Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Διεθνή

Πλέγμα συμμαχιών και συμφερόντων

Η έκδοση Navtex από την Τουρκία για έρευνες σε περιοχή νοτίως του Καστελόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, είναι μια ακόμη ένδειξη της αυξανόμενης επιθετικότητάς της

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020

«Χώρες και μεγάλες επιχειρήσεις δημιουργούν ένα πλέγμα συμμαχιών και συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο που έχει κάθε λόγο να επιδιώκει ηρεμία και ασφάλεια απέναντι στην Τουρκία που, με τις «πειρατικές» πράξεις της, επιλέγει να αυτοπεριθωριοποιείται ολοένα και περισσότερο.»
«Χώρες και μεγάλες επιχειρήσεις δημιουργούν ένα πλέγμα συμμαχιών και συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο που έχει κάθε λόγο να επιδιώκει ηρεμία και ασφάλεια απέναντι στην Τουρκία που, με τις «πειρατικές» πράξεις της, επιλέγει να αυτοπεριθωριοποιείται ολοένα και περισσότερο.»

του Χαράλαμπου Πετρίδη*

Η έκδοση Navtex από την Τουρκία για έρευνες σε περιοχή νοτίως του Καστελόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, είναι μια ακόμη ένδειξη της αυξανόμενης επιθετικότητάς της. Σε παρόμοιες κινήσεις προβαίνει η Τουρκία και εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, είτε με εισβολή τουρκικών ερευνητικών σκαφών είτε με τη συνεχή προσπάθεια παρεμπόδισης του γεωτρητικού προγράμματος της Κύπρου.

Ως Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθούμε με σύνεση και ψυχραιμία όσα διαδραματίζονται στην περιοχή. Είμαστε σε στενή επαφή και πλήρη συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση, τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Μετά τις ανακοινώσεις για εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων από τις εταιρίες που έχουν αδειοδοτηθεί για έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, η Τουρκία εντείνει τις προσπάθειές της σε δύο επίπεδα: αφενός μεν επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Μεσογείου, αφετέρου δε προωθεί συστηματικά την επεκτατική, αναθεωρητική πολιτική που εφαρμόζει. Ενέργειες που αναμένουμε ότι θα συνεχιστούν.

Η Κυπριακή Δημοκρατία διαφυλάττει τα νόμιμα δικαιώματά της με δύο τρόπους. Πρώτον, με τη διεθνή της τοποθέτηση ως σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που αποτελεί αξιόπιστο πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεύτερον, μέσω διμερών ή τριμερών συνεργασιών με χώρες οι οποίες έχουν άμεσα ή έμμεσα συμφέροντα στην περιοχή, τα οποία επηρεάζονται από την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Έχουμε ζητήσει να χαρακτηριστεί η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως περιoxή ενδιαφέροντος για την Ευρωπαϊκή Ένωση και μεταξύ άλλων να τοποθετηθεί μόνιμη ναυτική δύναμη υπό την ομπρέλα της ΕΕ, με αρμοδιότητα την επιτήρηση και τη διασφάλιση της ασφάλειας.

Υλοποιούμε προγράμματα αμυντικής συνεργασίας με χώρες όπως η Ελλάδα, Γαλλία, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιρλανδία, Λίβανος, Ιταλία, Ολλανδία και Σερβία, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουμε προσχωρήσει σε αναβαθμισμένες συνεργασίες με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Έχουμε επίσης προωθήσει τριμερείς μηχανισμούς αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας με Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία και Αρμενία αντίστοιχα. Μηχανισμοί οι οποίοι αναπτύχθηκαν, ενισχύονται και αναβαθμίζονται συνεχώς συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εμπέδωση και διαφύλαξη της ειρήνης και της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Παράλληλα, μέσω εταιριών- κολοσσών όπως οι EXXON MOBIL, TOTAL, ENI και CHEVRON που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ έχουμε την ενεργό ανάμειξη χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία και το Ισραήλ.

Χώρες και μεγάλες επιχειρήσεις δημιουργούν ένα πλέγμα συμμαχιών και συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο που έχει κάθε λόγο να επιδιώκει ηρεμία και ασφάλεια απέναντι στην Τουρκία που, με τις «πειρατικές» πράξεις της, επιλέγει να αυτοπεριθωριοποιείται ολοένα και περισσότερο.

*υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Ίσως ο πιο δύσκολος χειμώνας της γενιάς μας

Από: EBR

Μια ματιά μόνο στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), αρκεί για να σχηματίσουμε μια αποκαρδιωτική εικόνα

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 03/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

03/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβαίνει στην πρώτη έκδοση κοινωνικών ομολόγων EU SURE

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβαίνει στην πρώτη έκδοση κοινωνικών ομολόγων EU SURE

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη στην εναρκτήρια έκδοση κοινωνικού ομολόγου στο πλαίσιο του μέσου EU SURE, ύψους 17 δισ. Ευρώ, για να συμβάλει στη διατήρηση των ατόμων στις θέσεις εργασία τους

Οικονομία

Ποιοί μονίμως δίνουν και ποιοί μονίμως τα παίρνουν από τα δημόσια ταμεία

Ποιοί μονίμως δίνουν και ποιοί μονίμως τα παίρνουν από τα δημόσια ταμεία

Μισθωτοί, συνταξιούχοι, καταναλωτές και ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως πάντοτε, γεμίζουν και σε περίοδο κρίσης τα δημόσια ταμεία, τα οποία αδειάζουν από τις αντιπαραγωγικές επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις, αναλήψεις χρεών και τόκους εξυπηρέτησης του χρέους έως το ... 2070

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron