Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Σε θετικό έδαφος επιστρέφει το 2021 η αγορά smartphones

Σε θετικό έδαφος αναμένεται να επιστρέψει η παγκόσμια αγορά smartphones το 2021

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2021

«Οι πωλήσεις smartphones θα κινηθούν σε ανοδικό ρυθμό το 2021, αυξανόμενες σε ετήσια βάση κατά 4,4% έναντι του 2020.»
«Οι πωλήσεις smartphones θα κινηθούν σε ανοδικό ρυθμό το 2021, αυξανόμενες σε ετήσια βάση κατά 4,4% έναντι του 2020.»

της Νατάσας Φραγκούλη

Σε θετικό έδαφος αναμένεται να επιστρέψει η παγκόσμια αγορά smartphones το 2021. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι πωλήσεις smartphones, σε διεθνές επίπεδο, υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν κατά 4,4% το επόμενο έτος, καθώς η αγορά θα σταθεροποιείται από τις ισχυρές αναταράξεις, που προκάλεσε η πανδημία του COVID-19.

Μάλιστα, οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι πωλήσεις smartphones θα αυξάνονται ετησίως έως το 2024 με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 1,3%. Τον τόνο της αισιοδοξίας για θετική πορεία της αγοράς smartphones από το 2021 και μετά, δίνει η έλευση των δικτύων 5ης γενιάς κινητών επικοινωνιών, καθώς το 5G εκτιμάται ότι θα τονώσει σημαντικά την αγορά των συσκευών και δη των “έξυπνων” κινητών.

Η αγορά smartphones αποχαιρετά το 2020 με θετικό πρόσημο, αφού - όπως εκτιμούν οι αναλυτές της IDC - οι πωλήσεις κατά το 4ο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης κινήθηκαν ανοδικά. Σύμφωνα με την IDC (Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker), οι πωλήσεις smartphones αυξήθηκαν κατά 2,4% σε ετήσια βάση το 4ο τρίμηνο του 2020.

“Παρά τις ανησυχίες σχετικά με την αδυναμία της ζήτησης για συσκευές 5G, ο όγκος των πωλήσεων smartphones ξεπέρασε τις προβλέψεις στη διάρκεια του 3ου τριμήνου του 2020. Η τάση αυτή ενισχύθηκε και κατά το 4ο τρίμηνο. Ως αποτέλεσμα, η πρόβλεψη για τις πωλήσεις smartphones το 2021 παραμένει ισχυρή”, αναφέρει η IDC.

Μετατόπιση δαπανών

Οι αναλυτές της εταιρείας εξηγούν ότι, παρά τα συνεχιζόμενα lockdowns λόγω της πανδημίας και την οικονομική αβεβαιότητα, οι καταναλωτές σε πολλές αγορές, σε όλο τον κόσμο, έχουν μετατοπίσει τις παραδοσιακές δαπάνες για ταξίδια, φαγητό και διασκέδαση σε πράγματα, όπως τα καταναλωτικά ηλεκτρονικά αγαθά. Και αυτή η στροφή, προφανώς, ευνόησε την αγορά των smartphones.

Σε επίπεδο περιφερειακών αγορών, η ανάκαμψη στην Κίνα ήταν βραδύτερη από την αναμενόμενη, κυρίως λόγω της ασθενέστερης από την αναμενόμενη ζήτηση για 5G. Ταυτόχρονα, η IDC εκτιμά ότι η μέση τιμή πώλησης smartphones στην Κίνα αυξήθηκε κατά 11,4% σε ετήσια βάση το 2020.

Η αύξηση της μέσης τιμής πώλησης, σε συνδυασμό με την ασθενέστερη από την αναμενόμενη ζήτηση, δημιούργησε ένα αρνητικό κλίμα για την αγορά smartphones στην περιοχή, με τις πωλήσεις να υποχωρούν κατά 11,4% το 2020. Οι άλλες ανεπτυγμένες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Αμερικής, της Δυτικής Ευρώπης και της Ιαπωνίας, εκτιμάται ότι όλες κινήθηκαν θετικά κατά το 4ο τρίμηνο του 2020, λόγω των ισχυρών εποχιακών προωθητικών ενεργειών κατά τις εκπτωτικές περιόδους της Black Friday και της Cyber Monday.

Αποκλιμάκωση τιμών

Από τεχνολογική άποψη, το 5G είναι η κινητήρια δύναμη για τη βιομηχανία αυτήν τη στιγμή. Η IDC αναμένει ότι οι αποστολές 5G smartphones θα φτάσουν σχεδόν στο 19% του παγκόσμιου όγκου πωλήσεων το 2020 και θα αυξηθούν σε 58% το 2024.

Ένας βασικός παράγοντας, που θα ωθήσει σε αυτήν την εξέλιξη, είναι η σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών των συσκευών 5G, ώστε να προσεγγίσουν αυτές των 4G smartphones. Ειδικότερα, η IDC αναμένει ότι η μέση τιμή πώλησης των 5G smartphones θα μειωθεί κατά 25% σε ετήσια βάση το 2020 στα $611 και στα $453 το 2024.

*πρώτη δημοσίευση: www.sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

H τέχνη του εφικτού στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας

Από: EBR

Οι δραματικές όσο και θεαματικές αλλαγές που βιώσαμε τον τελευταίο χρόνο, τόσο στον τομέα της υγείας όσο και της οικονομίας, έχουν- αποδεδειγμένα πια- αλλάξει τον τρόπο, τις μεθόδους- με τη συμβολή της τεχνολογίας, και τους στόχους διοικήσεις όλων των επιχειρήσεων και χρηματοπιστωτικών οργανισμών

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Το «Green Deal» μπορεί να επιφέρει ελλείψεις σε τρόφιμα;

Το «Green Deal» μπορεί να επιφέρει ελλείψεις σε τρόφιμα;

Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πράσινη και αειφόρο ανάπτυξη δέχονται όλο και περισσότερο κριτική εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την ανησυχία ότι το «Green Deal» θα προκαλέσει έλλειψη τροφίμων στην Ε.Ε.

Οικονομία

Αξία και νόμισμα στην εποχή του ψηφιακού νέφους και δικλείδες ασφαλείας στο καθεστώς αντι-αξίας

Αξία και νόμισμα στην εποχή του ψηφιακού νέφους και δικλείδες ασφαλείας στο καθεστώς αντι-αξίας

Συντελείται μια ριζική μετατόπιση του Πραγματικού. Αρχίζει και διακτινίζεται μακριά η Εργασία, το Χρήμα, η Αξία

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron