του
Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου
Σε μεγάλο βαθμό, το βαθύ ΠΑΣΟΚ –αυτό που, έως ότου αναλάβει την αρχηγία του Κινήματος ο Γ.Α.Παπανδρέου, εκπροσωπούσε ο Άκης Τσοχατζόπουλος– είναι υπεύθυνο για την δραματική χρεοκοπία της χώρας.
Αυτό το βαθύ ΠΑΣΟΚ, μέσω των συνδικαλιστικών του οργανώσεων και του «πρασινοφρουρισμού» ενθυλάκωσε το μεγαλύτερο μέρος του υπέρμετρου δανεισμού της χώρας και διαχειρίστηκε προς ίδιον όφελος τα δισεκατομμύρια ευρώ των κοινοτικών επιδοτήσεων. Αυτό το βαθύ ΠΑΣΟΚ εγκατέλειψε το 2004 τον αρχηγό του Κινήματος και τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και βοήθησε την άνοδο της ΝΔ στην εξουσία για να μπορεί να την εκβιάζει καλύτερα και να εισπράττει το μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού μας. Αυτό το βαθύ ΠΑΣΟΚ είχε απογοητευθεί από την είσοδό μας στην ευρωζώνη, γιατί γνώριζε ότι συνεπαγόταν κατάργηση προνομίων και λοιπών ευκαιριών καταλήστευσης δημοσίου πλούτου. Αυτό το ΠΑΣΟΚ, τέλος, έφερε στην εξουσία τον Γιώργο Α. Παπανδρέου όταν επείσθη ότι δεν έχει τίποτα πλέον να «φάει» από μια κυβέρνηση της ΝΔ.
Στην συνέχεια, το βαθύ ΠΑΣΟΚ ακύρωσε κάθε μεταρρύθμιση στον δημόσιο τομέα της οικονομίας, συμμάχησε με τους χειρότερους εχθρούς της ανοικτής οικονομίας και μαζί τους διέλυσε ό,τι υπήρχε στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος σήμερα αριθμεί πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους.
Σήμερα, αυτή η πολυπλόκαμη και μαφιόζικου τύπου οργάνωση κυριολεκτικά παίζει τα ρέστα της, με σκοπό να διατηρηθεί η σοβιετικού τύπου κλεπτοκρατική οικονομία με δανεικά. Έτσι, στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ –ένα συνοθύλευμα αριστερών και κομμουνιστικών «συνιστωσών», φιλικών προς την τρομοκρατία και τους κουκουλοφόρους, που είναι και οι ομάδες κρούσεως της όλης οργάνωσης. Αυτό το συνοθύλευμα, εξάλλου, απειλεί ανοικτά τους άλλους πολιτικούς σχηματισμούς με έκτροπα σε περίπτωση που μετά τις εκλογές σχηματισθεί κυβέρνηση «φιλοευρωπαϊκών» κομμάτων.
Είναι λοιπόν σαφές, όπως έγραψε και ο Απ. Δοξιάδης στην Καθημερινή της 3ης Ιουνίου, ότι το βαθύ ΠΑΣΟΚ επιζεί, ακόμη και με τον εμπνευστή και ενσαρκωτή του να βρίσκεται στην φυλακή. Απλώς, έχει μετακομίσει από την οδό Ιπποκράτους στην Κουμουνδούρου, επισημαίνει ο γνωστός συγγραφέας. Αυτό άρχισε να συμβαίνει τον χειμώνα, με την προσχώρηση στον ΣΥΡΙΖΑ αρκετών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προερχομένων από αυτή την τάση, αλλά και –εξίσου σημαντικό– με την μεταγραφή σημαντικών κομματικών στελεχών, αρκετών από το προσωπικό επιτελείο του Άκη Τσοχατζόπουλου. Οι άνθρωποι αυτοί συμμετείχαν καθοριστικά στον επιτελικό σχεδιασμό και την καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές και ήταν πίσω από το σύνθημα «το νέο ΠΑΣΟΚ».
Αυτή ακριβώς η μετάγγιση ήταν που έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεχωρίσει από τα άλλα κόμματα της Αριστεράς και να τετραπλασιάσει το ποσοστό του 2009, αφού, όπως δείχνουν οι έρευνες, η συντριπτική πλειοψηφία των νέων ψηφοφόρων του ψήφιζαν ως τότε ΠΑΣΟΚ. Από τις 6 Μαΐου και μετά συνεχίζονται οι μετακομίσεις στελεχών και συνδικαλιστών του βαθέος ΠΑΣΟΚ, ατομικά και ομαδικά, για να προσελκυστούν περισσότεροι ψηφοφόροι. Ως συμβολική ευλογία αυτής της κίνησης, μάλιστα, ήρθε η πρόταση από τον κ. Τσίπρα του κ. Αρσένη ως υπηρεσιακού πρωθυπουργού –και έτσι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έγινε ο δεύτερος Έλληνας πολιτικός, μετά τον Άκη Τσοχατζόπουλο, που πρότεινε τον Γεράσιμο Αρσένη για πρωθυπουργό.
Είναι τόσο πολλά τα στελέχη του βαθέος ΠΑΣΟΚ που μετακινήθηκαν πρόσφατα στον ΣΥΡΙΖΑ που κατά κάποιον τρόπο αποτελούν μία ακόμη συνιστώσα του. Αυτή, η δέκατη τρίτη συνιστώσα, μπορεί να είναι μεν άτυπη, αλλά είναι μεγαλύτερη από τις άλλες δώδεκα μαζί και αποτελείται από στελέχη εμπειρότατα στον κομματικό έλεγχο του κράτους. Με άλλα λόγια, αυτή η «συνιστώσα», αφού έφερε την χώρα εδώ που βρίσκεται τώρα, απεργάζεται και την χαριστική βολή.




