Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Η Ελευσίνα συμβολίζει τη σύγκλιση ελληνικών και αμερικανικών συμφερόντων

Αυτή την εβδομάδα γιορτάσαμε τη μεγάλη πρόοδο στη διαδικασία επιστροφής των Ναυπηγείων Ελευσίνας στην ιστορική τους θέση ως κέντρου παροχής ναυτιλιακών υπηρεσιών παγκόσμιας κλάσης και ενεργειακού κόμβου στην περιοχή

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020

«Η Ελλάδα άρχισε να εισάγει αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο το 2018, και ήδη βλέπουμε το οικονομικό όφελος από τη διαφοροποίηση των ενεργειακών προμηθειών στην Ελλάδα και τη μεγαλύτερη περιφερειακή αγορά. Τα ελληνόκτητα τάνκερ LNG αποτελούν το 15% του παγκόσμιου τονάζ, και πολλά από αυτά θα εξυπηρετούνται στην Ελευσίνα.»
«Η Ελλάδα άρχισε να εισάγει αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο το 2018, και ήδη βλέπουμε το οικονομικό όφελος από τη διαφοροποίηση των ενεργειακών προμηθειών στην Ελλάδα και τη μεγαλύτερη περιφερειακή αγορά. Τα ελληνόκτητα τάνκερ LNG αποτελούν το 15% του παγκόσμιου τονάζ, και πολλά από αυτά θα εξυπηρετούνται στην Ελευσίνα.»

των Αδώνιδος Γεωργιάδη και Τζέφρεϊ Πάϊατ*

Αυτή την εβδομάδα γιορτάσαμε τη μεγάλη πρόοδο στη διαδικασία επιστροφής των Ναυπηγείων Ελευσίνας στην ιστορική τους θέση ως κέντρου παροχής ναυτιλιακών υπηρεσιών παγκόσμιας κλάσης και ενεργειακού κόμβου στην περιοχή. Με τον επικεφαλής των Ναυπηγείων ΟΝΕΧ, κ. Πάνο Ξενοκώστα μοιραστήκαμε με εκατοντάδες εργαζομένους της Ελευσίνας την πρόοδο στη δέσμευσή μας να βοηθήσουμε στην αναβίωση αυτού του στρατηγικής σημασίας περιουσιακού στοιχείου και να ξαναφέρουμε δουλειά σε εκείνους και σε ένα σημαντικό τομέα της ελληνικής οικονομίας. Στην προσπάθειά μας αυτή φυσικά είναι απαραίτητη η συμφωνία και των παλαιών μετόχων. Ήδη ο κ. Νικόλαος Ταβουλάρης συμφώνησε, αναμένουμε και τους υπολοίπους.

Την περασμένη εβδομάδα η Εταιρεία Διεθνούς Αναπτυξιακής Χρηματοδότησης (DFC) των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι υπέγραψε επιστολή έκφρασης ενδιαφέροντος με την ΟΝΕΧ, ώστε η ΟΝΕΧ να επιδιώξει την αγορά και ανακαίνιση των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Αυτή η ψήφος εμπιστοσύνης στο πρόγραμμα αυτό από την κυβέρνηση των ΗΠΑ αποτελεί μήνυμα στη διεθνή κοινότητα και τις αγορές ότι η Ελλάδα είναι επιθυμητός επενδυτικός προορισμός. Επίσης αντικατοπτρίζει τη σύγκλιση των στρατηγικών συμφερόντων των κυβερνήσεών μας και τον χαρακτηρισμό της Ελλάδας από την Ουάσιγκτον ως κρίσιμου εταίρου στο χτίσιμο σταθερότητας στην ταχέως εξελισσόμενη και γεμάτη προκλήσεις περιοχή μας.

Στo έργο της Ελευσίνας βλέπουμε τη σύγκλιση τριών από τα κοινά μας συμφέροντα: ενεργειακή ασφάλεια, ναυτιλιακή συνεργασία, και άμυνα.

Σχετικά με την ενέργεια, όπως αναφέρει η DFC στην επιστολή της, μια επιτυχημένη επένδυση στα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα δημιουργήσει ένα σημαντικό κόμβο που θα προσφέρει στήριξη και υπηρεσίες στη ναυτιλία μεταφοράς αερίου και άλλα έργα που συνεισφέρουν στους κοινούς μας στόχους της ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης ενεργειακών πηγών. Αυτοί οι στόχοι καθοδηγούν πολλές από τις κοινές μας ενεργειακές πρωτοβουλίες. Μην πάτε μακριά – δείτε την απίστευτα παραγωγική και ευρέος φάσματος συζήτηση μεταξύ των δύο κυβερνήσεών μας στην πρόσφατη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για την Ενέργεια κατά τον πρόσφατο Ελληνοαμερικανικό Στρατηγικό Διάλογο. Επιδιώκουμε τόσο πολλές ευκαιρίες να δουλέψουμε μαζί και να στηρίξουμε ενεργειακά έργα προτεραιότητας της Ελλάδας όπως την Πλωτή Δεξαμενή Επανυγροποίησης Φυσικού Αερίου (FSRU) της Αλεξανδρούπολης, τον Διακομετακομιστικό Αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας, τον Διαδριατικό Αγωγό Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, τον προτεινόμενο Διαμετακομιστικό Αγωγό Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, και τον σχεδιαζόμενο Αγωγό της Ανατολικής Μεσογείου EastMed που ασφαλίζουν την πολιτική και οικονομική σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή. Εργαζόμαστε από κοινού επίσης να αυξήσουμε τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπου αμερικανικές εταιρείες σαν τις General Electric, Quantum Partners, και Invenergy ήδη συνεργάζονται με ελληνικές στη δημιουργία νέων ενεργειακών έργων.

Η Ελλάδα άρχισε να εισάγει αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο το 2018, και ήδη βλέπουμε το οικονομικό όφελος από τη διαφοροποίηση των ενεργειακών προμηθειών στην Ελλάδα και τη μεγαλύτερη περιφερειακή αγορά. Τα ελληνόκτητα τάνκερ LNG αποτελούν το 15% του παγκόσμιου τονάζ, και πολλά από αυτά θα εξυπηρετούνται στην Ελευσίνα.

Η αναβίωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας θα ενδυναμώσει και τη διμερή μας αμυντική και βιομηχανική σχέση, δεδομένης της δυνατότητας υποστήριξης του 6ου Αμερικανικού Στόλου και των πλοίων του ΝΑΤΟ, και στήριξης του αυξανόμενου τέμπο της σχέσης μας άμυνας και ασφάλειας μέσω της Διμερούς Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας. Ένα ναυπηγείο πλήρως λειτουργικό θα προσφέρει τη δυνατότητα κατασκευής στην Ελλάδα της μελλοντικής φρεγάτας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, και οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεργασθούν με την Ελλάδα και να φέρουν αυτή την αναγκαία δυνατότητα για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό το συντομότερο δυνατό. Στην Κρήτη, οι μοναδικές δυνατότητες της Σούδας την κατέστησαν πιο δραστήρια σήμερα από προηγούμενες δεκαετίες, μέσα από την εξαιρετική συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών μας. Στη Βόρεια Ελλάδα, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έγινε μεταφορικός κόμβος προς τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Ευρώπη, ενισχύοντας τη δέσμευσή μας προς τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, Βουλγαρία και Ρουμανία. Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας ανανεωμένα με την ΟΝΕΧ θα συμπληρώσουν τις δυνατότητες σε αυτές και ακόμη περισσότερες περιοχές, πολλαπλασιάζοντας αυτά που οι χώρες μας μπορούν να πετύχουν μαζί, και ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.

Η Ελευσίνα επίσης αποτελεί σημαντικό σύμβολο της μακρόχρονης ναυτιλιακής μας σχέσης από τις μέρες του Σχεδίου Μάρσαλ και των πλοίων Liberty που ήρθαν από την Αμερική και βοήθησαν στη δημιουργία της παγκοσμίως γνωστής ελληνικής ναυτιλίας.

Πιστεύουμε ότι είναι ο σωστός χρόνος να συνεταιρισθούμε άλλη μια φορά με την αμερικανική εταιρεία «Ναυπηγεία ΟΝΕΧ», να επαναλάβουμε το «θαύμα» της Σύρου όπου η ΟΝΕΧ ανέλαβε το ανενεργό Νεώριον και ξαναδημιούργησε μια εταιρεία παγκόσμιας κλάσης. Η συνεργασία μας στην Ελευσίνα τονίζει την αναγνώριση της Ελλάδας από τις ΗΠΑ ως κρίσιμου εταίρου για τη σταθερότητα σε μια ταχέως εξελισσόμενη περιοχή γεμάτη προκλήσεις, καθώς και την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές μέσω της συνεργασίας με την αμερικανική κυβέρνηση σε αυτό το έργο. Συγχαίρουμε τον κ. Πάνο Ξενοκώστα για όσα πέτυχε με την ΟΝΕΧ στη Σύρο, και προσβλέπουμε σε μια παρόμοια αναγέννηση στην Ελευσίνα.

*υπουργός Ανάπτυξης& Επενδύσεων και πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Θανατηφόρος βλακεία κατά Δημοκρατίας

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Την ώρα που η θανατηφόρος βλακεία προσπαθεί να παγκοσμιοποιηθεί, το διεθνείς πολιτικό σκηνικό δέχεται ισχυρούς τριγμούς…

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η μεγάλη πρόκληση για Ευρώπη και Ελλάδα

Η μεγάλη πρόκληση για Ευρώπη και Ελλάδα

Η συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και το νέο Κοινοτικό Προϋπολογισμό, αποτελεί ιστορική καμπή αλλά και πρόκληση για την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Οικονομία

Μια μεγάλη πρόκληση για τον Θεόδωρο Σκυλακάκη

Μια μεγάλη πρόκληση για τον Θεόδωρο Σκυλακάκη

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, έχει ένα τιτάνιο για τα ελληνικά δεδομένα έργο να φέρει εις πέρας, υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, όχι μόνον υγειονομικές.

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron