Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Οι επενδύσεις είναι τα «εμβόλια» του αύριο

Η παγκόσμια κοινότητα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μία από τις δυσκολότερες κρίσεις στη νεότερη Ιστορίας, μια κρίση που επηρεάζει κάθε τομέα της οικονομικής και Κοινωνικής ζωής

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

«Οι διεθνείς αγορές έχουν λάβει το μήνυμα που εκπέμπει η ελληνική κυβέρνηση. Και συμμερίζονται την άποψή μας ότι οι επενδύσεις, μέσα από τη σοβαρότητα, την αξιοπιστία και την ταχύτητα με την οποία προχωράμε στην υλοποίησή τους, είναι τα δικά μας «εμβόλια» για την ελληνική οικονομία του αύριο.»
«Οι διεθνείς αγορές έχουν λάβει το μήνυμα που εκπέμπει η ελληνική κυβέρνηση. Και συμμερίζονται την άποψή μας ότι οι επενδύσεις, μέσα από τη σοβαρότητα, την αξιοπιστία και την ταχύτητα με την οποία προχωράμε στην υλοποίησή τους, είναι τα δικά μας «εμβόλια» για την ελληνική οικονομία του αύριο.»

του Νίκου Παπαθανάση*

Η παγκόσμια κοινότητα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μία από τις δυσκολότερες κρίσεις στη νεότερη Ιστορίας, μια κρίση που επηρεάζει κάθε τομέα της οικονομικής και Κοινωνικής ζωής. Όμως, τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους. Οι θετικές εξελίξεις σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών και η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων δημιουργούν ένα νέο τοπίο. Ένα τοπίο που μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να εστιάζουμε στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Κάτι που, παρά τις αντιξοότητες, δεν πάψαμε να κάνουμε όλο αυτό το διάστημα.

Η διαρκής στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων από την κυβέρνηση είναι δεδομένη από την πρώτη κιόλας στιγμή της πανδημίας. Στήριξη που θα συνεχιστεί και θα εξατομικευτεί για τους επαγγελματικούς κλάδους που πλήττονται περισσότερο.

Παράλληλα, το βλέμμα μας είναι στραμμένο στην επόμενη ημέρα της πανδημίας. Στην ανάκαμψη και τον μετασχηματισμό της οικονομίας, την ανάπτυξη και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Σε κάθε οικονομία όπως και σε κάθε κοινωνία, καθοριστικό ρόλο για την ομαλή λειτουργία της παίζει ο ανθρώπινος παράγοντας. Στο πλαίσιο της στήριξης του ανθρώπινου δυναμικού, η ενίσχυση των επενδύσεων είναι ο μονόδρομος που θα μας οδηγήσει στον απώτερο στόχο: τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς προς αυτή την κατεύθυνση, με αποτέλεσμα όλο αυτό το διάστημα να απεγκλωβίζουμε αλλά και να εγκρίνουμε νέες επενδύσεις που θα προσφέρουν δουλειά σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων κάνει έναν αγώνα δρόμου για να συμβάλλει στη συνολική προσπάθεια. Ενδεικτικό αυτού είναι τα αποτελέσματα που είχαμε στο πεδίο των στρατηγικών επενδύσεων σε διάστημα μόλις ενός μήνα. Εντός Δεκεμβρίου του 2020, εγκρίναμε τέσσερα (4) επενδυτικά σχέδια σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, συνολικού προϋπολογισμού 2,02 δισ. ευρώ που αναμένεται να δημιουργήσουν πάνω από 300 νέες θέσεις εργασίας. Για πρώτη φορά, εγκρίναμε επενδυτικό σχέδιο με αντικείμενο την έρευνα και την ανάπτυξη στον χώρο του φαρμάκου, συνολικού προϋπολογισμού 51 εκατ. ευρώ που αναμένεται να δημιουργήσει 75 νέες θέσεις εργασίας. Προχωρήσαμε στη Χωροθέτηση της στρατηγικής επένδυσης στον Σκορπιό, ένα επενδυτικό σχέδιο συνολικού προϋπολογισμού 165 εκατ. ευρώ, που θα κατασκευαστεί αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια και αναμένεται να δημιουργήσει τουλάχιστον 130 νέες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία του.

Παράλληλα, το μεγάλο έργο του Ελληνικού προχωρά με ταχείς ρυθμούς ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη επενδυτικά σχέδια ξένων μεγάλων εταιρειών όπως της Microsoft, της Pfizer, της Teamviewer, της Digital Realty, της Cisco, της Beat, της Sparkle. Όλα αυτά συνθέτουν ένα απολύτως διαφορετικό επενδυτικό τοπίο από αυτό που ίσχυε στη χώρα πριν από ενάμιση χρόνο.

Οι διεθνείς αγορές έχουν λάβει το μήνυμα που εκπέμπει η ελληνική κυβέρνηση. Και συμμερίζονται την άποψή μας ότι οι επενδύσεις, μέσα από τη σοβαρότητα, την αξιοπιστία και την ταχύτητα με την οποία προχωράμε στην υλοποίησή τους, είναι τα δικά μας «εμβόλια» για την ελληνική οικονομία του αύριο.

*αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

O Κουφοντίνας και η φιλελεύθερη τάξη

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Ο ισοβίτης αρχιδολοφόνος της «17 Νοέμβρη», αφού με τις δολοφονίες του δεν κατάφερε να πλήξει το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, τώρα το εκβιάζει, χρησιμοποιώντας τους θεσμούς του

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Ε.Ε.: Δημιουργία 10 νέων ευρωπαϊκών συμπράξεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ε.Ε.: Δημιουργία 10 νέων ευρωπαϊκών συμπράξεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Επιτροπή πρότεινε τη δημιουργία 10 νέων ευρωπαϊκών συμπράξεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κρατών μελών και/ή των αντίστοιχων κλάδων με στόχο να επιταχυνθεί η μετάβαση προς μια πράσινη, κλιματικά ουδέτερη και ψηφιακή Ευρώπη και να καταστεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία πιο ανθεκτική και ανταγωνιστική

Οικονομία

Παγκόσμια υπερδύναμη στο e-commerce η Κίνα το 2021

Παγκόσμια υπερδύναμη στο e-commerce η Κίνα το 2021

Ένα εντυπωσιακό ορόσημο θα επιτύχει το 2021 η Κίνα, καθώς θα γίνει η πρώτη χώρα παγκοσμίως, όπου η αξία των online πωλήσεων θα υπερβεί αυτές σε φυσικά καταστήματα

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron