Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Διεθνή

Ο Biden ενισχύει την πολιτική του Trump κατά της Κίνας, με τη βοήθεια συμμάχων;

Την προηγούμενη Κυριακή ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, είχε την πρώτη τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κίνας από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του

Από: N. Peter Kramer, EU correspondent - Δημοσίευση: Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2021

Προκαλεί το ενδιαφέρον της Ε.Ε. το γεγονός ότι ο Biden, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον Xi Jinpeng εξέφρασε τις «βαθιές» του «ανησυχίες» για τις «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην περιοχή Xingjian, όπου ζει η Μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων.
Προκαλεί το ενδιαφέρον της Ε.Ε. το γεγονός ότι ο Biden, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον Xi Jinpeng εξέφρασε τις «βαθιές» του «ανησυχίες» για τις «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην περιοχή Xingjian, όπου ζει η Μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων.

του Peter Kramer

Την προηγούμενη Κυριακή ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, είχε την πρώτη τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κίνας από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του. «Επικοινώνησα με τον Πρόεδρο Xi σήμερα», είπε ο Biden, «προκειμένου να του ευχηθώ με αφορμή την Κινέζικη Πρωτοχρονιά». Μοιράστηκε επίσης τις ανησυχίες του για τις οικονομικές πρακτικές του Πεκίνου, για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πίεση προς την Ταϊβάν. Ωστόσο, η τηλεφωνική επικοινωνία δεν αφορούσε μόνο τα ζητήματα που χωρίζουν τις δύο χώρες, αλλά ο Biden άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας για την κλιματική αλλαγή και για τη διάδοση πυρηνικών όπλων. Ο νέος Πρόεδρος προέβλεψε αργότερα, σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε από το CBS, ότι ο ανταγωνισμός ΗΠΑ- Κίνας θα είναι ένας «ακραίος ανταγωνισμός»- αν και, πρόσθεσε, ότι θέλει να αποφύγει τη σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών. Ο Biden δήλωσε, επίσης, στη συνέντευξή του στο CBS ότι είπε στον Πρόεδρο Xi: «Θέλω να συνεργαστώ με την Κίνα, εάν δρα προς όφελος του αμερικανικού λαού». (Αυτό δεν παραπέμπει στη γραμμή του «America First»; ...)

Πριν από την επικοινωνία του με τον Κινέζο πρόεδρο, ο Biden είχε αρχίσει τις προσπάθειες προκειμένου να επιδιορθώσει τους δεσμούς με τους συμμάχους των ΗΠΑ, ώστε να συνεργαστούν πάνω σε ένα κοινό σχέδιο κατά των κρίσιμων τεχνολογιών του Πεκίνου. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι ο τεχνολογικός ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είναι ένας από τους κύριους στόχους της νέας διοίκησης. Ο Αμερικανός Πρόεδρος σχεδιάζει, επίσης, να συνεχίσει τη στρατιωτική πίεση του προκατόχου του προς την Κίνα- με ναυτικές ασκήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και στέλνοντας πλοία μέσω των στενών της Ταϊβάν, μεταξύ άλλων.

Μία εβδομάδα πριν την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο παγκόσμιων ηγετών, ο Πρόεδρος Biden επισκέφτηκε το Πεντάγωνο για πρώτη φορά. Κατά την επίσκεψή του, δήλωσε ότι επιθυμεί να σχεδιάσει μια νέα «σταθερή» στρατιωτική στρατηγική έναντι της Κίνας, αλλά τόνισε ότι θέλει να δώσει προτεραιότητα στη διπλωματία. «Δεν θα διστάσω ποτέ να χρησιμοποιήσω βία για να προστατεύσω τα ζωτικά συμφέροντα του αμερικανικού λαού και των συμμάχων μας, εάν αυτό είναι απαραίτητο», δήλωσε. «Αλλά πιστεύω, επίσης, ότι η βία πρέπει να είναι η έσχατη λύση».

Προκαλεί το ενδιαφέρον της Ε.Ε. το γεγονός ότι ο Biden, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον Xi Jinpeng εξέφρασε τις «βαθιές» του «ανησυχίες» για τις «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην περιοχή Xingjian, όπου ζει η Μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων. Μια πολύ διαφορετική προσέγγιση σε αυτό το ανθρωπιστικό δράμα, σε σύγκριση με την σύναψη επενδυτικής συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Πεκίνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Αξιολόγηση, το GPS της προόδου

Από: EBR

Αξιολογώ σημαίνει «εκτιμώ την αξία προσώπων και πραγμάτων» σύμφωνα με το Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας της Ακαδημίας Αθηνών. Χωρίς αξιολόγηση δεν μπορείς να έχεις ανταγωνισμό και κατ’ επέκταση αξιοκρατία

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η Επιτροπή στηρίζει μεταρρυθμιστικά έργα στα κράτη μέλη για περισσότερες θέσεις εργασίας και βιώσιμη ανάπτυξη

Η Επιτροπή στηρίζει μεταρρυθμιστικά έργα στα κράτη μέλη για περισσότερες θέσεις εργασίας και βιώσιμη ανάπτυξη

Η Επιτροπή ενέκρινε, και στα 27 κράτη μέλη, 226 έργα τα οποία θα στηρίξουν τις προσπάθειες των κρατών μελών να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν εθνικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης

Οικονομία

$500 δισ. θα επενδύσουν οι κυβερνήσεις παγκοσμίως στην τεχνολογία το 2021

$500 δισ. θα επενδύσουν οι κυβερνήσεις παγκοσμίως στην τεχνολογία το 2021

Υπό συνθήκες ραγδαίου μετασχηματισμού έχει θέσει τον Δημόσιο τομέα η πανδημία του COVID-19

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron