Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Οι Πύργοι Ελέγχου του μέλλοντος: Ψηφιακοί και απομακρυσμένοι

Υψηλής τεχνολογίας κάμερες, αισθητήρες, ανιχνευτές κίνησης, υπέρυθρη απεικόνιση σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας, customized οθόνες που μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο ό,τι συμβαίνει σε μια πίστα αεροδρομίου ακόμη κι εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2020

« Οι πρώτοι Ψηφιακοί Πύργοι Ελέγχου, παρέχοντας θέαση 360°και απόκλιση μόλις μισού δευτερολέπτου, κάνουν πραγματικότητα τον απομακρυσμένο έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας. Πρόκειται για μια νέα τάση που αλλάζει διεθνώς το τοπίο για την αεροναυτιλία.»
« Οι πρώτοι Ψηφιακοί Πύργοι Ελέγχου, παρέχοντας θέαση 360°και απόκλιση μόλις μισού δευτερολέπτου, κάνουν πραγματικότητα τον απομακρυσμένο έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας. Πρόκειται για μια νέα τάση που αλλάζει διεθνώς το τοπίο για την αεροναυτιλία.»

της Όλγας Κλώντζα

Υψηλής τεχνολογίας κάμερες, αισθητήρες, ανιχνευτές κίνησης, υπέρυθρη απεικόνιση σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας, customized οθόνες που μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο ό,τι συμβαίνει σε μια πίστα αεροδρομίου ακόμη κι εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Οι πρώτοι Ψηφιακοί Πύργοι Ελέγχου, παρέχοντας θέαση 360°και απόκλιση μόλις μισού δευτερολέπτου, κάνουν πραγματικότητα τον απομακρυσμένο έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας. Πρόκειται για μια νέα τάση που αλλάζει διεθνώς το τοπίο για την αεροναυτιλία.

Έναν αιώνα μετά τη δημιουργία του πρώτου Πύργου Ελέγχου, οι τεχνολογίες αιχμής μπαίνουν στη μάχη για να μειώσουν τα απαραίτητα κόστη συντήρησης και εκσυγχρονισμού, να διευκολύνουν το έργο των ελεγκτών και τις συνθήκες εργασίας και να αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες αεροναυτιλίας. Ο έλεγχος της εναέριας κυκλοφορίας από απόσταση μπορεί να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία ενός αερολιμένα ακόμα και σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, ενώ δίνει τη δυνατότητα εν μέσω συνθηκών όπως η πανδημία για εργασία των ελεγκτών σε ομάδες που δεν βρίσκονται στον ίδιο χώρο εξασφαλίζοντας τη συνέχεια των υπηρεσιών.

15.000 κινήσεις ελέγχονται από απόσταση 450 χιλιομέτρων

Από απόσταση 450 χιλιομέτρων μακριά, στη Λειψία, όπου βρίσκεται η απομακρυσμένη εγκατάσταση, ελέγχονται ψηφιακά περισσότερες από 15.000 κινήσεις πτήσεων ετησίως. Αυτή τη στιγμή, αποτελεί το μεγαλύτερο αεροδρόμιο διεθνώς, που οι καθημερινές του δραστηριότητες ελέγχονται απομακρυσμένα. Δύο ακόμη αεροδρόμια (Ερφούρτη και Δρέσδη) θα προστεθούν στην ίδια εγκατάσταση.

Αντίστοιχη τεχνολογία απομακρυσμένου Πύργου Ελέγχου ήδη «τρέχει» στο αεροδρόμιο του Τζέρσεϋ στη Βρετανία και στην Ισλανδία, όπου δοκιμάζεται σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Στον κατάλογο συγκαταλέγονται ακόμη το αεροδρόμιο της Βιέννης και το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Δανίας, ενώ πρώτη στη Λατινική Αμερική διαθέτει απομακρυσμένο Πύργο Ελέγχου η Βραζιλία. Ψηφιακοί πύργοι σχεδιάζονται σε Νέα Ζηλανδία και Αργεντινή. Εκτιμάται δε ότι μέσα την επόμενη δεκαετία περίπου 100 αεροδρόμια διεθνώς θα ελέγχονται απομακρυσμένα.

Οι τρεις εκδοχές Ψηφιακών Πύργων Ελέγχου

Σε αντίθεση με τους συμβατικούς πύργους ελέγχου, οι Ψηφιακοί Πύργοι προσφέρουν περισσότερα εργαλεία ελέγχου ενισχύοντας έτσι την ασφάλεια πτήσεων και αεροδρομίων. Εργαλεία όπως η επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality), η αυτοματοποιημένη ανίχνευση αντικειμένων (automated object detection ) και τα εικονικά δίχτυα ασφαλείας (virtual safety nets) υποστηρίζουν τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στο εξαιρετικά απαιτητικό έργο τους.

Σήμερα εφαρμόζονται τρεις εκδοχές Ψηφιακών Πύργων:

• Απομακρυσμένος πύργος για αεροδρόμια μικρής και μεσαίας χωρητικότητας – Αναπαράγει και βελτιώνει την προβολή αεροδρομίων σε απομακρυσμένη τοποθεσία. Περιλαμβάνει εργαλεία ανίχνευσης αεροσκαφών και αντικειμένων, παρακολούθηση και επαυξημένη πραγματικότητα

• Εικονικός πύργος για βελτιωμένη λειτουργία πύργου και έκτακτες ανάγκες – Προσθέτει νέες λειτουργίες σε αεροδρόμια υψηλής χωρητικότητας για εφεδρικές υπηρεσίες και βελτιώνει την ασφάλεια

• Λειτουργίες αεροδρομίου – Ο ψηφιακός πύργος παρέχει ένα επιπλέον σύνολο ματιών, επιτρέποντας τον έλεγχο της πίστας του αεροδρομίου από μια πανοραμική εικόνα που προσφέρει κάλυψη τυφλών σημείων, πληροφορίες θέσης αεροσκαφών, αυξημένες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του αεροσκάφους, την ασφάλεια του αεροδρομίου και την ασφάλεια της περιμέτρου.

*πρώτη δημοσίευση: www.tovima.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

H τέχνη του εφικτού στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας

Από: EBR

Οι δραματικές όσο και θεαματικές αλλαγές που βιώσαμε τον τελευταίο χρόνο, τόσο στον τομέα της υγείας όσο και της οικονομίας, έχουν- αποδεδειγμένα πια- αλλάξει τον τρόπο, τις μεθόδους- με τη συμβολή της τεχνολογίας, και τους στόχους διοικήσεις όλων των επιχειρήσεων και χρηματοπιστωτικών οργανισμών

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η ΕΕ να θέσει κοινά και φιλόδοξα standards για τη χρηματοδότηση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής

Η ΕΕ να θέσει κοινά και φιλόδοξα standards για τη χρηματοδότηση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής

Το 2020 θα ήταν η χρονιά που η ΕΕ και άλλα πλούσια κράτη θα εκπλήρωναν μια βασική υπόσχεση της Συμφωνίας του Παρισιού: Να στηρίξουν τις φτωχότερες χώρες του κόσμου στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κινητοποιώντας 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ως «χρηματοδότηση για το κλίμα»

Οικονομία

Αξία και νόμισμα στην εποχή του ψηφιακού νέφους και δικλείδες ασφαλείας στο καθεστώς αντι-αξίας

Αξία και νόμισμα στην εποχή του ψηφιακού νέφους και δικλείδες ασφαλείας στο καθεστώς αντι-αξίας

Συντελείται μια ριζική μετατόπιση του Πραγματικού. Αρχίζει και διακτινίζεται μακριά η Εργασία, το Χρήμα, η Αξία

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron