Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Μάνατζμεντ

Ένα αλάθητο εργαλείο παρακίνησης

Ενώ πολύ διαφορετικά πράγματα παρακινούν διαφορετικούς ανθρώπους υπάρχουν κοινά μοτίβα που δείχνουν προς μερικούς βασικούς παρακινητικούς παράγοντες που ισχύουν για τους περισσότερους ανθρώπους. Το κλειδί είναι η σωστή διάγνωση

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2020

«Ήθελα να ξέρετε ότι αν ποτέ κάνω πραγματικά πολύ καλή δουλειά, απλά πληρώστε με περισσότερο. Δεν με ενδιαφέρει η αναγνώριση ή τα βραβεία και δεν παρακινούμε από κανέναν έπαινο. Αν τα πάω καλά, απλά δώστε μου ένα μπόνους ή πληρώστε με περισσότερο.»
«Ήθελα να ξέρετε ότι αν ποτέ κάνω πραγματικά πολύ καλή δουλειά, απλά πληρώστε με περισσότερο. Δεν με ενδιαφέρει η αναγνώριση ή τα βραβεία και δεν παρακινούμε από κανέναν έπαινο. Αν τα πάω καλά, απλά δώστε μου ένα μπόνους ή πληρώστε με περισσότερο.»

της Jennifer Dulski*

Πριν δέκα χρόνια, ήμουν επικεφαλής μιας ομάδας ταλαντούχων marketers στην εταιρία YAHOO!, όταν συνέβη κάτι αναπάντεχο. Σε μια προσωπική συνάντηση, μια γυναίκα στην ομάδα μου είπε: «Ήθελα να ξέρετε ότι αν ποτέ κάνω πραγματικά πολύ καλή δουλειά, απλά πληρώστε με περισσότερο. Δεν με ενδιαφέρει η αναγνώριση ή τα βραβεία και δεν παρακινούμε από κανέναν έπαινο. Αν τα πάω καλά, απλά δώστε μου ένα μπόνους ή πληρώστε με περισσότερο.»

Τραύλισα μια απάντηση ενώ ένιωθα ότι αιφνιδιάστηκα λίγο από τα σχόλιά της. Έμοιαζαν κάπως αναίσθητα και χονδροειδή.

Ωστόσο, καθώς το σκεφτόμουν περισσότερο το βράδυ, συνειδητοποίησα κάτι: αν αυτό το μέλος της ομάδας δεν μου είχε πει τι την παρακινεί, πιθανότατα δεν θα το μάθαινα ποτέ. Εκείνο που είναι χειρότερο είναι ότι προσπαθούσα να την ανταμείψω για την καλή της εργασία με τρόπο που θα παρακινούσε εμένα, όχι όμως και εκείνη, αφήνοντάς την απογοητευμένη και με λιγότερες πιθανότητες να αποδώσει καλά στο μέλλον. Θα ήταν μια κατάσταση όπου θα χάναμε και οι δύο.

Σκέφτηκα λοιπόν, αν ήθελα να είναι χαρούμενη και παραγωγική στην εργασία της, τα πιο βοηθητικά εργαλεία που θα μπορούσα να έχω για να διασφαλίσω την ευτυχία της ήταν οι λεπτομέρειες που την παρακινούσαν.

Το παραπάνω ισχύει επίσης και σε άλλες σχέσεις. Αναφερόμαστε σε αυτό συνήθως ως τον «πλατινένιο» κανόνα: αντί να χρησιμοποιούμε τον «χρυσό» κανόνα, να συμπεριφερόμαστε δηλαδή στους άλλους όπως εμείς θα θέλαμε να μας συμπεριφέρονται, συμπεριφερθείτε τους όπως εκείνοι θέλουν να τους συμπεριφέρονται.

(Σημείωση: η πρακτική αυτή είναι χρήσιμη και εκτός εργασίας. Παρακάτω, παραθέτω ένα παράδειγμα από τη δική μου ζωή: Προσωπικά, όταν είμαι άρρωστη, μου αρέσει να μου δείχνουν αγάπη, ενώ ο σύζυγός μου προτιμά γενικά να τον αφήνουν μόνο του. Τα πρώτα χρόνια της σχέσης μας, με αγνοούσε όταν ήμουν άρρωστη και εγώ τον περιποιόμουν όλη την ώρα. Και οι δύο ήμασταν αναστατωμένοι, μέχρι τη στιγμή που συνειδητοποιήσαμε ότι υποθέταμε λανθασμένα εκείνο που ήθελε ο άλλος, βασισμένοι στις δικές μας προτιμήσεις. Τώρα που το καταλάβαμε, όλα πάνε πολύ καλύτερα!)

Επομένως, με βάση αυτή τη διαφωτιστική συζήτηση στο γραφείο, αποφάσισα ότι ο καλύτερος τρόπος να κρατήσω χαρούμενα τα άτομα στη δουλειά, ήταν να ρωτήσω άμεσα όλα τα άτομα στις ομάδες μου τι τα παρακινούσε. Για να το πραγματοποιήσω αποτελεσματικά, δημιούργησα ένα εργαλείο: Το Παρακινητικό Κυκλικό Στατιστικό Διάγραμμα (motivationall pie chart). (Ναι, είναι ένα κυκλικό στατιστικό διάγραμμα, όχι μια πραγματική πίτα, επομένως ζητώ συγγνώμη από όλους εκείνους που νόμισαν ότι το άρθρο αυτό θα έδειχνε τρόπους παρακίνησης της ομάδας σας με πίτα. Αν και, για να είμαι ειλικρινής, μερικές φορές λειτουργεί και αυτό...)

Η χρήση του εργαλείου είναι εύκολη. Απλά ακολουθείτε τα ακόλουθα τρία βήματα:

Καταγράψτε τις κατηγορίες όλων εκείνων που σας παρακινούν στην εργασία: αναγνώριση, χρήματα, εκμάθηση νέων πραγμάτων κ.λπ. Μπορείτε να καταγράψετε όσες κατηγορίες θέλετε, πολλές ή λίγες, και δεν υπάρχουν προκαθορισμένες κατηγορίες. Οτιδήποτε έχει σημασία για εσάς μπορεί να εισαχθεί στη λίστα σας.

Καθορίστε σε κάθε κατηγορία ένα ποσοστό βαρύτητας ανάλογα με το βαθμό σημασίας που έχει για εσάς. Το σύνολο θα πρέπει να έχει ως άθροισμα το 100% για να σας παρέχει ένα συνολικό διάγραμμα πίτας των πραγμάτων που σας παρακινούν.

Χρησιμοποιήστε ένα σύστημα κωδικοποίησης με τα χρώματα «κόκκινο, κίτρινο, πράσινο» ώστε να εκτιμήσετε πόσο ικανοποιημένοι είστε τώρα με κάθε κατηγορία της λίστας. Αν είστε πολύ ικανοποιημένοι με την ανταμοιβή σας, δώστε του πράσινο χρώμα. Αν είστε απόλυτα δυσαρεστημένοι με το βαθμό πρόκλησης στην εργασία σας, δώστε του κόκκινο χρώμα, και ούτω καθεξής.

Αν χρησιμοποιείτε το εργαλείο ως μάνατζερ, το επόμενο βήμα είναι να έχετε μια ανοικτή συζήτηση με κάθε άτομο της ομάδας σας για να μιλήσετε με τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να εργαστείτε ώστε να «τους φτάσετε στο πράσινο» σε κάθε κατηγορία τους. Αν χρησιμοποιείτε το εργαλείο για τον εαυτό σας, μπορεί να σας βοηθήσει να σκεφτείτε βήματα με τα οποία μπορείτε να γίνετε πιο χαρούμενος στην εργασία σας, συμπεριλαμβανομένων σκέψεων σχετικά με το αν είστε στο σωστό ρόλο ή στη σωστή εταιρία. Ο λόγος που το εργαλείο είναι αλάθητο είναι επειδή ξεκινά ρωτώντας κάθε άτομο τι έχει σημασία και έπειτα, το βοηθάει να βρει τρόπους να κάνει περισσότερα από εκείνα που έχουν σημασία.

*πρόεδρος και διοικητική γενική διευθύντρια στην εταιρία Change.org, τη μεγαλύτερη πλατφόρμα παγκοσμίως για κοινωνική αλλαγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Ο Στέφανος Μάνος διαφωνεί με την πρόταση Κεραμέως για τους αιώνιους φοιτητές

Από: EBR

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασαν χθες τις νέες ρυθμίσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, οι οποίες τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Το «Green Deal» μπορεί να επιφέρει ελλείψεις σε τρόφιμα;

Το «Green Deal» μπορεί να επιφέρει ελλείψεις σε τρόφιμα;

Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πράσινη και αειφόρο ανάπτυξη δέχονται όλο και περισσότερο κριτική εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την ανησυχία ότι το «Green Deal» θα προκαλέσει έλλειψη τροφίμων στην Ε.Ε.

Οικονομία

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στις ελληνικές εισηγμένες επιχειρήσεις

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στις ελληνικές εισηγμένες επιχειρήσεις

Τι προβλέπει σχετική μελέτη

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron