Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να εστιάσει στην ψηφιοποίηση λένε οι Έλληνες

Την άποψη, ότι η ανάκαμψη από την πανδημία του COVID-19 και τις συνέπειές της θα συντελεστεί με τη βοήθεια της ψηφιακής οικονομίας, ενστερνίζονται οι Ευρωπαίοι και ανάμεσά τους οι Έλληνες πολίτες

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021

«Τα ? των Ευρωπαίων εκτιμούν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να εστιάσει στις ψηφιακές τεχνολογίες.»
«Τα ? των Ευρωπαίων εκτιμούν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να εστιάσει στις ψηφιακές τεχνολογίες.»

της Νατάσας Φραγκούλη

Την άποψη, ότι η ανάκαμψη από την πανδημία του COVID-19 και τις συνέπειές της θα συντελεστεί με τη βοήθεια της ψηφιακής οικονομίας, ενστερνίζονται οι Ευρωπαίοι και ανάμεσά τους οι Έλληνες πολίτες. Για την ακρίβεια, οι πολίτες θεωρούν ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες θα πρέπει να βρίσκονται στην καρδιά της ανάκαμψης της Ευρώπης.

Γι’ αυτόν τον λόγο, οι πολίτες σε Ευρώπη και Ελλάδα υποστηρίζουν ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης (Next Generation EU) θα πρέπει να εστιάσουν, μεταξύ άλλων, στις ψηφιακές τεχνολογίες. Μάλιστα, τα ? (75%) των Ευρωπαίων θεωρούν την ψηφιοποίηση τομέα-“κλειδί” για την επόμενη ημέρα της πανδημίας. Όσον αφορά τους Έλληνες, στην πλειονότητά τους, συμφωνούν ότι οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, οι ψηφιακές δεξιότητες και η ευρυζωνικότητα είναι σημαντικά θέματα για την ανάκαμψη.

Σε Ελλάδα και Ευρώπη, οι πολίτες θεωρούν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει - συνολικά - να εστιάσει σε Υγεία, Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νέες θέσεις εργασίας και ψηφιακές τεχνολογίες. Το 77% απαντά ότι έμφαση πρέπει να δοθεί στην ψηφιακή εκπαίδευση, το 66% στις δημόσιες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και το 66% στην ευρυζωνικότητα.

Περισσότερο απ’ όλους τους Ευρωπαίους, οι Έλληνες πολίτες θεωρούν ότι το χρηματοδοτικό αυτό σχήμα θα πρέπει κατεπειγόντως να υποστηρίξει τον τομέα της Υγείας και να εστιάσει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (93%) και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (92%).

Επιφυλάξεις

Με το 20% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης να διοχετεύονται προς την ψηφιοποίηση της οικονομίας, υπάρχει μία σαφής ευθυγράμμιση ανάμεσα στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Ευρωπαίων πολιτών. Ωστόσο, το κοινό εκφράζει τις επιφυλάξεις του για την εφαρμογή του Σχεδίου.

Ειδικότερα, ένας στους δύο Έλληνες εκφράζει τις επιφυλάξεις του για το εάν τα χρήματα θα φτάσουν στους τομείς στους οποίους είχαν αρχικά προγραμματιστεί να διοχετευθούν. Ανησυχεί δε αν θα καταλήξουν τελικά σε σχήματα για τη διάσωση επιχειρήσεων, τη χρηματοδότηση της εργασιακής εφεδρείας και τον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων. Μάλιστα, οι πολίτες στην Ελλάδα, την Γερμανία και την Ουγγαρία είναι οι πλέον επιφυλακτικοί.

Τα ? των Ελλήνων πολιτών θεωρούν ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να συνδεθούν με συγκεκριμένες προϋποθέσεις: Το 42% ζητά αυστηρούς όρους, ενώ το 33% πιο ευέλικτους. Προφανώς, οι λεπτομέρειες ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους πολίτες.

Τα παραπάνω ενδιαφέροντα ευρήματα εντοπίζει έρευνα της Vodafone (Digitising Europe Pulse), η οποία αποτυπώνει τις τάσεις του κοινού ως προς τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε. ή αλλιώς Ταμείο Ανάκαμψης. Η έρευνα, που ανατέθηκε στην Kantar από τη Vodafone, δείχνει την ευρεία υποστήριξη των Ελλήνων και των Ευρωπαίων πολιτών στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν περισσότερο απ’ όλους τους Ευρωπαίους την ύπαρξη του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. Επίσης, το 80% των Ελλήνων θεωρεί ότι αποτελεί ένα αποτελεσματικό μέσο για να βοηθήσει τις Ευρωπαϊκές χώρες να διαχειριστούν την ανάκαμψή τους.

*πρώτη δημοσίευση: www.sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Αξιολόγηση, το GPS της προόδου

Από: EBR

Αξιολογώ σημαίνει «εκτιμώ την αξία προσώπων και πραγμάτων» σύμφωνα με το Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας της Ακαδημίας Αθηνών. Χωρίς αξιολόγηση δεν μπορείς να έχεις ανταγωνισμό και κατ’ επέκταση αξιοκρατία

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η Επιτροπή στηρίζει μεταρρυθμιστικά έργα στα κράτη μέλη για περισσότερες θέσεις εργασίας και βιώσιμη ανάπτυξη

Η Επιτροπή στηρίζει μεταρρυθμιστικά έργα στα κράτη μέλη για περισσότερες θέσεις εργασίας και βιώσιμη ανάπτυξη

Η Επιτροπή ενέκρινε, και στα 27 κράτη μέλη, 226 έργα τα οποία θα στηρίξουν τις προσπάθειες των κρατών μελών να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν εθνικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης

Οικονομία

$500 δισ. θα επενδύσουν οι κυβερνήσεις παγκοσμίως στην τεχνολογία το 2021

$500 δισ. θα επενδύσουν οι κυβερνήσεις παγκοσμίως στην τεχνολογία το 2021

Υπό συνθήκες ραγδαίου μετασχηματισμού έχει θέσει τον Δημόσιο τομέα η πανδημία του COVID-19

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron