Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Η Κίνα, κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Ευρώπης

Σε υπ’ αριθμόν 1 εμπορικό εταίρο της Ε.Ε. αναδεικνύεται πλέον η Κίνα, καθώς το διμερές εμπόριο έφτασε το περασμένο έτος στα 709 δισ. δολάρια έναντι των 671 δισ. δολαρίων στα οποία ανήλθε το διμερές εμπόριο με τις ΗΠΑ

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2021

«Η Κίνα ήταν η μοναδική από τις μεγάλες οικονομίες που σημείωσε ανάπτυξη στο σύνολο του περασμένου έτους, στηρίζοντας, έτσι, και τις ευρωπαϊκές οικονομίες με την αυξημένη ζήτηση για ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και είδη πολυτελείας.»
«Η Κίνα ήταν η μοναδική από τις μεγάλες οικονομίες που σημείωσε ανάπτυξη στο σύνολο του περασμένου έτους, στηρίζοντας, έτσι, και τις ευρωπαϊκές οικονομίες με την αυξημένη ζήτηση για ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και είδη πολυτελείας.»

Σε υπ’ αριθμόν 1 εμπορικό εταίρο της Ε.Ε. αναδεικνύεται πλέον η Κίνα, καθώς το διμερές εμπόριο έφτασε το περασμένο έτος στα 709 δισ. δολάρια έναντι των 671 δισ. δολαρίων στα οποία ανήλθε το διμερές εμπόριο με τις ΗΠΑ. Σε αυτήν τη διμερή εμπορική σχέση οφείλει, άλλωστε, η Κίνα ώς ένα βαθμό την ταχύτατη ανάκαμψή της από την καθίζηση που σημείωσε η οικονομία της πέρυσι όταν δέχθηκε πρώτη το πλήγμα από το αρχικό κύμα της πανδημίας.

Η Κίνα ήταν η μοναδική από τις μεγάλες οικονομίες που σημείωσε ανάπτυξη στο σύνολο του περασμένου έτους, στηρίζοντας, έτσι, και τις ευρωπαϊκές οικονομίες με την αυξημένη ζήτηση για ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και είδη πολυτελείας. Παράλληλα, η Κίνα ωφελήθηκε από την Ευρώπη καθώς ενισχύθηκαν σημαντικά οι εξαγωγές της χάρη στην αυξημένη ζήτηση για ιατρικό εξοπλισμό και ηλεκτρονικά είδη.

Σύμφωνα με τη Eurostat, «το περασμένο έτος, η Κίνα ήταν ο σημαντικότερος εταίρος μας, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι εισαγωγές μας κατά 5,6% και οι εξαγωγές μας κατά 2,2%». Αναπόφευκτο συνεπακόλουθο ήταν, πάντως, η διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος της Ε.Ε. από τις διμερείς συναλλαγές με την Κίνα: αυξήθηκε στα 219 δισ. δολάρια από τα 199 δισ. δολάρια. Σημειωτέον ότι το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να ανακάμψει φέτος μετά την πτώση του περασμένου έτους: η συνολική αξία του παγκόσμιου εμπορίου αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 7,6% μετά την μείωση κατά 13,5% που σημείωσε στη διάρκεια του περασμένου έτους.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, όμως, το διμερές εμπόριο με τις ΗΠΑ μειώθηκε και περιορίστηκε στα 671 δισ. δολάρια από τα 746 δισ. δολάρια στα οποία είχε ανέλθει το 2019. Ειδικότερα οι εισαγωγές της Ε.Ε. από την υπερδύναμη μειώθηκαν κατά 13,2% και οι εξαγωγές κατά 8,2%.

Αιτία οι εντάσεις που παρουσιάστηκαν το περασμένο έτος στις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, οι οποίες κατέληξαν στην επιβολή δασμών στον χάλυβα αλλά και σε μία σειρά δημοφιλών ευρωπαϊκών προϊόντων όπως το γαλλικό κονιάκ αλλά και αμερικανικών ειδών όπως οι εμβληματικές μηχανές Harley-Davidson. Ηταν μια πτυχή του παγκόσμιου οικονομικού πολέμου που είχε κηρύξει ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ στους εταίρους της υπερδύναμης. Επί του παρόντος δεν είναι σαφές κατά πόσον ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ προτίθεται να αναθεωρήσει τη στάση της υπερδύναμης σε ό,τι αφορά το διμερές εμπόριο με την Ευρώπη. Από την πλευρά της, πάντως, η Ε.Ε. προσεγγίζει την Κίνα και οι δύο πλευρές επιχειρούν να συσφίγξουν τους μεταξύ τους οικονομικούς δεσμούς. Βρίσκεται μάλιστα σε εξέλιξη και στις δύο πλευρές η διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας που υπέγραψαν προσφάτως και αφορά τις αμοιβαίες επενδύσεις. Η εν λόγω συμφωνία θεωρητικά πρόκειται να προσφέρει στις ευρωπαϊκές εταιρείες καλύτερη πρόσβαση στην πολλά υποσχόμενη κινεζική αγορά.

Η προσέγγιση Βρυξελλών και Πεκίνου έχει, πάντως, προκαλέσει δυσφορία στην Ουάσιγκτον, καθώς ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει εκφράσει την πρόθεσή του να δημιουργήσει ενιαίο μέτωπο με τους συμμάχους της υπερδύναμης προκειμένου να ανακόψουν από κοινού την κινεζική επέλαση. Ως πολιτική επιλογή των Βρυξελλών η προσέγγιση με το Πεκίνο φαίνεται, άλλωστε, αντιφατική, καθώς είχε προηγηθεί επιστολή των Βρυξελλών στον Λευκό Οίκο που καλούσε σε συστράτευση έναντι του κοινού ανταγωνιστή τους.

*πρώτη δημοσίευση: www.kathimerini.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

O Κουφοντίνας και η φιλελεύθερη τάξη

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Ο ισοβίτης αρχιδολοφόνος της «17 Νοέμβρη», αφού με τις δολοφονίες του δεν κατάφερε να πλήξει το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, τώρα το εκβιάζει, χρησιμοποιώντας τους θεσμούς του

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Ε.Ε.: Δημιουργία 10 νέων ευρωπαϊκών συμπράξεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ε.Ε.: Δημιουργία 10 νέων ευρωπαϊκών συμπράξεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Επιτροπή πρότεινε τη δημιουργία 10 νέων ευρωπαϊκών συμπράξεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κρατών μελών και/ή των αντίστοιχων κλάδων με στόχο να επιταχυνθεί η μετάβαση προς μια πράσινη, κλιματικά ουδέτερη και ψηφιακή Ευρώπη και να καταστεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία πιο ανθεκτική και ανταγωνιστική

Οικονομία

Παγκόσμια υπερδύναμη στο e-commerce η Κίνα το 2021

Παγκόσμια υπερδύναμη στο e-commerce η Κίνα το 2021

Ένα εντυπωσιακό ορόσημο θα επιτύχει το 2021 η Κίνα, καθώς θα γίνει η πρώτη χώρα παγκοσμίως, όπου η αξία των online πωλήσεων θα υπερβεί αυτές σε φυσικά καταστήματα

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron