Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

Φορολογία Εισοδήματος Ελλάδας και Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίζει να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ σχετικά με τους κανόνες της για τη φορολογία εισοδήματος επιχειρήσεων με υποκαταστήματα στην αλλοδαπή

Από: EBR - Δημοσίευση: Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020

«Ενώ τόσο τα επιχειρηματικά κέρδη που παράγονται στην Ελλάδα όσο και τα επιχειρηματικά κέρδη που παράγονται σε άλλο κράτος της ΕΕ / του ΕΟΧ υπόκεινται σε φορολόγηση στην Ελλάδα, η μεταχείριση των ζημιών που προκύπτουν στην αλλοδαπή περιορίζεται.»
«Ενώ τόσο τα επιχειρηματικά κέρδη που παράγονται στην Ελλάδα όσο και τα επιχειρηματικά κέρδη που παράγονται σε άλλο κράτος της ΕΕ / του ΕΟΧ υπόκεινται σε φορολόγηση στην Ελλάδα, η μεταχείριση των ζημιών που προκύπτουν στην αλλοδαπή περιορίζεται.»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη νομοθεσία της για τη φορολογία εισοδήματος, βάσει της οποίας διαφοροποιείται η φορολογική μεταχείριση όσον αφορά επιχειρηματικές ζημίες που προκύπτουν στην Ελλάδα και ζημίες που προκύπτουν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ / του ΕΟΧ. Ταυτόχρονα, αμφότερες οι κατηγορίες επιχειρηματικού κέρδους υπόκεινται σε φορολογία στην Ελλάδα.

Η εν λόγω ελληνική νομοθεσία, όπως ερμηνεύεται από υπουργική εγκύκλιο, διαφοροποιεί τη φορολογική μεταχείριση, όσον αφορά τη φορολογική αναγνώριση ζημιών, των φορολογούμενων κατοίκων ημεδαπής των οποίων οι επιχειρήσεις έχουν εγκατασταθεί αποκλειστικά στην Ελλάδα και των φορολογούμενων κατοίκων ημεδαπής των οποίων τουλάχιστον μέρος των επιχειρήσεων έχουν εγκατασταθεί σε άλλα κράτη της ΕΕ / του ΕΟΧ. Ενώ τόσο τα επιχειρηματικά κέρδη που παράγονται στην Ελλάδα όσο και τα επιχειρηματικά κέρδη που παράγονται σε άλλο κράτος της ΕΕ / του ΕΟΧ υπόκεινται σε φορολόγηση στην Ελλάδα, η μεταχείριση των ζημιών που προκύπτουν στην αλλοδαπή περιορίζεται.

Αυτή η διαφορετική φορολογική μεταχείριση αντιβαίνει στο άρθρο 49 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ (σε συνδυασμό με το άρθρο 54 της ΣΛΕΕ) και στο άρθρο 31 παράγραφος 1 της συμφωνίας ΕΟΧ (σε συνδυασμό με το άρθρο 34 της συμφωνίας ΕΟΧ) και συνιστά περιορισμό του δικαιώματος εγκατάστασης.

Ιστορικό

Η διαδικασία επί παραβάσει κινήθηκε το 2018. Το 2018 απεστάλη προειδοποιητική επιστολή ενώ το 2019 ακολούθησε αιτιολογημένη γνώμη.

*Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

«Μ’ ένα όνειρο τρελό…»

Από: EBR

Παρά τις προσδοκίες της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επανέλαβε, προ ημερών στην Θεσσαλονίκη

Ευρώπη

Η Ευρώπη στην κούρσα της υπερυπολογιστικής: εγκαινιάζει την εποχή της εξακλίμακας

Η Ευρώπη στην κούρσα της υπερυπολογιστικής: εγκαινιάζει την εποχή της εξακλίμακας

Με μια συμβολική τελετή στο Forschungszentrum Jülich της Γερμανίας, η Ευρώπη έκανε το μεγάλο άλμα στην υπερυπολογιστική

Οικονομία

Η παγκόσμια αγορά online fitness αναμένεται θα «τρέχει» με 29,6% έως το 2033

Η παγκόσμια αγορά online fitness αναμένεται θα «τρέχει» με 29,6% έως το 2033

Μεγάλες ψηφιακές παγίδες εγκυμονεί, σύμφωνα με τους αναλυτές, η ραγδαία άνοδος του online personal training

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2025. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron