Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

Τα επόμενα βήματα μετά το Brexit

Ομόφωνα έδωσαν χθες τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. το πράσινο φως στη συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ηνωμένο Βασίλειο την παραμονή των Χριστουγέννων, για τη νέα εμπορική σχέση των δύο πλευρών

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2020

«Η λήξη της περιόδου μετάβασης σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι από 1.1.2021, οι Βρετανοί που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ε.Ε. θα πρέπει να έχουν διαβατήριο που να ισχύει για τουλάχιστον έξι μήνες μετά το ταξίδι.»
«Η λήξη της περιόδου μετάβασης σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι από 1.1.2021, οι Βρετανοί που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ε.Ε. θα πρέπει να έχουν διαβατήριο που να ισχύει για τουλάχιστον έξι μήνες μετά το ταξίδι.»

του Γιάννη Παλαιολόγου

Ομόφωνα έδωσαν χθες τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. το πράσινο φως στη συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ηνωμένο Βασίλειο την παραμονή των Χριστουγέννων, για τη νέα εμπορική σχέση των δύο πλευρών. Το επόμενο βήμα είναι η συζήτηση αλλά και η ψηφοφορία επί της συμφωνίας στο βρετανικό Κοινοβούλιο, στις 30 Δεκεμβρίου.

Αν η Βουλή των Κοινοτήτων και η Βουλή των Λόρδων υπερψηφίσουν τη συμφωνία, θα ισχύσει σε προσωρινή μορφή από την 1η Ιανουαρίου, εν αναμονή της ψήφου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η διάσκεψη των προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε, χθες, επισήμως ότι αποδέχεται την προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας και ανέφερε ότι θα συζητήσει με την Κομισιόν και την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το ενδεχόμενο παράτασής της, ώστε οι ευρωβουλευτές να ψηφίσουν στην ολομέλεια του Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ, το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται σήμερα να υπογράψει νέα εμπορική συμφωνία με την Τουρκία. Η νέα συμφωνία θα αντικαταστήσει τους όρους που ισχύουν ώς τις 31 Δεκεμβρίου, οι οποίοι καθορίζονται από την τελωνειακή σύνδεση Ε.Ε. – Τουρκίας. Βάσει της περιόδου μετάβασης του Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο έως το τέλος του 2020 εξακολουθεί να αποτελεί μέρος της τελωνειακής ένωσης της Ε.Ε. Το διμερές εμπόριο μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Τουρκίας ανέρχεται σε 18,6 δισ. στερλίνες (20,6 δισ. ευρώ) ετησίως, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εμπορίου.

Η Βρετανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγικός προορισμός της τουρκικής οικονομίας, αλλά η εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών δεν μπορούσε να οριστικοποιηθεί έως ότου υπήρχε συμφωνία για Brexit. Μεταξύ των όρων της προβλέπεται Λονδίνο και Αγκυρα να έχουν επαφές εντός της επόμενης διετίας για πιθανή επέκταση της συμφωνίας στις υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και τις ψηφιακές, αλλά και περαιτέρω φιλελευθεροποίηση των όρων εμπορίου για αγροτικά προϊόντα. Η Τουρκία διεκδικεί εδώ και χρόνια μια αντίστοιχη αναβάθμιση της εμπορικής σχέσης της με την Ε.Ε., αλλά οι διαπραγματεύσεις έχουν ανασταλεί λόγω της επιδείνωσης του κράτους δικαίου στη χώρα και των εντάσεων με την Ευρώπη που προκαλεί η τουρκική εξωτερική πολιτική.

Κατά τα άλλα, η λήξη της περιόδου μετάβασης σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι από 1.1.2021, οι Βρετανοί που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ε.Ε. θα πρέπει να έχουν διαβατήριο που να ισχύει για τουλάχιστον έξι μήνες μετά το ταξίδι. Οσοι θέλουν να ταξιδέψουν μαζί με τα κατοικίδιά τους θα πρέπει να επισκεφθούν τον κτηνίατρο και να λάβουν πιστοποιητικό υγείας του ζώου, καθώς το διαβατήριο κατοικιδίων της Ε.Ε. παύει να ισχύει για τη Βρετανία από την 1η Ιανουαρίου. Επιπλέον, οι βρετανικές αρχές δεν θα μπορούν πλέον να εκδίδουν ευρωπαϊκές κάρτες υγείας που θα ισχύουν στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Η κυβέρνηση Τζόνσον έχει ανακοινώσει ότι θα εκδώσει μια διάδοχη κάρτα, αλλά παραμένει άγνωστο το πότε. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα έχουν επίσης τη δυνατότητα –οι πιο μεγάλοι πάροχοι έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα το κάνουν– να επανεισαγάγουν χρεώσεις περιαγωγής.

*πρώτη δημοσίευση: www.kathimerini.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

H τέχνη του εφικτού στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας

Από: EBR

Οι δραματικές όσο και θεαματικές αλλαγές που βιώσαμε τον τελευταίο χρόνο, τόσο στον τομέα της υγείας όσο και της οικονομίας, έχουν- αποδεδειγμένα πια- αλλάξει τον τρόπο, τις μεθόδους- με τη συμβολή της τεχνολογίας, και τους στόχους διοικήσεις όλων των επιχειρήσεων και χρηματοπιστωτικών οργανισμών

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Το «Green Deal» μπορεί να επιφέρει ελλείψεις σε τρόφιμα;

Το «Green Deal» μπορεί να επιφέρει ελλείψεις σε τρόφιμα;

Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πράσινη και αειφόρο ανάπτυξη δέχονται όλο και περισσότερο κριτική εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την ανησυχία ότι το «Green Deal» θα προκαλέσει έλλειψη τροφίμων στην Ε.Ε.

Οικονομία

Αξία και νόμισμα στην εποχή του ψηφιακού νέφους και δικλείδες ασφαλείας στο καθεστώς αντι-αξίας

Αξία και νόμισμα στην εποχή του ψηφιακού νέφους και δικλείδες ασφαλείας στο καθεστώς αντι-αξίας

Συντελείται μια ριζική μετατόπιση του Πραγματικού. Αρχίζει και διακτινίζεται μακριά η Εργασία, το Χρήμα, η Αξία

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron