Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Διεθνή

Το στοίχημα επιστροφής στην κανονικότητα

Τρεις εβδομάδες μετά την ορκωμοσία του προέδρου Τζο Μπάιντεν και τρεις ολόκληρους μήνες μετά τις αμερικανικές εκλογές, η Ουάσιγκτον δεν έχει επιστρέψει ακόμη σε μια κανονικότητα – και φαίνεται ότι θα αργήσει ακόμη πολύ

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021

«Γύρω από τον Λευκό Οίκο και δύο χιλιόμετρα ανατολικά, στο Κογκρέσο, τα κιγκλιδώματα ασφαλείας παραμένουν στη θέση τους. Εξακολουθούν να απομονώνουν τα δύο οικοδομικά τετράγωνα και την πλατεία μπροστά από τον Λευκό Οίκο, ενώ στο νότιο μέρος επεκτείνονται μέχρι το Μνημείο του Ουάσιγκτον.»
«Γύρω από τον Λευκό Οίκο και δύο χιλιόμετρα ανατολικά, στο Κογκρέσο, τα κιγκλιδώματα ασφαλείας παραμένουν στη θέση τους. Εξακολουθούν να απομονώνουν τα δύο οικοδομικά τετράγωνα και την πλατεία μπροστά από τον Λευκό Οίκο, ενώ στο νότιο μέρος επεκτείνονται μέχρι το Μνημείο του Ουάσιγκτον.»

της Κατερίνας Σώκου*

Τρεις εβδομάδες μετά την ορκωμοσία του προέδρου Τζο Μπάιντεν και τρεις ολόκληρους μήνες μετά τις αμερικανικές εκλογές, η Ουάσιγκτον δεν έχει επιστρέψει ακόμη σε μια κανονικότητα – και φαίνεται ότι θα αργήσει ακόμη πολύ.

Η πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών παραμένει μια πόλη-φάντασμα: οι περισσότεροι υπάλληλοι οργανισμών και κυβέρνησης εργάζονται από το σπίτι τους, αρκετά καταστήματα δεν έχουν ανοίξει μετά την πρωτοφανή επιχείρηση ασφάλειας της ορκωμοσίας και μόνο κατά τις ώρες αιχμής του απογεύματος υπάρχει κάποια κίνηση στους δρόμους. Ποιος θα φανταζόταν ότι θα νοσταλγούσαμε το χαοτικό μποτιλιάρισμα της πόλης;

Οι διαδηλωτές έχουν αποχωρήσει από την πλατεία Black Lives Matter, όπως μετονομάστηκε το περασμένο έτος από τη δήμαρχο της πόλης το τμήμα του 16ου δρόμου που βρίσκεται μπροστά στον Λευκό Οίκο. Εργαζόμενοι του δήμου έχουν στήσει σκηνές, όπου πραγματοποιούν δωρεάν τεστ κορωνοϊού στους λιγοστούς περαστικούς.

Γύρω από τον Λευκό Οίκο και δύο χιλιόμετρα ανατολικά, στο Κογκρέσο, τα κιγκλιδώματα ασφαλείας παραμένουν στη θέση τους. Εξακολουθούν να απομονώνουν τα δύο οικοδομικά τετράγωνα και την πλατεία μπροστά από τον Λευκό Οίκο, ενώ στο νότιο μέρος επεκτείνονται μέχρι το Μνημείο του Ουάσιγκτον. Η περιοχή, που συνήθως έσφυζε από τουρίστες, είναι άδεια. Συναντάς μόνο δρομείς που εξακολουθούν να προτιμούν τη διαδρομή για τη γυμναστική τους ή δημοσιογράφους που ψάχνουν απελπισμένα ένα μέρος από όπου μπορεί να φαίνεται λίγο, έστω και από μακριά, ο Λευκός Οίκος για τις ζωντανές τους μεταδόσεις.

Στις εισόδους για τους εργαζομένους και τα αυτοκίνητά τους, άνδρες των μυστικών υπηρεσιών βρίσκονται σε εγρήγορση. Η απειλή των βίαιων επιθέσεων δεν έχει υποχωρήσει. Σε μια πρόσφατη βόλτα έξω από την περίμετρο ασφαλείας, συναντήσαμε δύο ομάδες νεαρών λευκών ανδρών που έμοιαζαν με επισκέπτες σε αποστολή, η μία ντυμένη στα μαύρα, η άλλη στο στυλ της αμερικανικής επαρχίας, με τζιν και καπέλα του μπέιζμπολ. Πολλοί από τους συλληφθέντες για τα επεισόδια στο Κογκρέσο έχουν προφυλακιστεί λόγω του φόβου ότι θα οργάνωναν νέα.

Στη Γερουσία, η δίκη της δεύτερης παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε, αλλά θα είναι γρήγορη – ίσως να μην περιλαμβάνει καν νέες καταθέσεις που οι Δημοκρατικοί θα ήθελαν να ακουστούν για το πόσο σοβαρά ήταν τα επεισόδια και πώς ο πρόεδρος Τραμπ τα υποδαύλισε. Με τους Ρεπουμπλικανούς να έχουν ήδη τοποθετηθεί ότι η δίκη είναι αντισυνταγματική και την ηγεσία των Δημοκρατικών να ανυπομονεί να ρίξει το βάρος στο νομοθετικό της έργο για τη στήριξη της ατζέντας του νέου προέδρου, φαίνεται ότι η ιστορική δίκη θα παραμείνει ένας κενός συμβολισμός.

Στους δρόμους της πόλης, η ζωή παραμένει στον «πάγο». Οι άστεγοι μαζεύονται στους κεντρικούς σταθμούς του μετρό, η απελπισία συσσωρεύεται αλλά είναι άφωνη. Η Ουάσιγκτον είναι ανθεκτική πόλη, βασίζεται στην εγγύηση του αμερικανικού δημοσίου. Αυτή τη στιγμή δίνει όμως μια μάχη με τον χρόνο για να προσφέρει μια αντίστοιχη ομπρέλα προστασίας –ένα εμβόλιο, ένα τσεκ ή απλώς την επιστροφή στην κανονικότητα– στους υπόλοιπους Αμερικανούς. Αυτή είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα της προεδρίας Μπάιντεν.

*Non-Resident Senior Fellow στο Atlantic Council
**πρώτη δημοσίευση: www.kathimerini.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Αξιολόγηση, το GPS της προόδου

Από: EBR

Αξιολογώ σημαίνει «εκτιμώ την αξία προσώπων και πραγμάτων» σύμφωνα με το Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας της Ακαδημίας Αθηνών. Χωρίς αξιολόγηση δεν μπορείς να έχεις ανταγωνισμό και κατ’ επέκταση αξιοκρατία

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η Επιτροπή στηρίζει μεταρρυθμιστικά έργα στα κράτη μέλη για περισσότερες θέσεις εργασίας και βιώσιμη ανάπτυξη

Η Επιτροπή στηρίζει μεταρρυθμιστικά έργα στα κράτη μέλη για περισσότερες θέσεις εργασίας και βιώσιμη ανάπτυξη

Η Επιτροπή ενέκρινε, και στα 27 κράτη μέλη, 226 έργα τα οποία θα στηρίξουν τις προσπάθειες των κρατών μελών να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν εθνικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης

Οικονομία

$500 δισ. θα επενδύσουν οι κυβερνήσεις παγκοσμίως στην τεχνολογία το 2021

$500 δισ. θα επενδύσουν οι κυβερνήσεις παγκοσμίως στην τεχνολογία το 2021

Υπό συνθήκες ραγδαίου μετασχηματισμού έχει θέσει τον Δημόσιο τομέα η πανδημία του COVID-19

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron