Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Είναι ώρα για «κούρεμα» των υποχρεώσεων

Βελτίωση του νέου πτωχευτικού, καθώς σε λίγο θα δούμε ανθρώπους να μένουν στον δρόμο

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021

«Aν δεν ληφθούν τώρα μέτρα πραγματικής ανακούφισης των πληττόμενων, θα μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της μεσαίας τάξης. Με την πρόβλεψή μας για ύφεση που μπορεί να φτάσει στο 15%, θα έχουμε δράματα τους επόμενους μήνες.»
«Aν δεν ληφθούν τώρα μέτρα πραγματικής ανακούφισης των πληττόμενων, θα μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της μεσαίας τάξης. Με την πρόβλεψή μας για ύφεση που μπορεί να φτάσει στο 15%, θα έχουμε δράματα τους επόμενους μήνες.»

του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου*

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι εδώ και μαζί του έφερε και το δεύτερο Iockdown μέσα σε λίγους μήνες. Πριν καν προλάβουν επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι να συνέλθουν από το πρώτο κλείσιμο της οικονομίας, καλούνται να αντιμετωπίσουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Και χωρίς την κατάλληλη στήριξη από την Πολιτεία, καθώς τα όποια μέτρα έχουν ληφθεί έως σήμερα είναι κατώτερα των αναγκών της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών έχει αποκλειστεί από χρηματοδοτικά εργαλεία, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχουν τη ρευστότητα που απαιτείται για να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Μόλις πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι της Αττικής θα στηριχτούν με 50 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια, ενώ υπάρχει και η δέσμευση του Υπουργείου Ανάπτυξης για δυνατότητα υπαγωγής στο πρόγραμμα Επιστρεπτέας Προκαταβολής περισσότερων δικαιούχων.

Δεν αρκούν όμως αυτά τα μέτρα ανακούφισης, καθώς οι υποχρεώσεις τρέχουν. Για παράδειγμα, υπάρχει η μείωση ενοικίου κατά 40% για τους πληττόμενους, όμως είναι απορίας άξιο που θα βρεθεί το υπόλοιπο 60% τη στιγμή που οι επιχειρήσεις είναι κλειστές, άρα χωρίς καθόλου τζίρο. Την ίδια ώρα αυξάνονται ραγδαία όλες οι υποχρεώσεις, όπως η καταβολή φόρων, εισφορών, δόσεων σε τράπεζες. Αν η οικονομία δεν επανέλθει σε μια κανονικότητα, είναι σχεδόν αδύνατο για έναν μικρό ή μικρομεσαίο επιχειρηματία να φανεί συνεπής. Και για να συμβεί αυτό θα απαιτηθεί σημαντικό χρονικό διάστημα. Ακόμα και αύριο να ανοίξει η οικονομία, θα χρειαστούν μήνες για να μπει σε μια εύρυθμη λειτουργία. Πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό ότι η επιχειρηματικότητα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, γι’ αυτό και απαιτούνται έκτακτες λύσεις.

Μια από αυτές μπορεί να είναι το «κούρεμα» οφειλών. Η νέα συσσώρευση χρεών δεν γίνεται επειδή το επιδιώκουν οι οφειλέτες, αλλά γιατί έχει «παγώσει» η αγορά στο σύνολό της. Πρέπει, λοιπόν, να ξεκινήσει ένας έντιμος διάλογος με την κυβέρνηση, τα κόμματα, τους κοινωνικούς εταίρους και τους φορείς, ώστε να εξεταστεί σοβαρά η λύση του «κουρέματος» και να ληφθούν γενναίες αποφάσεις. Μαζί με αυτή απαιτούνται στοχευμένες ενέργειες για τη στήριξη επιχειρήσεων, επαγγελματιών και εργαζομένων, όπως η δημιουργία περισσότερων χρηματοδοτικών εργαλείων, η επέκταση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής με ταυτόχρονη αύξηση του διαθέσιμου ποσού, η επιδότηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, η βελτίωση του νέου Πτωχευτικού, καθώς σε λίγο θα δούμε ανθρώπους να μένουν στον δρόμο επειδή κατά τη διάρκεια της κρίσης πήραν ένα επιχειρηματικό δάνειο με υποθήκη το σπίτι τους και η άσκηση πίεσης στους εταίρους για διάθεση περισσότερων κονδυλίων για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Aν δεν ληφθούν τώρα μέτρα πραγματικής ανακούφισης των πληττόμενων, θα μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της μεσαίας τάξης. Με την πρόβλεψή μας για ύφεση που μπορεί να φτάσει στο 15%, θα έχουμε δράματα τους επόμενους μήνες. Περισσότερες από 150.000 επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο και θα έχουμε νέα στρατιά ανέργων.

Ήδη διαπιστώνουμε να εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αντιμετώπιση που έχει η κυβέρνηση απέναντι στις επιχειρήσεις, με τις μικρές και πολύ μικρές να μένουν σε δεύτερη μοίρα, ενώ την ίδια ώρα ενισχύονται σε σημαντικό βαθμό οι μεγάλες. Και αν συνυπολογίσουμε και τι προτείνει το Σχέδιο Πισσαρίδη, που δεν φαίνεται να ασχολείται με το μέλλον των μικρομεσαίων, τότε καταλαβαίνουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια βίαιη αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Αν αυτό επιδιώκει η κυβέρνηση, τότε οφείλει να βγει να το πει καθαρά.

*Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

H τέχνη του εφικτού στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας

Από: EBR

Οι δραματικές όσο και θεαματικές αλλαγές που βιώσαμε τον τελευταίο χρόνο, τόσο στον τομέα της υγείας όσο και της οικονομίας, έχουν- αποδεδειγμένα πια- αλλάξει τον τρόπο, τις μεθόδους- με τη συμβολή της τεχνολογίας, και τους στόχους διοικήσεις όλων των επιχειρήσεων και χρηματοπιστωτικών οργανισμών

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η ΕΕ να θέσει κοινά και φιλόδοξα standards για τη χρηματοδότηση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής

Η ΕΕ να θέσει κοινά και φιλόδοξα standards για τη χρηματοδότηση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής

Το 2020 θα ήταν η χρονιά που η ΕΕ και άλλα πλούσια κράτη θα εκπλήρωναν μια βασική υπόσχεση της Συμφωνίας του Παρισιού: Να στηρίξουν τις φτωχότερες χώρες του κόσμου στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κινητοποιώντας 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ως «χρηματοδότηση για το κλίμα»

Οικονομία

Αξία και νόμισμα στην εποχή του ψηφιακού νέφους και δικλείδες ασφαλείας στο καθεστώς αντι-αξίας

Αξία και νόμισμα στην εποχή του ψηφιακού νέφους και δικλείδες ασφαλείας στο καθεστώς αντι-αξίας

Συντελείται μια ριζική μετατόπιση του Πραγματικού. Αρχίζει και διακτινίζεται μακριά η Εργασία, το Χρήμα, η Αξία

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron