Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Όταν οι εταιρείες ανταποκρίνονται στις προκλήσεις

Η εταιρία που εισφέρει το 2% του ελληνικού ΑΕΠ διατήρησε την περίοδο του lockdown όλες τις μονάδες της σε πλήρη λειτουργία, χωρίς καμία έκπτωση στην υγιεινή ή την ασφάλεια των εργαζομένων της, ενώ δηλώνει πανέτοιμη να ανταποκριθεί με επιτυχία στις απαιτήσεις της μετά COVID-19 εποχής

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020

«Μπορούμε να μπούμε σε ένα άλλο μοντέλο σχετικά γρήγορα και για το 2021 είμαι σχετικά αισιόδοξος».
«Μπορούμε να μπούμε σε ένα άλλο μοντέλο σχετικά γρήγορα και για το 2021 είμαι σχετικά αισιόδοξος».

Η πανδημία έφερε όλη την ανθρωπότητα ενώπιον μιας πρωτόγνωρης συνθήκης, όπου έπρεπε να γίνει παύση από όλες τις δραστηριότητες για να προστατευθεί από τη διάδοση ενός από τους πιο θανατηφόρους ιούς. Η χώρα μας κατάφερε να ανταποκριθεί στην υγειονομική κρίση με αξιοθαύμαστη επιτυχία, γεγονός που έχει προκαλέσει τον παγκόσμιο θαυμασμό. Σημαντική σε αυτή τη μάχη ήταν η συμβολή όλων, ιδιαίτερα μεγάλων οργανισμών, όπως οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που έριξαν όλα τα όπλα στη μάχη για να θωρακίσουν τόσο τους εργαζομένους όσο και τη βιωσιμότητά τους.

Πως η MYTILINEOS αντιμετώπισε την κρίση του Covid-19

Μία από τις εταιρίες που είχαν ιδιαίτερα γρήγορα αντανακλαστικά ήταν η MYTILINEOS, που ξεκίνησε να ενημερώνει τους εργαζομένους της για τον Covid-19 από τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν ακόμα -και- στην Ευρώπη ήταν όλοι εν υπνώσει. Ακόμα, συστήθηκε ειδική ομάδα, αναφερόμενη απευθείας στη διοίκηση, με ευθύνη την αξιολόγηση και τη διαχείριση των πιθανών επιπτώσεων. Επιπλέον, η εταιρεία εναρμονίστηκε πολύ γρήγορα με τις οδηγίες της Πολιτείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και καθιέρωσε σαφή πρωτόκολλα και τακτική και έκτακτη επικοινωνία με τους υπαλλήλους της εταιρείας, αλλά και λοιπούς βασικούς ενδιαφερόμενους. Ακόμα, ανέπτυξε και έθεσε σε πλήρη ισχύ σχέδιο αδιάλειπτης λειτουργίας, εφαρμόζοντας τα ακόλουθα μέτρα:

-Εισήγαγε και εφάρμοσε πολιτικές που περιορίζουν ή απαγορεύουν τα επαγγελματικά ταξίδια.

-Υλοποίησε λύσεις για εξ αποστάσεως εργασία- όπου μπορούσε να εφαρμοστεί- και προχώρησε στη χρήση της τηλεδιάσκεψης για όλες τις επικοινωνίες.

-Εισήγαγε πολιτικές κοινωνικής αποστασιοποίησης για όλους τους εργαζομένους.

-Παρείχε σε όλους τον απαραίτητο εξοπλισμό προστασίας και ασφάλειας.

-Εφάρμοσε ειδικό προγραμματισμό εργασίας για εργαζομένους που εκτελούν λειτουργίες κρίσιμης σημασίας.

-Προχώρησε σε ειδικές ρυθμίσεις για εργαζομένους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

-Επιβεβαίωσε ότι οι εργαζόμενοι από περιοχές υψηλού κινδύνου έχουν επαναπατριστεί με ασφάλεια.

Οι παραπάνω ενέργειες είχαν ως αποτέλεσμα η εταιρία να λειτουργήσει απρόσκοπτα και χωρίς διακοπή την περίοδο του lockdown, με όλες τις μονάδες της σε πλήρη λειτουργία. Κυρίως, χωρίς καμία έκπτωση στην υγιεινή ή την ασφάλεια των εργαζομένων. Έτσι, περισσότεροι από το 90% αυτών εργάζονταν εξ αποστάσεως.

Η συμβολή στην ελληνική οικονομία

Η επιλογή της MYTILINEOS για αδιάλειπτη λειτουργία ήταν σημαίνουσας σημασίας για την ελληνική οικονομία σε μια περίοδο όπου κυριολεκτικά δεν λειτουργούσε τίποτα. Κι αυτό γιατί συνέβαλε στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα ενώ συνέχισε να παράγει όλες τις δραστηριότητες της (μεταλλουργία, ενέργεια, υποδομές). Εξάλλου, η εταιρία εισφέρει το 2% του ελληνικού ΑΕΠ.

Οικονομικές Επιδόσεις

Η MYTILINEOS για το 2019 παρουσίασε ισχυρά αποτελέσματα: Ο κύκλος εργασιών κατέγραψε αύξηση 47,8%. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), διαμορφώθηκαν στα 313,2 εκατ. ευρώ, με αύξηση κατά +10,4%. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 144,9 εκατ. ευρώ.

Ανθεκτικότητα όμως έδειξε η εταιρεία και στο πρώτο τρίμηνο του 2020, και ενώ ήταν σε εξέλιξη η κρίση της πανδημίας, καθώς τα λειτουργικά αποτελέσματα αυξήθηκαν κατά 24% από 65,2 εκατ. ευρώ το δ’ τρίμηνο του 2019 σε 80,6 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2020. Αντίστοιχα, σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2019, σε ενοποιημένη βάση:

-Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 532,7 εκατ. ευρώ, έναντι 513,9 εκατ., σημειώνοντας αύξηση κατά 3,7%.

-Τα λειτουργικά κέρδη προ φορών, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 80,6 εκατ. ευρώ, έναντι 92,0 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019, καταγράφοντας μείωση 12,4%.

-Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 36,4 εκατ. ευρώ, έναντι 49,7 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019, καταγράφοντας μείωση 26,8%.

Οι σκέψεις για το μέλλον

Ο πρόεδρος διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS, Ευάγγελος Μυτιληναίος, στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων διατύπωσε τις απόψεις του για τις συνέπειες της πανδημίας: «Η πανδημία άλλαξε τον κόσμο και έφερε ανακατατάξεις: πολιτικές, προτεραιότητες, νοοτροπίες, απόψεις, οικονομικά υποδείγματα. Η κρίση αναμένεται να είναι συντριπτική. Οι προβλέψεις για την ύφεση είναι δυσοίωνες, ενώ ακόμα δεν αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος των επιπτώσεων καθώς η κρίση είναι σε εξέλιξη. Η χώρα μας κατάφερε να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση- στην πρώτη φάση- ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Ωστόσο, αυτά που έπονται φαίνεται ότι αποτελούν μεγαλύτερη πρόκληση. Μπροστά σε αυτή την πρόκληση, οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να ανταποκριθούν- ειδικά όσοι έχουν τα εχέγγυα να στηρίξουν την ελληνική οικονομία και τη χώρα. Αυτό έκανε η MYTILINEOS όλο αυτό το διάστημα. Καταφέραμε να κρατήσουμε τον οργανισμό από νωρίς σε ετοιμότητα».

Αναφερόμενος στην εταιρεία, τόνισε: «Η διοίκηση και όλοι οι εργαζόμενοι, που τους ευχαριστώ, κάνουν φοβερή προσπάθεια σε αυτές τις συνθήκες. Και κάνουμε προσπάθεια ώστε το 2020 να πλησιάσουμε τον κύκλο εργασιών και τα αποτελέσματα του 2019. Δεν ξέρω πόσες ελληνικές εταιρείες θα τα καταφέρουν, ελπίζω πολλές».

Πάντως, ο κ. Μυτιληναίος μιλώντας πρόσφατα στο Φόρουμ των Δελφών έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της χώρας να ανακάμψει, διατυπώνοντας την αισιοδοξία του για τις δυνατότητες που υπάρχουν: «Μπορούμε να μπούμε σε ένα άλλο μοντέλο σχετικά γρήγορα και για το 2021 είμαι σχετικά αισιόδοξος».

*πρώτη δημοσίευση: Εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Διαφθορά α λα ελληνικά;

Από: EBR

Η διαφθορά είναι ένα φαινόμενο τόσο διαδεδομένο που δικαιολογημένα αισθάνεται κανείς ότι είναι ενδημικό σε κάθε κοινωνία, σε κάθε περίοδο, σε κάθε θεσμό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

«Η Ε.Ε. διέβη τον Ρουβίκωνα με το Ταμείο Ανάκαμψης»

«Η Ε.Ε. διέβη τον Ρουβίκωνα με το Ταμείο Ανάκαμψης»

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμά ότι η απόφαση της πρόσφατης Συνόδου της ΕΕ για συλλογική ανάληψη χρέους «συνιστά μια αλλαγή παραδείγματος» και προσθέτει ότι για την Ελλάδα ανοίγεται μια μοναδική ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα

Οικονομία

Η χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του 1930

Η χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του 1930

Ο ανεπτυγμένος κόσμος υπέστη ένα άνευ προηγουμένου σοκ

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron