Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους

Σε αγώνα δρόμου για τη μείωση του κόστους της βιομηχανίας έχει αποδυθεί η κυβέρνηση

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2020

«Στις γενικότερες αβεβαιότητες που υπάρχουν για το 2021 για τις ελληνικές εξαγωγές δεν πρέπει να προστεθεί το κόστος της ενέργειας με το οποίο καλούμαστε να ανταγωνιστούμε».
«Στις γενικότερες αβεβαιότητες που υπάρχουν για το 2021 για τις ελληνικές εξαγωγές δεν πρέπει να προστεθεί το κόστος της ενέργειας με το οποίο καλούμαστε να ανταγωνιστούμε».

της Μάχης Τράτσα

Σε αγώνα δρόμου για τη μείωση του κόστους της βιομηχανίας έχει αποδυθεί η κυβέρνηση. Τις παραμέτρους του θέματος μάλιστα, συζήτησε χθες το απόγευμα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης με τον πρόεδρο του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών) κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, τον αντιπρόεδρο κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο και τον κ. Μιχάλη Στασινόπουλο, παρουσία και της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κυρίας Αλεξάνδρας Σδούκου.

«Η κυβέρνηση, έχοντας προχωρήσει με τη διάσωση της ΔΕΗ και την απλοποίηση της αδειοδότησης των ΑΠΕ, προχωρά τώρα στην εφαρμογή του Τarget Model. Είναι ένα ευρωπαϊκό μοντέλο απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για το οποίο έχει γίνει δουλειά ένα ολόκληρο χρόνο και θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Νοεμβρίου. Σε όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ το μοντέλο αυτό έχει ήδη εφαρμοστεί και έχει λειτουργήσει θετικά».

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σύμφωνα με τον ίδιο, θα στηρίξει την εφαρμογή του Μοντέλου Στόχου. «Θα εργαστεί παράλληλα και για την άρση των στρεβλώσεων στην αγορά ενέργειας που οδηγούν σε ένα πλαίσιο που όχι μόνο είναι πολύπλοκο, αλλά και επιβλαβές για τη βιομηχανία, την οικονομία και τους καταναλωτές. Ο ανταγωνισμός είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», επεσήμανε ο υπουργός, μετά το τέλος της συνάντησης. Οι μεγάλοι καταναλωτές – όπως είναι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες και άλλες επιχειρήσεις – θα μπορούν σε αυτή τη νέα αγορά του Target Model να συνάπτουν διμερή συμβόλαια διαπραγματευόμενες την τιμή του ρεύματος.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι τιμές στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος για το πρώτο εξάμηνο του 2020 στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στα 42,47 ευρώ ανά MWh (μεγαβατώρα), στην Ιταλία και στις βαλκανικές χώρες 32-34 ευρώ, στο Βέλγιο 23,98 ευρώ, στη Γερμανία 22,86 ευρώ κλπ. Τα δεδομένα πάντως αναμένεται ότι θα αλλάξουν με την εφαρμογή του νέου μοντέλου.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, δρομολογείται και μια σειρά άλλων μέτρων, όπως είναι η μείωση των χρεώσεων χρήσης συστήματος της βιομηχανίας, η διατήρηση του μηχανισμού αντιστάθμισης για το κόστος των ρύπων και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στη μέση τάση. Επίσης, αυτήν την εβδομάδα έλαβαν επίσημη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο μηχανισμός διακοψιμότητας και ο Μεταβατικός Μηχανισμός Αποζημίωσης Ευελιξίας. Όπως ανακοινώθηκε η παράτασή τους για περιορισμένο χρονικό διάστημα (20 Σεπτεμβρίου 2021 ο πρώτος και 21 Μαρτίου 2021 ο δεύτερος) είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων. Σύμφωνα με τον υπουργό κ. Χατζηδάκη οι δυο αυτοί μεταβατικοί μηχανισμοί όχι μόνο συμβάλλουν στη στήριξη της ενεργοβόρου βιομηχανίας και των παραγωγών ενέργειας, αλλά συνεισφέρουν και στην ομαλή μετάβαση στο Target Model.

Από την πλευρά του ΣΕΒ, ο κ. Παπαλεξόπουλος ανέφερε ότι, με δεδομένο τον πολύ έντονο διεθνή ανταγωνισμό, αλλά και το γεγονός ότι το κόστος της ενέργειας για τη βιομηχανία στην Ελλάδα είναι υψηλότερο από σχεδόν όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, ζητήθηκε από τον υπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε το κόστος της ενέργειας για τη βιομηχανία να πέσει σε χαμηλότερα επίπεδα. «Στις γενικότερες αβεβαιότητες που υπάρχουν για το 2021 για τις ελληνικές εξαγωγές δεν πρέπει να προστεθεί το κόστος της ενέργειας με το οποίο καλούμαστε να ανταγωνιστούμε».

Όσο για την Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), θεωρεί ότι η άμεση εφαρμογή του Target Model αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη ενός σταθερού και προβλέψιμου μοντέλου αγοράς και στην πράξη σημαίνει άμεση υλοποίηση μέτρων για την ανάπτυξη συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά και τον εξορθολογισμό του υψηλού κόστους ενέργειας που επιβαρύνει την ελληνική βιομηχανία.

*πρώτη δημοσίευση: www.tovima.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Ίσως ο πιο δύσκολος χειμώνας της γενιάς μας

Από: EBR

Μια ματιά μόνο στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), αρκεί για να σχηματίσουμε μια αποκαρδιωτική εικόνα

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 03/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

03/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβαίνει στην πρώτη έκδοση κοινωνικών ομολόγων EU SURE

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβαίνει στην πρώτη έκδοση κοινωνικών ομολόγων EU SURE

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη στην εναρκτήρια έκδοση κοινωνικού ομολόγου στο πλαίσιο του μέσου EU SURE, ύψους 17 δισ. Ευρώ, για να συμβάλει στη διατήρηση των ατόμων στις θέσεις εργασία τους

Οικονομία

Ποιοί μονίμως δίνουν και ποιοί μονίμως τα παίρνουν από τα δημόσια ταμεία

Ποιοί μονίμως δίνουν και ποιοί μονίμως τα παίρνουν από τα δημόσια ταμεία

Μισθωτοί, συνταξιούχοι, καταναλωτές και ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως πάντοτε, γεμίζουν και σε περίοδο κρίσης τα δημόσια ταμεία, τα οποία αδειάζουν από τις αντιπαραγωγικές επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις, αναλήψεις χρεών και τόκους εξυπηρέτησης του χρέους έως το ... 2070

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron