Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία στις επάλξεις

Το ορμητικό δεύτερο κύμα πανδημίας του κορονοϊού θέτει το σύστημα υγείας και τις υποδομές σε τεράστια δοκιμασία, ενώ δοκιμάζει τις αντοχές των ιατρών, των νοσηλευτών και όλων εκείνων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2020

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών αναφέρουν ότι το 2020, ως συνέπεια των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, η ελληνική οικονομία θα καταγράφει ύφεση της τάξης του 9%-10%.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών αναφέρουν ότι το 2020, ως συνέπεια των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, η ελληνική οικονομία θα καταγράφει ύφεση της τάξης του 9%-10%.

του Θεόδωρου Τρύφων*

Το ορμητικό δεύτερο κύμα πανδημίας του κορονοϊού θέτει το σύστημα υγείας και τις υποδομές σε τεράστια δοκιμασία, ενώ δοκιμάζει τις αντοχές των ιατρών, των νοσηλευτών και όλων εκείνων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Αυτή την ώρα η σκέψη όλων μας είνια σε αυτούς τους ανθρώπους που υπερβάλλουν εαυτούς δίνοντας αγώνα για να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

Όπως και στο πρώτο κύμα της πανδημίας, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες δίνουν το παρών και σε αυτή τη μάχη, στηρίζοντας έμπρακτα το Εθνικό Σύστημα Υγείας και το ιατρονοσηλευτικό δυναμικό της χώρας, εξασφαλίζοντας συνθήκες επάρκειας στα απαραίτητα φάρμακα και καλύπτοντας τις ανάγκες περισσότερων από 3 εκάτ. ασθενών. Ενεργούμε με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και με προσήλωση στις αξίες της κοινωνικής προσφοράς και της αλληλεγγύης για να ξεπεράσουμε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, με όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και κόστος για την κοινωνία.

Οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων, πιθανότατα σηματοδοτούν την αρχή του τέλους της πανδημίας, γεγονός που αναζωπυρώνει την συζήτηση για την επόμενη μέρα, μια συζήτηση που εκκινεί από την διαπίστωση των αδυναμιών, τα μαθήματα και τις μελλοντικές προκλήσεις που αφορούν τόσο την Υγεία όσο και την Οικονομία.

Η εξάπλωση του κορονοϊού βρήκε την ελληνική οικονομία να αναρρώνει από μια πρωτόγνωρη ύφεση που διήρκησε πάνω από μια δεκαετία. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών αναφέρουν ότι το 2020, ως συνέπεια των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, η ελληνική οικονομία θα καταγράφει ύφεση της τάξης του 9%-10%. Κατά συνέπεια το κυρίαρχο ζητούμενο της επόμενης ημέρας για την ελληνική οικονομία είναι η όσο το δυνατό ταχύτερη επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η συμβολή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην αναπτυξιακή διαδικασία είναι πολύ σημαντική: Πρόκειται για έναν από τους πλέον εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό υψηλής κατάρτισης και εξειδίκευσης, με διεθνή προσανατολισμό και σημαντικές εξαγωγές οι οποίες σημειώνουν σταθερά αυξητική πορεία. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία χαρακτηρίζεται από την δυναμική της παρουσία στις επενδύσεις που αφορούν την έρευνα και την καινοτομία μέσω της ενεργούς διασύνδεσης της με τα Πανεπιστήμια και άλλους φορείς έρευνας. Η παραγωγική και επενδυτική δραστηριότητα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας δημιουργεί αξιόλογη οικονομική προστιθέμενη αξία που μένει στην χώρα και επανεπενδεύεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα 2008-2019, ο κλάδος φαρμακευτικών προϊόντων κατέγραψε σωρευτική αύξηση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής κατά 60%, ενώ σημείωσε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση ως προς την αύξηση της απασχόλησης μεταξύ των μεταποιητικών κλάδων (3,1%/έτος).

Την επόμενη τριετία η ελληνική φαρμακοβιομηχανία προγραμματίζει την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων ύψους τουλάχιστον 600 εκάτ, ευρώ, σε νέες υποδομές, σε εξοπλισμό και σε συστήματα ολικής διαχείρισης της ποιότητας. Σύμφωνα και με τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης του ΙΟΒΕ οι επενδύσεις αυτές έχουν υψηλή ανταποδοτικότητα και μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την οικονομία. Συγκεκριμένα, η επίδραση των επενδύσεων στο ΑΕΠ κυμαίνεται από 86% έως 129% του επενδυόμενου ποσού, τα δημόσια έσοδα αυξάνονται αντίστοιχα από 22,5% έως 30%, ενώ η απασχόληση ενισχύεται με εξιδεικευμένες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου αποτελεί κλάδο στρατηγικής σημασίας για την θωράκιση του συστήματος υγείας και τη διασφάλιση συνθηκών επάρκειας στη φαρμακευτική αγορά, αλλά και όχημα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, καθώς η υποχρηματοδότηση της δημόσιας δαπάνης υγείας και η καθυστέρηση στην απόδοση των διαρθρωτικών μέτρων για τη βιώσιμη συγκράτηση του κόστους έχουν ως συνέπεια την επιβολή ολοένα και υψηλότερων επιβαρύνσεων που πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, στερώντας τους πόρους, που σε άλλη περίπτωση θα διοχετεύονταν σε αναπτυξιακές δραστηριότητες και ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις.

Η διασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης αποτελεί τον πρώτο άξονα των παρεμβάσεων που θα διαμορφώσουν το περιβάλλον της επόμενης ημέρας για το φάρμακο. Η Πολιτεία ήδη προχώρησε πολύ σωστά στη δημιουργία ξεχωριστού λογαριασμού για τα εμβόλια, ενώ έχει εξαγγείλει την προσπάθεια για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για την κάλυψη της δαπάνης των ανασφαλίστων που σήμερα γίνεται στην πράξη απο τη βιομηχανία. Όμως, τα μέτρα αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται από την υλοποίηση των διαρθρωτικών παρεμβάσεων για τον εξορθολογισμό της συνταγογράφησης, της χρήσης και της ασφαλιστικής αποζημίωσης των φαρμάκων. Όλα τα ανωτέρω θα πρέπει να αποτελέσουν το πλαίσιο μιας σταθερής φαρμακευτικής πολιτικής με αναπτυξιακό πρόσημο, με τον εξορθολογισμό των υπερβολικών επιβαρύνσεων που σήμερα επιβάλλονται στη βιομηχανία, και με περαιτέρω ενίσχυση των κινήτρων για επενδύσεις με μέτρα όπως π.χ. συμψηφισμός clawback-επενδύσεων, οι υπερ-αποσβέσεις, η διαμόρφωση ενός λειτουργικού πλαισίου για την αξιοποίηση των προϊόντων της έρευνας αλλά και την διαμόρφωση ενός σχεδίου δράσης για την ενίσχυση των εξαγωγών.

Η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου δίνει το <<παρόν>> στη μάχη για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς υγειονομικής αυτής κρίσης. Ταυτόχρονα, όμως, διαθέτει τα εχέγγυα και είναι διατεθειμένη να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

*πρόεδρος ΠΕΦ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η Ευρώπη της σιωπηρής πλειοψηφίας αποκτά ερείσματα

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Η ενίσχυση των αποκαλουμένων ακροδεξιών πολιτικών σχηματισμών στις ευρωεκλογές, αποτυπώνουν βαθιές κοινωνικές ανατροπές που κανείς δεν θέλει να δει

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Πλατφόρμα ταλέντων για το ερευνητικό δυναμικό εγκαινιάζει η Ε.Ε.

Πλατφόρμα ταλέντων για το ερευνητικό δυναμικό εγκαινιάζει η Ε.Ε.

Την πλατφόρμα ταλέντων του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας - ERA Talent Platform, η οποία αποτελεί μια καινοτόμο λύση για ερευνητές, ερευνήτριες και ερευνητικά ιδρύματα, εγκαινιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Οικονομία

Ποιο μέλλον για την εξορυκτική βιομηχανία

Ποιο μέλλον για την εξορυκτική βιομηχανία

«Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναγνωρίζει, ότι για μακρύ χρονικό διάστημα η υποστήριξη της Πολιτείας σε αυτό τον δυναμικό κλάδο δεν ήταν αντίστοιχη με τη δυνατότητά του κλάδου»

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron