Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Ανοικτή επιστολή προς δημοσιογράφους

«Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι, λειτουργοί της 4ης εξουσίας...»

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020

«Ως Έθνος οφείλουμε να επαγρυπνούμε και να προετοιμαζόμαστε. Να είμαστε δε σε θέση να αντιμετωπίσουμε κάθε στρεβλή και επιθετική συμπεριφορά του αφηνιασμένου γείτονα.»
«Ως Έθνος οφείλουμε να επαγρυπνούμε και να προετοιμαζόμαστε. Να είμαστε δε σε θέση να αντιμετωπίσουμε κάθε στρεβλή και επιθετική συμπεριφορά του αφηνιασμένου γείτονα.»

του Νίκου Ερρ. Ιωάννου*

Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι, λειτουργοί της 4ης εξουσίας.

Απευθύνομαι με ιδιαίτερο σεβασμό σε μία επαγγελματική τάξη, που ένεκα των ιδιοτήτων της, θρηνεί κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό θανάτων, βασανισμών, διώξεων και φυλακίσεων μεταξύ των μελών της.

Ως γνωστόν πολύ ψηλά στην κλίμακα των αρνητικών επιδόσεων αυτού του φαινομένου ευρίσκεται η Τουρκία, ειδικά με το παρόν καθεστώς.

Η συγκεκριμένη χώρα ευρίσκεται, στην πραγματικότητα, σε εμπόλεμη κατάσταση με την Κυπριακή Δημοκρατία της οποίας καταπατεί σχεδόν το ήμισυ του εδάφους από την εισβολή τον Ιούλιο του 1974. Αναιδέστατα δε και εις επίρρωσιν τούτου, δηλώνει προς πάσαν κατεύθυνσιν ότι δεν αναγνωρίζει την Κρατικήν της οντότητα παρά το γεγονός ότι είναι από το 1960 μέλος του ΟΗΕ και από το 2004 ισότιμος εταίρος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

Ατύπως μεν, αλλά επί της ουσίας, εμπόλεμη κατάσταση υφίσταται και με την Ελληνική Δημοκρατία της οποίας απροειδοποίητα προσέβαλε στρατιωτικά τμήματα (ΕΛ.ΔΥ.Κ.) και προκάλεσε σημαντικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές αλλά και υλικές καταστροφές.
Εσχάτως, με πρόσχημα και αφορμή έρευνες για ενεργειακές πλουτοπαραγωγικές πηγές στην Ανατολική Μεσόγειο, στήνει σκηνικό αναθέρμανσης του πολέμου με δηλώσεις, εκδηλώσεις, κινήσεις στρατευμάτων, πλοίων και αεροπλάνων.
Κάθε εχέφρων άνθρωπος, ειδικά αν έχει ζήσει την φρίκη και τραγωδία του πολέμου, απεύχεται την επανάληψη παρόμοιας εμπειρίας.

Ως Έθνος όμως, οφείλουμε να επαγρυπνούμε και να προετοιμαζόμαστε. Να είμαστε δε σε θέση να αντιμετωπίσουμε κάθε στρεβλή και επιθετική συμπεριφορά του αφηνιασμένου γείτονα. Έχω μοιραστεί τις ανησυχίες μου με πολλούς συμπολίτες και υπάρχει μεγάλος βαθμός συμφωνίας για την αρνητική επίπτωση που έχει στο ηθικό των Ελλήνων η συνεχής προβολή της δραστηριότητος του Τουρκικού ερευνητικού σκάφους, η υπέρμετρη εμφάνισή του στη οθόνη των τηλεοπτικών δελτίων καθώς και η λεπτομερής μετάδοση δηλώσεων των Τούρκων αξιωματούχων.

Ιδιαίτερη εντύπωση δημιουργεί το γεγονός ότι, ενώ χαρακτηρίζονται (δικαίως) ως προπαγανδιστικά, μεταδίδονται αυτολεξί και μάλιστα ζωντανά, στη γλώσσα τους. Αλήθεια, αν κάποιος Έλληνας αδυνατεί να διαβάσει τους υποτίτλους, στη χώρα του, στη γλώσσα του, είναι σωστό να παραμένει με την αντήχηση του βρυχηθμού του νεοσουλτάνου και τις εικόνες της ερυθράς ημισελήνου που θυμίζουν τις εκατόμβες εις βάρος των προγόνων μας; Θα ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμο με τα μέσα και τις επαγγελματικές ικανότητές σας, να διερευνήσετε κατά πόσον έχει εμφανισθεί σε Τουρκικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων ο Έλληνας Πρωθυπουργός να ομιλεί Ελληνικά και να συνοδεύεται η εικόνα του με την Ελληνική σημαία και η φωνή του με υποτίτλους....

Οι Ελλα-δικές μας Ένοπλες Δυνάμεις ευρίσκονται σε συνεχή και αδιάλειπτη αποτελεσματική αποτρεπτική ετοιμότητα. Θα ήταν πολύ πιο ενθαρρυντικό για το φρόνημα όλων μας καθώς και δίκαια αναγνώριση της προσφοράς των δικών μας ανθρώπων, η προβολή των δικών μας αντιμέτρων παρά η μονότονη εικόνα του πειρατικού σκάφους με την σκόπιμα αιματοβαμμένη όψη.

Ευτυχώς ζούμε σε Δημοκρατική χώρα και δεν νοείται η επιβολή τρόπου έκφρασης και μετάδοσης των ειδήσεων. Εναπόκειται στην κριτική σας σκέψη και γιατί όχι στον πατριωτισμό σας, η ενεργή συμβολή στην προσπάθεια ανακτήσεως του ηθικού πλεονεκτήματος του Δικαίου και η υπερκέραση της Τουρκικής υβριστικής δολιότητος.

*Καρδιολόγος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Ο Στέφανος Μάνος διαφωνεί με την πρόταση Κεραμέως για τους αιώνιους φοιτητές

Από: EBR

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασαν χθες τις νέες ρυθμίσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, οι οποίες τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Το «Green Deal» μπορεί να επιφέρει ελλείψεις σε τρόφιμα;

Το «Green Deal» μπορεί να επιφέρει ελλείψεις σε τρόφιμα;

Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πράσινη και αειφόρο ανάπτυξη δέχονται όλο και περισσότερο κριτική εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την ανησυχία ότι το «Green Deal» θα προκαλέσει έλλειψη τροφίμων στην Ε.Ε.

Οικονομία

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στις ελληνικές εισηγμένες επιχειρήσεις

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στις ελληνικές εισηγμένες επιχειρήσεις

Τι προβλέπει σχετική μελέτη

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron