Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Eταιρική Κουλτούρα εξ’ αποστάσεως

Εταιρική κουλτούρα είναι όλες οι γνώσεις, οι αξίες και οι συμπεριφορές που μοιράζονται τα μέλη ενός ίδιου οργανισμού

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2020

Η εταιρική κουλτούρα είναι μοναδική για κάθε οργανισμό, είναι κατά κάποιο τρόπο η προσωπικότητά του. Συνενώνει και συγκεντρώνει τους εργαζομένους μεταξύ τους.
Η εταιρική κουλτούρα είναι μοναδική για κάθε οργανισμό, είναι κατά κάποιο τρόπο η προσωπικότητά του. Συνενώνει και συγκεντρώνει τους εργαζομένους μεταξύ τους.

του Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη*

Εταιρική κουλτούρα είναι όλες οι γνώσεις, οι αξίες και οι συμπεριφορές που μοιράζονται τα μέλη ενός ίδιου οργανισμού. Αυτή η κουλτούρα διευκολύνει και επηρεάζει τη λειτουργία της επιχείρησης και τις αποφάσεις που λαμβάνονται από τα μέλη της. Η εταιρική κουλτούρα είναι μοναδική για κάθε οργανισμό, είναι κατά κάποιο τρόπο η προσωπικότητά του. Συνενώνει και συγκεντρώνει τους εργαζομένους μεταξύ τους. Αξίες όπως η εμπιστοσύνη, οι μέθοδοι μάνατζμεντ, τα εργαλεία εργασίας, οι εκθέσεις αναφοράς, η τεχνογνωσία, οι σχέσεις μεταξύ συνεργατών ή ακόμη και οι τρόποι επικοινωνίας είναι, για παράδειγμα, συστατικά στοιχεία της εταιρικής κουλτούρας. Όλα αυτά μπορούν να ρυθμιστούν από απόσταση.

Διατήρηση του πνεύματος της εταιρικής κουλτούρας

Μια έρευνα που διενήργησε η Microsoft μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2020 σε περισσότερους από 6000 εργαζόμενους χρήστες του λογισμικού Teams σε οκτώ χώρες αποκαλύπτει δύο ισχυρές αυξήσεις:

- 48% για τον αριθμό των συνομιλιών ανά άτομο τον Αύγουστο σε σχέση με το Φεβρουάριο.

- 55% για εβδομαδιαίες συναντήσεις τον Αύγουστο σε σύγκριση με το Φεβρουάριο.

Οι εταιρείες είδαν τις εικονικές συναντήσεις τους «να πετούν» κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο, είναι αρκετή αυτή η έκρηξη συγκέντρωσης για να διατηρηθεί το πνεύμα της εταιρικής κουλτούρας της επιχείρισης; Ο καθηγητής Peter Cappelli της Wharton School του Πανεπιστημίου της Pennsylvania, αμφιβάλλει. Τα σύμβολα, τα οπτικοακουστικά σήματα που συνήθως αντιλαμβάνεται ο εργαζόμενος στο γραφείο του έχουν εξαφανιστεί, εξηγεί ο ίδιος. Άτυπες συζητήσεις μεταξύ συναδέλφων σχετικά με το ποιός προωθείται, γιατί και πότε δεν υπάρχουν πλέον. Πρέπει να επικοινωνήσουν πολύ περισσότερο από απόσταση, να καλωσορίσουν τους νεοπροσληφθέντες, να μεταδώσουν πληροφορίες έτσι ώστε ο εργαζόμενος να αισθάνεται μέρος της επιχείρησης. Πολλές εταιρείες δημιουργούν μια εικονική συνάντηση κάθε δύο εβδομάδες μεταξύ του CEO, του Διευθυντή των Ανθρωπίνων Σχέσεων και μεσαίων στελεχών έτσι ώστε αυτοί να κατανοούν τη στρατηγική. Μερικές επιχειρήσεις στέλνουν δώρα στους νέους εργαζόμενους, μπλουζάκια, κράνη, αυτοκόλλητα και τους παρουσιάζουν ένα μικρό ιστορικό της εταιρικής τους κουλτούρας. Αλλά, συχνά οι πολλές συναντήσεις δημιουργούν κούραση σε πολλά στελέχη. Στις περιπτώσεις αυτές, υπάρχουν μέρες χωρίς Zoom, Microsoft Teams ή Cisco Webex. Όλοι περιμένουν τον παλιό καλό καιρό να συναντηθούν μπροστά σε μια καφετιέρα τυχαία με ένα συνάδελφό τους ... σε καλή απόσταση.

*Ακαδημαϊκός, Βασιλική Ακαδημία Οικονομικών & Χρηματοοικονομικών, Βασιλική Ευρωπαϊκή Ακαδημία των Διδακτόρων, Πολυτεχνείο Κρήτης & Audencia Business School, France

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

H τέχνη του εφικτού στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας

Από: EBR

Οι δραματικές όσο και θεαματικές αλλαγές που βιώσαμε τον τελευταίο χρόνο, τόσο στον τομέα της υγείας όσο και της οικονομίας, έχουν- αποδεδειγμένα πια- αλλάξει τον τρόπο, τις μεθόδους- με τη συμβολή της τεχνολογίας, και τους στόχους διοικήσεις όλων των επιχειρήσεων και χρηματοπιστωτικών οργανισμών

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Το «Green Deal» μπορεί να επιφέρει ελλείψεις σε τρόφιμα;

Το «Green Deal» μπορεί να επιφέρει ελλείψεις σε τρόφιμα;

Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πράσινη και αειφόρο ανάπτυξη δέχονται όλο και περισσότερο κριτική εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την ανησυχία ότι το «Green Deal» θα προκαλέσει έλλειψη τροφίμων στην Ε.Ε.

Οικονομία

Αξία και νόμισμα στην εποχή του ψηφιακού νέφους και δικλείδες ασφαλείας στο καθεστώς αντι-αξίας

Αξία και νόμισμα στην εποχή του ψηφιακού νέφους και δικλείδες ασφαλείας στο καθεστώς αντι-αξίας

Συντελείται μια ριζική μετατόπιση του Πραγματικού. Αρχίζει και διακτινίζεται μακριά η Εργασία, το Χρήμα, η Αξία

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron