Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Μάνατζμεντ

Η ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ WEB TV

Σύμφωνα με έρευνα του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Επιχειρείν του Πανεπιστημίου Αθηνών, η διαδικτυακή τηλεόραση κυριολεκτικά επελαύνει στις νέες ηλικίες.

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2012

Το κοινό της Web TV είναι εμπορικά «ελκυστικό», αλλά έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και συμπεριφορά. Οι διαφημιστικές καμπάνιες για το συγκεκριμένο Μέσο πρέπει να είναι προσαρμοσμένες σε αυτά τα χαρακτηριστικά
Το κοινό της Web TV είναι εμπορικά «ελκυστικό», αλλά έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και συμπεριφορά. Οι διαφημιστικές καμπάνιες για το συγκεκριμένο Μέσο πρέπει να είναι προσαρμοσμένες σε αυτά τα χαρακτηριστικά

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Εντυπωσιακά και ανατρεπτικά κατεστημένων αντιλήψεων είναι τα στοιχεία του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που διευθύνει ο καθηγητής κ. Γιώργος Δουκίδης. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η Web TV σημειώνει σοβαρή διείσδυση στον χώρο των μέσων μαζικής επικοινωνίας και δημιουργεί ένα νέο επικοινωνιακό περιβάλλον. Το δε ποσοστό των χρηστών Web TV είναι ιδιαίτερα αυξημένο για τις ηλικίςε 21-27 ετών πρωτίστως και 28-34 ετών κατά δεύτερο λόγο. Τα βασικά συμπεράσματα τα οποία συνοψίζουν την παρούσα κατάσταση στον τηλεοπτικό χώρο και τις προοπτικές που δημιουργούνται είναι τα εξής:

*Η τηλεθέαση δεν γίνεται πια μόνον από την τηλεόραση. Εκτός από την τάση χρήσης εναλλακτικών συσκευών και Μέσων, που καταγράφεται σε όλο και περισσότερα νοικοκυριά, ο υπολογιστής είναι «ανοιχτός» παράλληλα / συμπληρωματικά με την τηλεόραση.
*Κοινωνική δικτύωση και διαδικτυακή τηλεόραση αποτελούν τον νέο ισχυρό συνδυασμό στο τηλεοπτικό τοπίο.
*Τα socia media (Facebook, Twitter, YouTube, κλπ) αποτελούν τους νέους «παίκτες» στον χώρο της τηλεόρασης, αφού παρέχουν έτοιμες και δημοφιλείς εφαρμογές προς αξιοποίηση. Νέοι «παίκτες» είναι και οι ίδιοι οι τηλεθεατές, λόγω της δυνατότητας ιδιο-παραγωγής περιεχομένου.
*Ευκαιρίες και προοπτικές αξιοποίησης της Web TV λόγω «δέσμευσης» των χρηστών (αξιοποίηση social media), αμοιβαίας (μεταξύ Web TV και παραδοσιακής τηλεόρασης) «μετακίνησης» τηλεθεατών, στοχευμένης διαφήμισης, μικρότερου κόστους παραγωγής, παροχής νέων διαδραστικών υπηρεσιών.
*Το κοινό της Web TV είναι εμπορικά «ελκυστικό», αλλά έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και συμπεριφορά. Οι διαφημιστικές καμπάνιες για το συγκεκριμένο Μέσο πρέπει να είναι προσαρμοσμένες σε αυτά τα χαρακτηριστικά.
*Χρεώσεις υπηρεσιών μπορεί να αφορούν μόνον σε παροχή «δημοφιλούς» (talk-of-the-town) ή/και αποκλειστικού στο Web TV περιεχομένου (π.χ. σειρές, αθλητικές μεταδόσεις).
*Περιεχόμενο μικρής διάρκειας με on-demand διαθεσιμότητα αποτελεί κατάλληλο περιεχόμενο για mobile TV, η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί σύντομα.
*Η εμφάνιση τηλεοπτικών συσκευών με πρόσβαση στο Διαδίκτυο αναμένεται να επηρεάσει την τηλεοπτική αγορά, αν και η πολυσυζητημένη σύγκλιση των Μέσων (το «Internet στο καθιστικό») δεν φαίνεται προς στιγμήν να απολαμβάνει ευρείας αποδοχής από τους τηλεθεατές. Ωστόσο, ενδεχόμενη υιοθέτησή της θα επαναπροσδιορίσει τον ανταγωνισμό στην τηλεοπτική αγορά, εισάγοντας νέους «παίκτες» με περισσότερη εξειδίκευση (σε σχέση με τα παραδοσιακά κανάλια) σε θέματα διαφορετικότητας, κλπ.
*Η σύγκλιση και «ενοποίηση» IPTV και Web TV είναι ένα ορατό ενδεχόμενο, λόγω των κοινών υποδομών και των νέων τηλεοπτικών συσκευών με πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
*Οι πάροχοι ψηφιακών υπηρεσιών / περιεχομένου (δορυφορικών, καλωδιακών, επίγειων) πρέπει να εστιάσουν στην παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ανάγκες των χρηστών-τηλεθεατών.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Σχετικές έρευνες στο εξωτερικό σκιαγραφούν το προφίλ των χρηστών Web TV, το οποίο έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

-Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια χρήστες στην Αγγλία παρακολουθούν τηλεόραση σε διαφορετικές από την τηλεόραση συσκευές (τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα).
-Οι χρήστες Web TV είναι κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας, που βλέπουν λιγότερες ώρες τηλεόραση εβδομαδιαίως, παρακολουθούν σπανιότερα κατά τις ώρες τηλεοπτικής αιχμής και διαθέτουν περισσότερες ικανότητες χρήσης του Η/Υ και του Διαδικτύου.
-Οι χρήστες Web TV χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, αλλά ταυτόχρονα παρακολουθούν τα προγράμματα ενδιαφέροντός τους στην παραδοσιακή τηλεόραση (83%).
-Οι περισσότεροι διαδικτυακοί χρήστες (73%) βλέπουν Web TV αργότερα από τις 9μμ, κυρίως για να παρακολουθήσουν τηλεοπτικό περιεχόμενο που δεν πρόλαβαν να δουν στην παραδοσιακή τηλεόραση.
-Ακολουθούν «dip-in»/«dip-out» συμπεριφορά και δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε μικρότερης διάρκειας θεάματα, όπως τρέϊλερς ταινιών (53%), βίντεο χρηστών (45%), μουσικά βίντεο (37%) και κωμικά προγράμματα (31%).

Από τις παραπάνω διαπιστώσεις, όπως επισημαίνει πολύ σωστά και ο καθηγητής κ. Γ.Δουκίδης, προκύπτει σαφώς ότι οι επιχειρήσεις και τα επώνυμα προϊόντα καλούνται πλέον να κινηθούν σε ένα νέο επικοινωνιακό περιβάλλον, που θέλει ειδικούς χειρισμούς και, κυρίως, απαιτεί νέους τρόπους έκφρασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Yπεραπόδοση της οικονομίας αλλά και κλιμάκωση των προκλήσεων

Από: EBR

Οι πυκνές και ταραχώδεις εξελίξεις και η ανάδειξη νέων πηγών αβεβαιότητας κατά το 1ο εξάμηνο του έτους – μετά από μία διετία πανδημίας – δημιουργούν νέες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία σε μια περίοδο που δείχνει να αποκτά ισχυρό βηματισμό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η μοίρα της Ευρώπης και η επιβίωση της Ουκρανίας

Η μοίρα της Ευρώπης και η επιβίωση της Ουκρανίας

Σήμερα, είναι αδιανόητο το σενάριο που θέλει την ΕΕ να αποδέχεται τον διαμελισμό και την εξαφάνιση της Ουκρανίας

Οικονομία

Πώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στηρίζει την οικονομία

Πώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στηρίζει την οικονομία

Προς τα τέλη του 2021, μια σειρά από αστάθμητους παράγοντες έκαναν την εμφάνισή τους, εντείνοντας τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη και συνεισφέροντας στην εκ νέου δημιουργία ενός κλίματος αβεβαιότητας

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2022. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron