Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

Ανοδικά θα κινηθούν το 2021 οι δαπάνες για τεχνολογία στην Ευρώπη

Αντοχές στην κρίση του COVID-19 και στην οικονομική αβεβαιότητα, που αυτή προκαλεί, επιδεικνύει η ευρωπαϊκή αγορά τεχνολογίας

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2021

Η IDC εκτιμά ότι, παρά την πανδημία του COVID-19, οι δαπάνες για ΤΠΕ στην Ευρώπη κινήθηκαν οριακά ανοδικά το 2020.
Η IDC εκτιμά ότι, παρά την πανδημία του COVID-19, οι δαπάνες για ΤΠΕ στην Ευρώπη κινήθηκαν οριακά ανοδικά το 2020.

της Νατάσας Φραγκούλη

Αντοχές στην κρίση του COVID-19 και στην οικονομική αβεβαιότητα, που αυτή προκαλεί, επιδεικνύει η ευρωπαϊκή αγορά τεχνολογίας. Το 2020, οι δαπάνες για Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών άντεξαν στην πίεση και κινήθηκαν οριακά ανοδικά έναντι του 2019. Μάλιστα, για το 2021 προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη σταθεροποίηση της αγοράς ΤΠΕ στην Ευρώπη, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει και πάλι θετικό πρόσημο.

Η ευρωπαϊκή αγορά ΤΠΕ διαμορφώθηκε, τη χρονιά που μόλις ολοκληρώθηκε, σε επίπεδα ελαφρά υψηλότερα των $925,57 δισ., που συνιστά αύξηση κατά 0,4% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Για το 2021, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της International Data Corporation (IDC), η αγορά ICT στην Ευρώπη θα βελτιώσει περαιτέρω τις επιδόσεις της αυξανόμενη κατά 1% σε ετήσια βάση. Την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αγοράς ΤΠΕ - όπως εκτιμούν οι αναλυτές - θα τροφοδοτήσουν οι πρωτοβουλίες ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων της περιοχής, οι οποίες αναζητούν τρόπους να παραμείνουν ανταγωνιστικές σε έναν όλο και περισσότερο ψηφιακό κόσμο.

Το 2020, σύμφωνα με την IDC (Worldwide Black Book), ορισμένες αγορές τεχνολογίας επηρεάστηκαν αρνητικά από τα κατά τόπους lockdown στην Ευρώπη, που επιβλήθηκαν για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του COVID-19. Άλλες αγορές, ωστόσο, κατάφεραν να επωφεληθούν από αυτήν τη συγκυρία, γεγονός που διέσωσε την αγορά ΤΠΕ από μια μεγάλη πτώση.

Κατηγορίες σε άνοδο

Για παράδειγμα, έντονα ανοδικά κινήθηκε το 2020 η κατηγορία infrastructure as a service. Ο όγκος των πωλήσεων στον συγκεκριμένο τομέα αυξήθηκε κατά 30%, που συνιστά το υψηλότερο ποσοστό ανόδου σε οποιασδήποτε τεχνολογική κατηγορία στην Ευρώπη.

Επίσης, η ζήτηση για υπολογιστές και tablet αυξήθηκε το 2020 ως αποτέλεσμα των συνθηκών της απομακρυσμένης εργασίας, της τηλε-εκπαίδευσης και της ψυχαγωγίας κατ’ οίκον. Για του λόγου το αληθές, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι πωλήσεις συνολικά στην αγορά συσκευών αυξήθηκαν κατά 4,6% στην Ευρώπη σε ετήσια βάση το 2020.

Αυξημένη ήταν στο μεταξύ και η ζήτηση για συσκευές HCP (hardcopy peripherals), όπως εκτυπωτές και ψηφιακά φωτοαντιγραφικά μηχανήματα. Τη ζήτηση τροφοδότησε η εργασία κατ’ οίκον, καθώς πολλοί εργαζόμενοι ανά την Ευρώπη αναγκάστηκαν να μετατρέψουν το σπίτι τους σε γραφείο. Την ίδια στιγμή, πάντως, η ζήτηση για hardcopy peripherals από πλευράς επιχειρήσεων ήταν πιο υποτονική. Ως αποτέλεσμα, η συγκεκριμένη κατηγορία κατέγραψε αύξηση πωλήσεων σε όγκο σε συσκευών, αλλά μείωση σε επίπεδο αξίας.

Κατηγορίες σε πτώση

Άλλες υπο-κατηγορίες της αγοράς ΤΠΕ στην Ευρώπη είδαν τη δυναμική τους να υποχωρεί εξαιτίας του COVID-19 και των μέτρων κοινωνικής απόστασης, που ελήφθησαν για τον περιορισμό της περαιτέρω διασποράς του νέου κορωνοϊού. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει η αγορά λογισμικού, η οποία εκτιμάται ότι υποχώρησε κατά 4% το 2020.

Η IDC εκτιμά ότι αρνητικά κινήθηκε και η αγορά των servers και των συστημάτων αποθήκευσης. Οι πωλήσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία υπολογίζεται ότι υποχώρησαν κατά 5,2% σε ετήσια βάση το 2020, καθώς οι δραστηριότητες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση του COVID-19.

*πρώτη δημοσίευση: www.sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

H τέχνη του εφικτού στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας

Από: EBR

Οι δραματικές όσο και θεαματικές αλλαγές που βιώσαμε τον τελευταίο χρόνο, τόσο στον τομέα της υγείας όσο και της οικονομίας, έχουν- αποδεδειγμένα πια- αλλάξει τον τρόπο, τις μεθόδους- με τη συμβολή της τεχνολογίας, και τους στόχους διοικήσεις όλων των επιχειρήσεων και χρηματοπιστωτικών οργανισμών

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Το «Green Deal» μπορεί να επιφέρει ελλείψεις σε τρόφιμα;

Το «Green Deal» μπορεί να επιφέρει ελλείψεις σε τρόφιμα;

Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πράσινη και αειφόρο ανάπτυξη δέχονται όλο και περισσότερο κριτική εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την ανησυχία ότι το «Green Deal» θα προκαλέσει έλλειψη τροφίμων στην Ε.Ε.

Οικονομία

Αξία και νόμισμα στην εποχή του ψηφιακού νέφους και δικλείδες ασφαλείας στο καθεστώς αντι-αξίας

Αξία και νόμισμα στην εποχή του ψηφιακού νέφους και δικλείδες ασφαλείας στο καθεστώς αντι-αξίας

Συντελείται μια ριζική μετατόπιση του Πραγματικού. Αρχίζει και διακτινίζεται μακριά η Εργασία, το Χρήμα, η Αξία

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron