Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Διεθνή

Ερωτηματικά για εκλογές ΗΠΑ

Η αντίθεση των Ρεπουμπλικάνων στην επιστολική ψήφο στηριζόταν σε συγκεκριμένες ενστάσεις

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2020

«Σοβαρά είναι τα ερωτηματικά που υπάρχουν γύρω απο τις εκλογές των ΗΠΑ. Σίγουρα στο μέλλον θα τπάρξουν πολλές ακαδημαικές αναλύσεις που θα ριξουν φως στο τι ακριβώς συνέβη.»
«Σοβαρά είναι τα ερωτηματικά που υπάρχουν γύρω απο τις εκλογές των ΗΠΑ. Σίγουρα στο μέλλον θα τπάρξουν πολλές ακαδημαικές αναλύσεις που θα ριξουν φως στο τι ακριβώς συνέβη.»

του Ανδρέα Ανδριανόπουλου

Με την τελική ολοκλήρωση των αμερικανικών εκλογών, 1 1/2 μήνα μετα την διεξαγωγή τους !!, και την ανάδειξη του Τζό Μπάιντεν στην Προεδρία υπάρχουν κάποια κάποια εύλογα ερωτήματα που τις αφορούν. Αυτό που δημιούργησε τρομερό ζήτημα και προκάλεσε τις σχετικές ανωμαλίες στην εκλογική διαδικασία ήταν η απόφαση κάποιων Πολιτειών να εγκρίνουν την εκτεταμένη χρήση επιστολικής ψήφου λόγω της επιδημίας του κορωνοιού. Αυτο έγινε σε Πολιτείες των οποίων οι κυβερνήσεις ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Το αποτέλεσμα υπήρξε πράγματι παράδοξο. Δεν υπάρχει προηγούμενο όπου η φυσική εκλογική παρουσία στις κάλπες να δίνει αποτέλεσμα ριζικά διαφορετικό (υπέρ Τράμπ) από την ετυμηγορία της επιστολικής ψήφου (υπέρ Μπάιντεν). Συνήθως και τα δύο αποτελέσματα προσεγγίζουν το ένα στο άλλο. Αυτό έδωσε βάση σε λογής σχόλια, προβληματισμούς κι εύλογες πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Υπάρχουν όμως κι άλλα φαινόμενα «πρώτης φοράς». Δεν υπάρχει προηγούμενο στα σχετικά πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ ένας υποψήφιος να χάσει το Οχάιο και την Φλώριντα και να κερδίσει την Προεδρία – όπως τώρα ο Μπάιντεν. Επίσης ποτέ υποψήφιος Πρόεδρος, όπως ο Τράμπ τον Νοέμβριο, δεν κέρδισε την πλειοψηφία στη Βουλή, και μάλλον και στη Γερουσία, και να έχασε την εκλογή για την Προεδρία. Πρόεδρος πάλι που διεκδικούσε δεύτερη θητεία, ποτέ δεν αύξησε θεαματικά την εκλογική του απήχηση (ο Τάμπ, κατά μερικά εκατομμύρια, ενώ και ο Ομπάμα την δεύτερη φορά είχε χάσει σημαντικά ποσοστά) και δεν κέρδισε τελικά τον Λευκό Οίκο. Οπου δεν υπήρξε επιστολική ψήφος οι Ρεπουμπλικάνοι έκαναν σχεδόν περίπατο. Αντίθετα, η επιστολική ψήφος ανέτρεψε τα αποτελεσματα της κάλπης κι από νικητής ο Τράμπ βρέθηκε ηττημένος (λχ Ουισκόνσιν, Τζώρτζια, Νεβάδα).

Η αντίθεση των Ρεπουμπλικάνων στην επιστολική ψήφο στηριζόταν σε συγκεκριμμένες ενστάσεις. Που σε άλλες χώρες θα είχαν προκαλέσει ξεσηκωμούς και πιθανές πολιτικές αναταράξεις. Την διαδικασία αποστολής, ελέγχου και κατάρτισης των εκλογικών καταλόγων είχαν στα χέρια τους οι κυβερνήσεις των Πολιτειών που είχαν θεσμοθετήσει τις σχετικές διαδικασίες. 0λες ελεγχόμενες απο το Δημοκρατικό Κόμμα. Σκληρών δηλ αντιπάλων του Προέδρου Τράμπ.

Οι παρατυπίες που έγιναν εκεί φάνηκαν να είναι σοβαρές. Ψηφοδέλτια φαίνεται να εστάλησαν σε ανύπαρκτους εκλογείς η σε κατοίκους άλλων Πολιτειών. Των οποίων όμως οι ψήφοι υπολογίσθηκαν σαν νόμιμες. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης λογισμικά που έχει αποδειχθεί πως είναι ελαττωματικά. Λχ στις εκλογές της Βενεζουέλας ! Πίστωναν δηλ ψήφους σε άλλον υποψήφιο από εκείνον στον οποίο είχαν κανονικά καταμετρηθεί. Υπήρξαν επίσης επιστολικές ψήφοι δίχως επιβεβαίωση αν οι υπογραφές είναι πραγματικές η αν τα ονόματα είναι στους εκλογικούς καταλόγους, και επίσης, αυτών που δεν είχαν υπογραφές η σφραγίδες, πότε ταχυδρομήθηκαν.

Σοβαρά λοιπόν είναι τα ερωτηματικά που υπάρχουν γύρω απο τις εκλογές των ΗΠΑ. Σίγουρα στο μέλλον θα τπάρξουν πολλές ακαδημαικές αναλύσεις που θα ριξουν φως στο τι ακριβώς συνέβη. Και πως άλλαξαν σοβαρά δεδομενα της εκλογικής συμπεριφοράς των αμερικανών εκλογέων. Τίποτα βέβαια από αυτα δεν πρόκειται να αλλάξει την σημερινη πολιτική πραγματικότητα. Ο Τζό Μπάιντεν είναι ο νέος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και όλοι περιμένουν το δικό του αποτύπωμα στις πολιτικές της.

*πρώτη δημοσίευση: www.in.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

H τέχνη του εφικτού στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας

Από: EBR

Οι δραματικές όσο και θεαματικές αλλαγές που βιώσαμε τον τελευταίο χρόνο, τόσο στον τομέα της υγείας όσο και της οικονομίας, έχουν- αποδεδειγμένα πια- αλλάξει τον τρόπο, τις μεθόδους- με τη συμβολή της τεχνολογίας, και τους στόχους διοικήσεις όλων των επιχειρήσεων και χρηματοπιστωτικών οργανισμών

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η ΕΕ να θέσει κοινά και φιλόδοξα standards για τη χρηματοδότηση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής

Η ΕΕ να θέσει κοινά και φιλόδοξα standards για τη χρηματοδότηση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής

Το 2020 θα ήταν η χρονιά που η ΕΕ και άλλα πλούσια κράτη θα εκπλήρωναν μια βασική υπόσχεση της Συμφωνίας του Παρισιού: Να στηρίξουν τις φτωχότερες χώρες του κόσμου στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κινητοποιώντας 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ως «χρηματοδότηση για το κλίμα»

Οικονομία

Αξία και νόμισμα στην εποχή του ψηφιακού νέφους και δικλείδες ασφαλείας στο καθεστώς αντι-αξίας

Αξία και νόμισμα στην εποχή του ψηφιακού νέφους και δικλείδες ασφαλείας στο καθεστώς αντι-αξίας

Συντελείται μια ριζική μετατόπιση του Πραγματικού. Αρχίζει και διακτινίζεται μακριά η Εργασία, το Χρήμα, η Αξία

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron