Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Η Τουρκία, η Κίνα και οι φρούδες ελπίδες της εξωτερικής μας πολιτικής

Κομβικό στοιχείο της ελληνικής προσπάθειας για την αναχαίτιση της ολοκληρωτικής επίθεσης που διεξάγει η Τουρκία εναντίον της χώρας μας είναι η απόλυτη ταύτιση με τη Δύση

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2020

«H αμερικανική εξωτερική πολιτική ναι μεν κάνει μια μεγάλη γεωπολιτική επένδυση στην Ελλάδα, την οποία και εντοιχίζει έτι περεταίρω στο δυτικό γεωπολιτικό οικοδόμημα, από την άλλη όμως σε καμία περίπτωση δεν θα ασκήσει «υποβάλλουσες» πιέσεις σε μια Τουρκία η οποία είναι κρίσιμη για το νέο μεγάλο παιχνίδι που παίζεται στην ευρασιατική σκακιέρα.»
«H αμερικανική εξωτερική πολιτική ναι μεν κάνει μια μεγάλη γεωπολιτική επένδυση στην Ελλάδα, την οποία και εντοιχίζει έτι περεταίρω στο δυτικό γεωπολιτικό οικοδόμημα, από την άλλη όμως σε καμία περίπτωση δεν θα ασκήσει «υποβάλλουσες» πιέσεις σε μια Τουρκία η οποία είναι κρίσιμη για το νέο μεγάλο παιχνίδι που παίζεται στην ευρασιατική σκακιέρα.»

του Κωνσταντίνου Γρίβα*

Κομβικό στοιχείο της ελληνικής προσπάθειας για την αναχαίτιση της ολοκληρωτικής επίθεσης που διεξάγει η Τουρκία εναντίον της χώρας μας είναι η απόλυτη ταύτιση με τη Δύση. Κατά την αντίληψη του ελληνικού συστήματος εξουσίας, η μετατροπή της Ελλάδας στο ακρότατο όριο της δυτικής γεωπολιτικής αρχιτεκτονικής, εν παραλλήλω με τις συνεχείς «απειθαρχίες» της Τουρκίας, θα οδηγήσουν, αργά ή γρήγορα, τη Δύση στο να στηρίξει ενεργά την Ελλάδα. Όμως, οι απόψεις αυτές δεν αντιλαμβάνονται τις ποιοτικές μεταλλάξεις που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια στην γεωπολιτική ταυτότητα των δύο χωρών, στην αμερικανική γεωστρατηγική, αλλά και στο διεθνές σύστημα εν συνόλω.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία όντως απομακρύνεται από τη Δύση και διεκδικεί ρόλο και θέση ευρασιατικής δύναμης.

Όμως, μια αυτόνομη Τουρκία αποτελεί ταυτοχρόνως και δυνάμει πολύτιμο συνεργάτη των Ηνωμένων Πολιτειών. Συγκεκριμένα, αξιοποιώντας τις στενές της σχέσεις με τις τουρκόφωνες- τουρκογενείς πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, αλλά και με μουσουλμανικές χώρες της ευρασιατικής περιφέρειας, όπως είναι το Πακιστάν, η Ινδονησία ή η Μαλαισία, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέρος του γεωπολιτικού τείχους που θέλουν να χτίσουν οι ΗΠΑ γύρω από την Κίνα, αλλά και τη Ρωσία. Για παράδειγμα, μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο της Κίνας και να συγκρατήσει το Πακιστάν από το να μεταβληθεί σε οργανικό κομμάτι της κινεζικής γεωπολιτικής αρχιτεκτονικής. Και φυσικά, για να λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να διατηρεί και οργανικούς δεσμούς με τη Δύση, έστω και χαλαρούς. Αλλιώς κινδυνεύει να ενσωματωθεί και αυτή στο κοινοφανές γεωπολιτικό σχήμα της ευρασιατικής «Multi Power» που βρίσκεται σήμερα υπό διαμόρφωση. Δηλαδή, σε μια χαλαρή μεν, αλλά λειτουργική συσπείρωση πολλών ευρασιατικών κρατών, με πυρήνα το σύστημα Κίνας- Ρωσίας.

Και για να μη συμβεί κάτι τέτοιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να κρατήσουν κάποιους ουσιαστικούς δεσμούς με την Τουρκία. Για αυτό και δεν θέλουν να την πιέσουν.

Για παράδειγμα, πολλές φορές αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να καταστρέψουν την τουρκική οικονομία. Όμως, αν κάνουν κάτι τέτοιο απλά θα δώσουν την ευκαιρία στην Κίνα να χρησιμοποιήσει την τεράστια οικονομική της ισχύ ώστε να ελέγξει την τουρκική οικονομία και να ρυμουλκήσει την Τουρκία στο στρατόπεδό της. Κάτι που ήδη συμβαίνει εν μέρει, μιας και η τουρκική λίρα στηρίζεται πρωτίστως από την Κίνα. Άλλωστε, κάτι παρόμοιο έγινε και στο Ιράν.

Άρα, η αμερικανική εξωτερική πολιτική ναι μεν κάνει μια μεγάλη γεωπολιτική επένδυση στην Ελλάδα, την οποία και εντοιχίζει έτι περεταίρω στο δυτικό γεωπολιτικό οικοδόμημα, από την άλλη όμως σε καμία περίπτωση δεν θα ασκήσει «υποβάλλουσες» πιέσεις σε μια Τουρκία η οποία είναι κρίσιμη για το νέο μεγάλο παιχνίδι που παίζεται στην ευρασιατική σκακιέρα.

*αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Οπλικών Τεχνολογιών στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, καθηγητής στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Φτάνει πια το κακόγουστο θέατρο με τα πρόστιμα

Από: EBR

Ενώ οι εκπρόσωποι της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στωϊκά δέχονται τα ξόρκια περί αισχροκέρδειας και επιλεγμένα πρόστιμα, η παραγωγική Ελλάδα βρίσκεται από πλευράς παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας στις τελευταίες θέσεις

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Τα προβλήματα της Ευρώπης και ο λαϊκισμός των Ευρωεκλογών

Τα προβλήματα της Ευρώπης και ο λαϊκισμός των Ευρωεκλογών

Από εκείνη την ημέρα του 19ου αιώνα που καθιερώθηκε η καθολική ψηφοφορία, καθιερώθηκε και η δημαγωγία για την προσέλκυση της ψήφου του «λαού»

Οικονομία

7 στις 10 τράπεζες αυξάνουν τις ψηφιακές τους επενδύσεις το 2024

7 στις 10 τράπεζες αυξάνουν τις ψηφιακές τους επενδύσεις το 2024

Αύξηση των επενδύσεών τους στον ψηφιακό μετασχηματισμό σε ποσοστό έως και 10% εντός του 2024 σχεδιάζουν 7 στις 10 τράπεζες, παγκοσμίως

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron