Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

Για επιδείνωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ προειδοποιούν οι ευρωβουλευτές

Tο Κοινοβούλιο ενέκρινε την έκθεσή του για την περίοδο 2018-2019 σχετικά με την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ, εστιάζοντας σε σειρά ανησυχητικών φαινομένων

Από: EBR - Δημοσίευση: Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020

Οι ευάλωτες ομάδες (ιδίως οι γυναίκες, τα άτομα με αναπηρία, οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι μετανάστες, οι Ρομά, και οι ΛΟΑΤΚΙ) έχουν πληγεί δυσανάλογα από τις περικοπές στις κυβερνητικές δαπάνες, λένε οι ευρωβουλευτές και ζητούν πολιτικές που θα λαμβάνουν υπόψη τα ανθρώπινα, οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα.
Οι ευάλωτες ομάδες (ιδίως οι γυναίκες, τα άτομα με αναπηρία, οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι μετανάστες, οι Ρομά, και οι ΛΟΑΤΚΙ) έχουν πληγεί δυσανάλογα από τις περικοπές στις κυβερνητικές δαπάνες, λένε οι ευρωβουλευτές και ζητούν πολιτικές που θα λαμβάνουν υπόψη τα ανθρώπινα, οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Την Πέμπτη, το Κοινοβούλιο ενέκρινε την έκθεσή του για την περίοδο 2018-2019 σχετικά με την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ, εστιάζοντας σε σειρά ανησυχητικών φαινομένων.

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν απερίφραστα τις προσπάθειες ορισμένων κρατών μελών να αποδυναμώσουν τη διάκριση των εξουσιών και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και επαναλαμβάνουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για έναν μηχανισμό της ΕΕ για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Επισημαίνουν τις επιθέσεις κατά της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης, τονίζοντας τον δημοκρατικό ρόλο των δημοσιογράφων και των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος . Ζητούν επίσης από τα κράτη μέλη να απόσχουν από τη θέσπιση νόμων που περιορίζουν την ελευθερία του συνέρχεσθαι και να θέσουν τέλος στις δυσανάλογες και βίαιες επεμβάσεις των αρχών επιβολής του νόμου.

Προστασία των πλέον ευάλωτων

Οι ευάλωτες ομάδες (ιδίως οι γυναίκες, τα άτομα με αναπηρία, οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι μετανάστες, οι Ρομά, και οι ΛΟΑΤΚΙ) έχουν πληγεί δυσανάλογα από τις περικοπές στις κυβερνητικές δαπάνες, λένε οι ευρωβουλευτές και ζητούν πολιτικές που θα λαμβάνουν υπόψη τα ανθρώπινα, οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Εφιστούν επίσης την προσοχή στη σημασία μιας δίκαιης περιβαλλοντικής μετάβασης, την προστασία των νέων που βρίσκονται οικονομικά αποκλεισμένοι από την αγορά κατοικίας, αλλά και τα παιδιά που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας.

Η έκθεση καταδικάζει την «οργανωμένη εναντίωση» κατά της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των συναφών δικαιωμάτων, τονίζοντας το δικαίωμα σε σύγχρονες μεθόδους αντισύλληψης και σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις. Καταδικάζει επίσης απερίφραστα το ανησυχητικό ποσοστό γυναικοκτονιών στην ΕΕ και τον διαχωρισμό των γυναικών Ρομά στην υγειονομική περίθαλψη μητρότητας, ζητώντας την άμεση απαγόρευση αυτής της πρακτικής που στηρίζεται σε διακρίσεις, καθώς και τη λήψη διορθωτικών μέτρων για τα θύματα της αναγκαστικής στείρωσης.

Το Κοινοβούλιο εκφράζει την βαθιά του ανησυχία για τις καταγγελίες περί βίαιων επαναπροωθήσεων των αιτούντων άσυλο και για την ανθρωπιστική κατάσταση στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης. Ο εκφοβισμός, οι συλλήψεις και οι ποινικές διώξεις κατά οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και ατόμων για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει να τερματιστούν. Επιπλέον, πρέπει να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και προγράμματα χορήγησης ανθρωπιστικής βίζα.

Αντιμετώπιση του εξτρεμισμού

Οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν ότι η ρητορική μίσους και οι διάφορες μορφές ρατσισμού κανονικοποιούνται, όχι μόνο από εξτρεμιστές αλλά και από ορισμένους κυβερνητικούς εκπροσώπους ή πολιτικούς ηγέτες και ζητούν την αποτελεσματική απαγόρευση των νεοφασιστικών και νεοναζιστικών ομάδων. Καταδικάζουν επίσης όλες τις επιθέσεις εναντίον χριστιανών και ζητούν την ίση μεταχείρισή τους στην Ευρώπη και παγκοσμίως, μετά τις επιθέσεις σε τόπους χριστιανικής λατρείας.

Επιπλέον, το Κοινοβούλιο:

-υπογραμμίζει τη σύνδεση μεταξύ του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και της ελευθερίας της έκφρασης, των εγκαταστάσεων κράτησης, της πρόσβασης στα κοινωνικά δικαιώματα και της εμπορίας ανθρώπων
-εκφράζει την ανησυχία του για τη συρρίκνωση του χώρου της κοινωνίας των πολιτών
-υπογραμμίζει τους κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και της επεξεργασίας δεδομένων για τη συμπεριφορική χειραγώγηση
-υπογραμμίζει το θέμα των συνθηκών κράτησης και ζητά τη θέσπιση κοινών προτύπων της ΕΕ που να συνάδουν με το διεθνές δίκαιο.

Η έκθεση εγκρίθηκε με 330 ψήφους υπέρ, 298 κατά και 65 αποχές.

*Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

H τέχνη του εφικτού στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας

Από: EBR

Οι δραματικές όσο και θεαματικές αλλαγές που βιώσαμε τον τελευταίο χρόνο, τόσο στον τομέα της υγείας όσο και της οικονομίας, έχουν- αποδεδειγμένα πια- αλλάξει τον τρόπο, τις μεθόδους- με τη συμβολή της τεχνολογίας, και τους στόχους διοικήσεις όλων των επιχειρήσεων και χρηματοπιστωτικών οργανισμών

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Το «Green Deal» μπορεί να επιφέρει ελλείψεις σε τρόφιμα;

Το «Green Deal» μπορεί να επιφέρει ελλείψεις σε τρόφιμα;

Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πράσινη και αειφόρο ανάπτυξη δέχονται όλο και περισσότερο κριτική εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την ανησυχία ότι το «Green Deal» θα προκαλέσει έλλειψη τροφίμων στην Ε.Ε.

Οικονομία

Αξία και νόμισμα στην εποχή του ψηφιακού νέφους και δικλείδες ασφαλείας στο καθεστώς αντι-αξίας

Αξία και νόμισμα στην εποχή του ψηφιακού νέφους και δικλείδες ασφαλείας στο καθεστώς αντι-αξίας

Συντελείται μια ριζική μετατόπιση του Πραγματικού. Αρχίζει και διακτινίζεται μακριά η Εργασία, το Χρήμα, η Αξία

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron