να μειωθεί σημαντικά ο δείκτης χρέους προς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας και να τεθεί η οικονομία, και πάλι, σε αναπτυξιακή τροχιά.

Αρχικώς, οι πιστωτές της Ελλάδας «απέτυχαν να κατανοήσουν πλήρως τη βασική αιτία της αδύναμης ιδιοκτησίας, σημειώνοντας ότι το σκεπτικό των μεταρρυθμίσεων και τα μακροπρόθεσμα οφέλη τους δεν εξηγήθηκαν καλά στους Έλληνες ενδιαφερόμενους και πολίτες, όπως καταλήγει η έκθεση του ΕΜΣ.

Στο μεταξύ, δεν γίνεται λόγος για τους κύριους υποκινητές της ευρωπαϊκής «επιχείρησης διάσωσης», που έχει φέρει πολλούς Έλληνες σε άθλια κατάσταση. Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, συνταξιοδοτήθηκε. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schauble, ο «κακοδαίμονας» πίσω από τα προγράμματα, έχει «προαχθεί» από το αφεντικό του, Angela Merkel, σε ομιλητή της Bundestag. Και ο ολλανδός συνάδελφος και συνένοχός του, Jeroen Dysselbloem; Έχει εξαφανισθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Για μια ουσιαστική συνταγματική αναθεώρηση -επιτέλους!

Από: EBR

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε την άμεση έναρξη της διαδικασίας για τη Συνταγματική αναθεώρηση, η οποία εκτείνεται σε δύο βουλές, την παρούσα (προτείνουσα) και την επόμενη (αναθεωρητική)

Ευρώπη

Η ΕΕ αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού για τα ψηφιακά δίκτυα

Η ΕΕ αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού για τα ψηφιακά δίκτυα

Η ψηφιακή συνδεσιμότητα αναδεικνύεται σε έναν από τους πιο κρίσιμους πυλώνες της ευρωπαϊκής οικονομίας και ασφάλειας

Οικονομία

Υπό ερωτηματικό η πορεία της παγκόσμιας αγοράς tablets το 2026

Υπό ερωτηματικό η πορεία της παγκόσμιας αγοράς tablets το 2026

Μετά από μια μακρά περίοδο υποχώρησης και αβεβαιότητας, η παγκόσμια αγορά tablets έδειξε ξεκάθαρα σημάδια επιστροφής το 2025, ωστόσο, υπό ερωτηματικό παραμένει η πορεία της το 2026

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2026. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron