Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

Η Ελβετία «θύμα» της απογοήτευσης εξαιτίας του Brexit;

Μόλις το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ε.Ε. κατέληξαν σε συμφωνία στα τέλη Δεκεμβρίου, η Ελβετία ανέλυσε το κείμενο της Συμφωνίας της Αποχώρησης και τους όρους διαπραγμάτευσης του Ηνωμένου Βασιλείου εν όψει Brexit που η Ελβετία δεν έλαβε από την Ε.Ε.

Από: N. Peter Kramer, EU correspondent - Δημοσίευση: Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2021

«Η Ελβετία δικαιούται μια πιο δίκαιη διπλωματική προσέγγιση από την Ε.Ε.- και όχι αλαζονικές υπαγορεύσεις που βασίζονται στην απογοήτευση, και να καλύψει τα κενά της δική της ανικανότητας.»
«Η Ελβετία δικαιούται μια πιο δίκαιη διπλωματική προσέγγιση από την Ε.Ε.- και όχι αλαζονικές υπαγορεύσεις που βασίζονται στην απογοήτευση, και να καλύψει τα κενά της δική της ανικανότητας.»

του Peter Kramer

Μόλις το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ε.Ε. κατέληξαν σε συμφωνία στα τέλη Δεκεμβρίου, η Ελβετία ανέλυσε το κείμενο της Συμφωνίας της Αποχώρησης και τους όρους διαπραγμάτευσης του Ηνωμένου Βασιλείου εν όψει Brexit που η Ελβετία δεν έλαβε από την Ε.Ε. Και πράγματι, ανακάλυψαν δύο πράγματα: το πρώτο θέμα που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των Ελβετών είναι ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (με εκπροσώπους από τα 27 κράτη- μέλη της Ε.Ε.) δεν παρενέβη στις διαφωνίες της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου. Το δεύτερο είναι ότι οι Βρετανοί δεν υποχρεούνται να ακολουθούν «δυναμικά» τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς της Ε.Ε. Από την άλλη πλευρά, η Ελβετία οφείλει να το κάνει.

H δυσαρέσκεια της Ελβετίας για το Brexit ξεκίνησε από ένα αιχμηρό σχόλιο της κορυφαίας εφημερίδας «Tages- Anzeiger», που δήλωσε ότι το Brexit ήταν επίσης μια ιστορική στιγμή για την Ελβετία: «Επιτέλους, μετά από χρόνια απομόνωσης στο κέντρο της Ευρώπης, έχουμε γίνει επίσης πιο ελεύθεροι. Ποτέ δεν θα είμαστε ξανά μόνοι απέναντι στην Ε.Ε., αλλά με την Μεγάλη Βρετανία. Υπάρχει, πλέον, ένας γίγαντας που επιδιώκει τα ίδια συμφέροντα με εμάς: τον νάνο πίσω από επτά βουνά».

Η Ελβετία, ως χώρα εκτός της Ε.Ε., έχει συνάψει με τα χρόνια περισσότερες από 120 διμερείς μεν, αλλά χαλαρές συμφωνίες με τις «Βρυξέλλες». Αυτό καθιστά τις σχέσεις αρκετά ασαφείς και ασταθείς. Εάν και οι δύο πλευρές ακυρώσουν μια συμφωνία, οι υπόλοιπες συμφωνίες επίσης θα ακυρωθούν. Ουσιαστικά, η Ε.Ε. ανάγκασε την Ελβετία να συνάψει συμφωνία- πλαίσιο. Αλλά οι Ελβετοί δεν θέλουν να υπογράψουν αυτήν τη συμφωνία. Οι κοινωνικοί εταίροι, τα συνδικάτα, οι αγρότες, η ένωση εργοδοτών και άλλες ομάδες απαιτούν αλλαγές στη συμφωνία, αλλά οι «Βρυξέλλες» ακόμα με την απογοήτευση από τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων για το Brexit, αρνούνται κατηγορηματικά.

Η Ελβετία δικαιούται μια πιο δίκαιη διπλωματική προσέγγιση από την Ε.Ε.- και όχι αλαζονικές υπαγορεύσεις που βασίζονται στην απογοήτευση, και να καλύψει τα κενά της δική της ανικανότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

O Κουφοντίνας και η φιλελεύθερη τάξη

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Ο ισοβίτης αρχιδολοφόνος της «17 Νοέμβρη», αφού με τις δολοφονίες του δεν κατάφερε να πλήξει το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, τώρα το εκβιάζει, χρησιμοποιώντας τους θεσμούς του

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Ε.Ε.: Δημιουργία 10 νέων ευρωπαϊκών συμπράξεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ε.Ε.: Δημιουργία 10 νέων ευρωπαϊκών συμπράξεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Επιτροπή πρότεινε τη δημιουργία 10 νέων ευρωπαϊκών συμπράξεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κρατών μελών και/ή των αντίστοιχων κλάδων με στόχο να επιταχυνθεί η μετάβαση προς μια πράσινη, κλιματικά ουδέτερη και ψηφιακή Ευρώπη και να καταστεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία πιο ανθεκτική και ανταγωνιστική

Οικονομία

Παγκόσμια υπερδύναμη στο e-commerce η Κίνα το 2021

Παγκόσμια υπερδύναμη στο e-commerce η Κίνα το 2021

Ένα εντυπωσιακό ορόσημο θα επιτύχει το 2021 η Κίνα, καθώς θα γίνει η πρώτη χώρα παγκοσμίως, όπου η αξία των online πωλήσεων θα υπερβεί αυτές σε φυσικά καταστήματα

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron