Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Κοροναϊός – CEBR : Πώς θα επηρεάσει η πανδημία την παγκόσμια οικονομία τα επόμενα χρόνια

Το CEBR δημοσιεύει κάθε χρόνο στις 26 Δεκεμβρίου τις εκτιμήσεις του για 195 οικονομίες, προβλέποντας το πραγματικό ΑΕΠ, τον πληθωρισμό και τις ισοτιμίες για τα επόμενα 15 χρόνια

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2020

«Σύμφωνα με τις φετινές εκτιμήσεις, η Κίνα ανέκαμψε γρήγορα από τις συνέπειες του κοροναϊού και θα έχει ανάπτυξη της τάξεως του 2% το 2020, Έτσι, θα γίνει η μοναδική μεγάλη οικονομία που θα αναπτυχθεί φέτος και θα μειώσει τη διαφορά με τις ΗΠΑ.»
«Σύμφωνα με τις φετινές εκτιμήσεις, η Κίνα ανέκαμψε γρήγορα από τις συνέπειες του κοροναϊού και θα έχει ανάπτυξη της τάξεως του 2% το 2020, Έτσι, θα γίνει η μοναδική μεγάλη οικονομία που θα αναπτυχθεί φέτος και θα μειώσει τη διαφορά με τις ΗΠΑ.»

Η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ και θα γίνει η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έως το 2028, πέντε χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί, σύμφωνα με έκθεση βρετανικού ερευνητικού κέντρου.

Η «επιδέξια» διαχείριση του κοροναϊού από την Κίνα θα ενισχύσει τη σχετική ανάπτυξή της σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, σύμφωνα με το βρετανικό Κέντρο Οικονομικής και Επιχειρηματικής Έρευνας (CEBR). Εν τω μεταξύ, η Ινδία αναμένεται να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία έως το 2030.

Όπως αναφέρει το BBC, το CEBR δημοσιεύει κάθε χρόνο στις 26 Δεκεμβρίου τις εκτιμήσεις του για 195 οικονομίες, προβλέποντας το πραγματικό ΑΕΠ, τον πληθωρισμό και τις ισοτιμίες για τα επόμενα 15 χρόνια.

Εκτόξευση της Κίνας

Σύμφωνα με τις φετινές εκτιμήσεις, η Κίνα ανέκαμψε γρήγορα από τις συνέπειες του κοροναϊού και θα έχει ανάπτυξη της τάξεως του 2% το 2020, Έτσι, θα γίνει η μοναδική μεγάλη οικονομία που θα αναπτυχθεί φέτος και θα μειώσει τη διαφορά με τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η έκθεση εκτιμά ότι έπειτα από μία ισχυρή ανάκαμψη από την πανδημία το 2021, η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά περίπου 1,9% ετησίως από το 2022 έως το 2024 και μετά θα επιβραδύνει στο 1,6% τα επόμενα χρόνια. Από την άλλη, η κινεζική οικονομία αναμένεται να αναπτύσσεται κατά 5,7% ετησίως μέχρι το 2025 και κατά 4,5% από το 2026 έως το 2030.

 

 

Το μερίδιο της Κίνας στο παγκόσμιο ΑΕΠ έχει αυξηθεί από 3,6% το 2000 σε 17,8% το 2019 και θα συνεχίσει να αυξάνεται, αναφέρει η έκθεση. Θα ξεπεράσει το κατά κεφαλήν όριο των 12.536 δολαρίων για να γίνει χώρα υψηλού εισοδήματος έως το 2023.

Ακόμη κι έτσι, το βιωτικό επίπεδο στην Κίνα θα παραμείνει πολύ χαμηλότερο σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες. Στις ΗΠΑ, το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι λίγο πάνω από 63.000 δολάρια, ενώ στη Βρετανία είναι περίπου 39.000 δολάρια.

Τρίτη οικονομία η Ινδία έως το 2030

Στην έκθεσή του, το CEBR εκτιμά ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ δεν θα εμποδίσει τη χώρα -που πιθανότατα θα είναι η 5η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου το 2020- να είναι ανάμεσα σε εκείνες με τις καλύτερες επιδόσεις τα επόμενα 15 χρόνια.

Από την άλλη, η Ινδία, η οποία ξεπέρασε το 2019 τη Βρετανία για να γίνει η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία, υποχώρησε ξανά λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας. Όμως, σύμφωνα με το CEBR θα ξεπεράσει ξανά τη βρετανική οικονομία, ενώ το 2027 η Ινδία θα αφήσει πίσω της τη Γερμανία και το 2030 την Ιαπωνία, για να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Η μεγαλύτερη ετήσια πτώση ΑΕΠ από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Συνολικά, το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσει κατά 4,4% φέτος, ποσοστό που αποτελεί τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Η μεγάλη είδηση σε αυτή την πρόβλεψη είναι η ταχύτητα της ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας» δήλωσε ο Ντάγκλας ΜακΓουίλιαμς, αναπληρωτής πρόεδρος του CEBR.

«Αναμένουμε ότι θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ πέντε χρόνια νωρίτερα από ότι πιστεύαμε πέρυσι» επεσήμανε και σημείωσε ότι και άλλες ασιατικές οικονομίες έχουν «εκτιναχθεί» στις προβλέψεις τους.

«Ένα μάθημα για εκείνους που χαράσσουν την πολιτική στη Δύση- οι οποίοι τα πήγαν σχετικά άσχημα κατά τη διάρκεια της πανδημίας- είναι ότι πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στο τι συμβαίνει στην Ασία, αντί να κοιτάνε από την άλλη» δήλωσε ο ΜακΓουίλιαμς.

*πρώτη δημοσίευση: www.in.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

H τέχνη του εφικτού στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας

Από: EBR

Οι δραματικές όσο και θεαματικές αλλαγές που βιώσαμε τον τελευταίο χρόνο, τόσο στον τομέα της υγείας όσο και της οικονομίας, έχουν- αποδεδειγμένα πια- αλλάξει τον τρόπο, τις μεθόδους- με τη συμβολή της τεχνολογίας, και τους στόχους διοικήσεις όλων των επιχειρήσεων και χρηματοπιστωτικών οργανισμών

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η ΕΕ να θέσει κοινά και φιλόδοξα standards για τη χρηματοδότηση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής

Η ΕΕ να θέσει κοινά και φιλόδοξα standards για τη χρηματοδότηση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής

Το 2020 θα ήταν η χρονιά που η ΕΕ και άλλα πλούσια κράτη θα εκπλήρωναν μια βασική υπόσχεση της Συμφωνίας του Παρισιού: Να στηρίξουν τις φτωχότερες χώρες του κόσμου στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κινητοποιώντας 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ως «χρηματοδότηση για το κλίμα»

Οικονομία

Αξία και νόμισμα στην εποχή του ψηφιακού νέφους και δικλείδες ασφαλείας στο καθεστώς αντι-αξίας

Αξία και νόμισμα στην εποχή του ψηφιακού νέφους και δικλείδες ασφαλείας στο καθεστώς αντι-αξίας

Συντελείται μια ριζική μετατόπιση του Πραγματικού. Αρχίζει και διακτινίζεται μακριά η Εργασία, το Χρήμα, η Αξία

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron