Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

1 στις 5 ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη αφορούν την ψηφιακή τεχνολογία

Πόλο έλξης για τα ξένα κεφάλαια, που επενδύουν επί ευρωπαϊκού εδάφους, αποτελεί ο τομέας της ψηφιακής τεχνολογίας

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020

«Ψηφιακή τεχνολογία και υπηρεσίες προς επιχειρήσεις, εξακολουθούν να κυριαρχούν στις άμεσες ξένες επενδύσεις επί ευρωπαϊκού εδάφους»
«Ψηφιακή τεχνολογία και υπηρεσίες προς επιχειρήσεις, εξακολουθούν να κυριαρχούν στις άμεσες ξένες επενδύσεις επί ευρωπαϊκού εδάφους»

της Νατάσας Φραγκούλη

Πόλο έλξης για τα ξένα κεφάλαια, που επενδύουν επί ευρωπαϊκού εδάφους, αποτελεί ο τομέας της ψηφιακής τεχνολογίας. Σχεδόν μία στις πέντε άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη (19%) έχουν ως αντικείμενο τον κλάδο της ψηφιακής τεχνολογίας.

Για την ακρίβεια, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, το 2019, η ψηφιακή τεχνολογία και οι υπηρεσίες προς επιχειρήσεις βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις ως προς τον αριθμό των επενδύσεων, προσελκύοντας σχεδόν μία στις τρεις ΑΞΕ (31%). Επιπλέον, οι δύο κλάδοι δημιουργούν μία στις τέσσερις νέες θέσεις εργασίας (24%) στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ενδεικτικό της δυναμικής του κλάδου της ψηφιακής τεχνολογίας είναι πως ούτε η κρίση του COVDI-19 μπόρεσε να επηρεάσει την επενδυτική δραστηριότητα που τον αφορά. Συνολικά, οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητα ήταν αισθητά διαφορετικές από κλάδο σε κλάδο.

Τομείς, όπως ο τουρισμός και η εστίαση, οι μεταφορές, η αυτοκινητοβιομηχανία, οι κατασκευές και τα είδη πολυτελείας, έχουν πληγεί σημαντικά, ενώ άλλοι κλάδοι, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών υπηρεσιών και του ηλεκτρονικού εμπορίου, επηρεάσθηκαν λιγότερο ή και καθόλου.

 

 

Ελκυστικότητα

Σύμφωνα με το “EY Attractiveness Survey”, που στηρίζεται στα δεδομένα του “EY European Investment Monitor”, ο αντίκτυπος της πανδημίας στον βαθμό υλοποίησης των επενδύσεων στην Ευρώπη διαφοροποιείται σημαντικά ανά κλάδο και ανά χώρα. Έτσι, χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Πολωνία, που προσελκύουν, κυρίως, επενδύσεις στους πιο σύγχρονους τομείς υπηρεσιών, όπως τα shared services centers, η έρευνα και ανάπτυξη (R&D) και τα κέντρα ανάπτυξης λογισμικού, φαίνεται να επηρεάζονται λιγότερο. Για την ακρίβεια, το ποσοστό των επενδυτικών έργων που προχωρούν, παρά την κρίση, φτάνει στο το 80%. Αντίθετα, χώρες, όπου κυριαρχούν οι επενδύσεις στους παραδοσιακούς τομείς της μεταποίησης και της βιομηχανίας, αναμένεται να πληγούν εντονότερα από την πανδημία.

Πρωταθλητές επενδύσεων

Το 2019, η Γαλλία βρέθηκε, για πρώτη φορά, στην πρώτη θέση ως προς τον αριθμό των επενδυτικών σχεδίων (1.197), καταγράφοντας αύξηση 17%, εκτοπίζοντας, έτσι, το Ηνωμένο Βασίλειο από την κορυφή της σχετικής κατάταξης. Η αβεβαιότητα, που προκάλεσε το Brexit, εξηγεί, εν μέρει μόνο, αυτήν την εξέλιξη, καθώς, παρά τους κραδασμούς, οι ΑΞΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 5%.

Στην πραγματικότητα, οι ΑΞΕ στη Γαλλία ακολουθούν μια δυναμικά ανοδική πορεία ήδη από το 2017, εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων στην εργατική νομοθεσία και την εταιρική φορολογία, που εισήγαγε η κυβέρνηση Macron.

Σημαντική αύξηση κατέγραψαν, ακόμη, η Πορτογαλία (+114%), η οποία προσελκύει, κυρίως, επενδύσεις στους πιο σύγχρονους τομείς υπηρεσιών, η Ισπανία (+55%) και η Ολλανδία (+11%), ενώ ο αριθμός των επενδύσεων μειώθηκε στην Τουρκία (-33%), την Πολωνία (-26%), τη Ρωσία (-9%) και την Ιρλανδία (-7%).

Στη Γερμανία, οι ξένες επενδύσεις παρέμειναν στα ίδια επίπεδα, αντικατοπτρίζοντας τις διαρθρωτικές δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν οι νεοεισερχόμενοι επενδυτές ως προς την πρόσληψη προσωπικού και το γεγονός ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού είναι, ήδη, πολύ καλά οργανωμένες και ενοποιημένες.

 

 

*πρώτη δημοσίευση: www.sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η άλλη πρόκληση του Ταμείου Ανάκαμψης

Από: EBR

Πολλά έχουν ήδη γραφεί για τη σημασία της ιστορικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Ιούλιο και για την πρωτοφανούς ύψους πρόσθετη χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 03/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

03/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η Greenpeace κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη φύση, το κλίμα και για τις μικρές καλλιέργειες

Η Greenpeace κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη φύση, το κλίμα και για τις μικρές καλλιέργειες

Η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου κατέληξε σε μια συμφωνία για την ΚΓΠ, που ψηφίστηκε μεταξύ των τριών μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων

Οικονομία

Πτωχευτικός νόμος : Όσα πρέπει να γνωρίζουν όσοι χρωστούν

Πτωχευτικός νόμος : Όσα πρέπει να γνωρίζουν όσοι χρωστούν

Ο Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, απαντά στις ερωτήσεις για την προστασία της α’ κατοικίας, πως αποφεύγονται οι εξώσεις, το ρόλο των τραπεζών, τι γίνεται με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και τις ευπαθείς ομάδες

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron