Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Διεθνή

Εγκλήματα εναντίον γυναικών και κοριτσιών- τα ξεχασμένα θύματα του νέου Συμφώνου της Ε.Ε. για την Μετανάστευση

Σκεφτείτε το φορτίο τόσων κοριτσιών και γυναικών καθώς διασχίζουν τα σύνορα υπό πολύ επικίνδυνες συνθήκες, θέτοντας τα παιδιά τους και τον εαυτό τους σε κίνδυνο, και να έρχονται τελικά αντιμέτωπες με ένα από τα αρχαιότερα εγκλήματα στον κόσμο- την εμπορία ανθρώπων

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2020

«Εκθέσεις αποκάλυψαν ότι γυναίκες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους πέφτουν θύματα εμπορίας ανθρώπων και επιδίδονται σε σεξουαλική εκμετάλλευση. Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και κατά την άφιξή τους στα κέντρα υποδοχής, μετανάστες και πρόσφυγες παραμένουν σε κίνδυνο.»
«Εκθέσεις αποκάλυψαν ότι γυναίκες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους πέφτουν θύματα εμπορίας ανθρώπων και επιδίδονται σε σεξουαλική εκμετάλλευση. Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και κατά την άφιξή τους στα κέντρα υποδοχής, μετανάστες και πρόσφυγες παραμένουν σε κίνδυνο.»

του Dharmendra Kanani

Σκεφτείτε το φορτίο τόσων κοριτσιών και γυναικών καθώς διασχίζουν τα σύνορα υπό πολύ επικίνδυνες συνθήκες, θέτοντας τα παιδιά τους και τον εαυτό τους σε κίνδυνο, και να έρχονται τελικά αντιμέτωπες με ένα από τα αρχαιότερα εγκλήματα στον κόσμο- την εμπορία ανθρώπων.

Ωστόσο, οι ειδήσεις για τη μετανάστευση αφορούν πολύ συχνά αριθμούς και εικόνες των «αλλοδαπών» που εισέρχονται στα «ανεπτυγμένα εδάφη». Η επικρατούσα περιγραφή αφορά τις επιπτώσεις στην κουλτούρα και τις αξίες μας.

Μια πρωτοφανής ψυχολογική αδυναμία έχει παρουσιαστεί στους πολιτικούς και πολίτες γύρω από το θέμα των μεταναστών- δαιμονοποιώντας τους ως απειλή για τον τρόπο ζωής μας και δημιουργώντας έναν φόβο για περιορισμένους δημόσιους πόρους. Δεν έχουν αλλάξει και πολύ τα δεδομένα από τη διάσημη ομιλία «Rivers of blood» του Enoch Powell- αντιθέτως, από τότε έχουν υπάρξει πολλές εκδοχές αυτής.

Ας σκεφτούμε για λίγο, πρόκειται για «εμάς» και όχι για «αυτούς». Η Ευρώπη- και ο κόσμος- βασίζονται στην αποικιοκρατία και σε μια ιστορία μετανάστευσης. Και όμως, σήμερα αγνοούμε διαρκώς το γεγονός ότι η λεηλασία του κόσμου από τις δυνάμεις της Δύσης έχει οδηγήσει σε συνθήκες από τις οποίες τόσοι πολλοί άνθρωποι θέλουν να διασωθούν.

Ακόμη και κατά την άφιξή τους στα κέντρα υποδοχής, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες παραμένουν σε κίνδυνο

«Είμαστε εδώ επειδή ήσασταν εκεί» αποτελεί διάσημο απόσπασμα που αναφέρεται στον αντίκτυπο των κρίσεων στην Αφρική, στην Ινδία και τη Νότια Αμερική, μεταξύ άλλων.

Η Ευρώπη χρειάζεται μετανάστες. Βάσει των στοιχείων δημογραφικής γήρανσης, οι μετανάστες αποτελούν σωσίβια λέμβο. Προφανώς αυτή η οπτική δεν είναι βολική, αλλά είναι καιρός να παρουσιαστεί και μια θετική ιστορία για την μετανάστευση, βασισμένη σε γεγονότα.

Επειδή η αλήθεια είναι ότι η σκοτεινή πλευρά της μετανάστευσης δεν είναι η καρικατούρα της «εξωγήινης εισβολής» όπως παρουσιάζεται από μια «ρατσιστική εκδοχή» της Ευρώπης. Η σκοτεινή πλευρά της μετανάστευσης- ή μία από αυτές- είναι η τρωτότητα γυναικών και κοριτσιών κατά τη διάρκεια του μεταναστευτικού τους ταξιδιού προς την Ευρώπη. Η διαφυλετική βία είναι από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστριες, γυναίκες και κορίτσια.

Εκθέσεις αποκάλυψαν ότι γυναίκες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους πέφτουν θύματα εμπορίας ανθρώπων και επιδίδονται σε σεξουαλική εκμετάλλευση. Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και κατά την άφιξή τους στα κέντρα υποδοχής, μετανάστες και πρόσφυγες παραμένουν σε κίνδυνο. Η έλλειψη αστυνόμευσης και κηδεμονίας για τα ασυνόδευτα παιδιά σε πολλά κέντρα εντός των ευρωπαϊκών συνόρων, τα καθιστούν σημεία για εκμετάλλευση και λαθρεμπόριο.

Υπάρχει, σαφέστατα, μια ευρωπαϊκή αγορά δουλεμπορίου. Οι διακινητές ανθρώπων αναλαμβάνουν σε μια ολόκληρη περιοχή την οργανωμένη τους επιχείρηση, παρακάμπτοντας πολλές φορές συνοριοφύλακες, εθνική και τοπική αστυνομία και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα το δικαστικό σώμα. Είναι έξυπνοι και είναι συνήθως ένα βήμα παραπέρα. Είναι από τα χειρότερα οργανωμένα εγκλήματα.

Δεν υπάρχει μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη που δεν επωφελείται από την εμπορία ανθρώπων

Γιατί αυτό το θέμα δεν έχει μεγάλη προσοχή; Είναι η οικονομική του αξία τέτοια ώστε οι δράστες να βρίσκουν τα μέσα για να παρακάμπτουν κάθε μεταναστευτική, ποινική και νομική διαδικασία;

Δεν υπάρχει μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη που δεν επωφελείται από την εμπορία ανθρώπων. Και κυρίως οι άντρες είναι αυτοί που επωφελούνται. Επίσης, είναι γνωστό ότι τα έσοδα από την εμπορία ανθρώπων στηρίζουν και το εμπόριο παράνομων όπλων, ναρκωτικών και την τρομοκρατία.

Αυτή είναι η απαίσια πραγματικότητα, όμως στην Ευρώπη κατά κύριο λόγο κλείνουμε τα μάτια.

Το νέο σύμφωνο της Ε.Ε. για τη Μετανάστευση και το Άσυλο επιχειρεί να καλύψει την πολυπλοκότητα αυτών των θεμάτων μέσω μιας ολιστικής πολιτικής - ωστόσο, λείπει η κρίσιμη διάσταση της εμπορίας ανθρώπων και των σχετικών με τα όπλα, την τρομοκρατία και τα ναρκωτικά δραστηριοτήτων, ακόμα και του σημαντικότατου κόστους των χαμένων ζωών, γυναικών και κοριτσιών.

Στην πραγματικότητα, ο Frontex, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής κυκλοφόρησε πρόσφατα την ετήσια ανάλυση κινδύνων, ισχυριζόμενος ότι παρέχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της μεταναστευτικής κατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, λείπει από την εικόνα αυτή η εμπορία ανθρώπων και ο σημαντικός αντίκτυπος στις γυναίκες και τα κορίτσια.

Οι γυναίκες και τα κορίτσια ήταν πάντα το επίκεντρο της εμπορίας ανθρώπων σε όλο τον κόσμο

Η Ε.Ε. μπορεί να δράσει από κοινού δημιουργώντας μια ειδική ομάδα για την εμπορία γυναικών και κοριτσιών. Η ομάδα αυτή θα συγκέντρωνε σχετικές υπηρεσίες της Επιτροπής και εξωτερικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων του Frontex, της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Αστυνομικών, της Interpol, εκπροσώπων του δικαστικού σώματος και τοπικών δήμαρχων.

Ο απώτερος σκοπός ενός τέτοιου σώματος θα ήταν να εντοπίσει τα κενά που εκμεταλλεύονται οι διακινητές ανθρώπων, και να βρει τρόπους για την καλύτερη υποστήριξη των γυναικών και των κοριτσιών κατά το μεταναστευτικό τους ταξίδι- κυρίως μέσω ΜΚΟ που θα χρηματοδοτούνται ειδικά για το σκοπό αυτό. Αυτό θα βοηθούσε στην καλύτερη πληροφόρηση για ζητήματα από τον αντίκτυπο της παράνομης διακίνησης ανθρώπων μέχρι στην καλύτερη πληροφόρηση σχετικά με τους διακινητές.

Ο Frontex θα πρέπει επίσης να προβεί σε ανάλυση κινδύνων ειδικά για την εμπορία γυναικών και κοριτσιών. Έτσι θα δίνονταν η απαιτούμενη προσοχή σε αυτό το ζήτημα και θα διαμοιράζονταν καταλλήλως οι πόροι μεταξύ των κρατών- μελών.

Αυτές οι ενέργειες θα έστελναν ένα σημαντικό μήνυμα, κυρίως της πρόθεσης για δράση.

Οι γυναίκες και τα κορίτσια βρίσκονταν πάντα στο επίκεντρο της εμπορίας ανθρώπων ανά τον κόσμο- σίγουρα όσο μπορούμε να γνωρίζουμε από την ιστορία μας. Δυστυχώς, σήμερα δεν υπάρχει η απαραίτητη προβολή του θέματος, ούτε τα μέσα για να υποστηρίξουν τον εαυτό τους. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διορθώσουμε αυτήν την ολέθρια συμπεριφορική τάση των ανθρώπων.

*πρώτη δημοσίευση: www.friendsofeurope.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Ίσως ο πιο δύσκολος χειμώνας της γενιάς μας

Από: EBR

Μια ματιά μόνο στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), αρκεί για να σχηματίσουμε μια αποκαρδιωτική εικόνα

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 03/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

03/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβαίνει στην πρώτη έκδοση κοινωνικών ομολόγων EU SURE

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβαίνει στην πρώτη έκδοση κοινωνικών ομολόγων EU SURE

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη στην εναρκτήρια έκδοση κοινωνικού ομολόγου στο πλαίσιο του μέσου EU SURE, ύψους 17 δισ. Ευρώ, για να συμβάλει στη διατήρηση των ατόμων στις θέσεις εργασία τους

Οικονομία

Ποιοί μονίμως δίνουν και ποιοί μονίμως τα παίρνουν από τα δημόσια ταμεία

Ποιοί μονίμως δίνουν και ποιοί μονίμως τα παίρνουν από τα δημόσια ταμεία

Μισθωτοί, συνταξιούχοι, καταναλωτές και ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως πάντοτε, γεμίζουν και σε περίοδο κρίσης τα δημόσια ταμεία, τα οποία αδειάζουν από τις αντιπαραγωγικές επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις, αναλήψεις χρεών και τόκους εξυπηρέτησης του χρέους έως το ... 2070

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron