Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

$500 δισ. θα επενδύσουν οι κυβερνήσεις παγκοσμίως στην τεχνολογία το 2021

Υπό συνθήκες ραγδαίου μετασχηματισμού έχει θέσει τον Δημόσιο τομέα η πανδημία του COVID-19

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Οι κρατικές δαπάνες για την τεχνολογία θα χτυπήσουν το 2021 ιστορικό ρεκόρ, καθώς η πανδημία να επιταχύνει την ψηφιακή μετάβαση.
Οι κρατικές δαπάνες για την τεχνολογία θα χτυπήσουν το 2021 ιστορικό ρεκόρ, καθώς η πανδημία να επιταχύνει την ψηφιακή μετάβαση.

της Νατάσας Φραγκούλη

Υπό συνθήκες ραγδαίου μετασχηματισμού έχει θέσει τον Δημόσιο τομέα η πανδημία του COVID-19. Η πανδημική κρίση αποκάλυψε αδυναμίες στα ψηφιακά αντανακλαστικά των κυβερνήσεων, παγκοσμίως και κενά στην παροχή βασικών ψηφιακών υπηρεσιών.

Έτσι, ακόμη και χώρες που δεν είχαν μπει σε εντατικούς ρυθμούς ψηφιοποίησης, αντιμετωπίζουν πλέον τις δαπάνες για την τεχνολογία ως δομικό συστατικό της στρατηγικής τους. Ως αποτέλεσμα, οι δαπάνες Πληροφορικής από τον Δημόσιο τομέα αναμένεται να αυξηθούν κατά 5% το 2021, ανερχόμενες σε κάτι λιγότερο από μισό τρισεκατομμύριο ($483 δισ.).

“Οι κυβερνητικοί οργανισμοί δρομολογούν τεχνολογικές επενδύσεις, προκειμένου αφενός να διαχειριστούν την πανδημία και αφετέρου να ανακάμψουν από τις συνέπειές της. Τα μέτρα για τη δημόσια υγεία, συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού των πολιτών, είναι υψίστης σημασίας και απαιτούν από τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν να επιταχύνουν το ταξίδι τους προς στον ψηφιακό μετασχηματισμό”, σχολιάζουν οι αναλυτές της Gartner.

Οι κρατικές επενδύσεις στον τομέα του Λογισμικού είναι αυτές που θα ξεπεράσουν σε ρυθμό ανάπτυξης αυτές σε άλλους τομείς, όπως το Ηardware και τις Υπηρεσίες και για την ακρίβεια θα “τρέξουν” με ταχύτερο ρυθμό απ’ όλη την αγορά. Πρόκειται για επενδύσεις σε εφαρμογές και υποδομές λογισμικού, οι οποίες ευνοούνται από την προσπάθεια του Δημόσιου τομέα να υιοθετήσει τεχνολογικές λύσεις για επιχειρησιακές ανάγκες.

Οι κρατικές επενδύσεις σε Software αναμένεται να αυξηθούν κατά 9,2% σε ετήσια βάση το 2021 (σ.σ. είχαν καταγράψει άνοδο 8,9% το 2020) και θα κινηθούν, παγκοσμίως, στα επίπεδα των $118 δισ. (από $108 δισ. ένα έτος νωρίτερα).

Ζήτηση για συσκευές

Την ίδια στιγμή, καθώς οι κυβερνητικοί οργανισμοί συνεχίζουν να αγκαλιάζουν την εξ αποστάσεως εργασία και τις υπερ-συνδεδεμένες δημόσιες υπηρεσίες, οι δαπάνες για συσκευές αναμένεται να αυξηθούν κατά 5,6% το 2021, από 1,6% αύξηση το 2020. Σε αξία, οι επενδύσεις σε συσκευές από πλευράς Δημόσιου τομέα θα προσεγγίσουν φέτος τα $35 δισ. σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σημαντικά αυξημένες θα είναι το τρέχον έτος και οι κρατικές δαπάνες για υπηρεσίες ΙΤ, οι οποίες εκτιμάται ότι θα διευρυνθούν κατά 5,4%, για να πλησιάσουν σε απόλυτα μεγέθη τα $169 δισ.

Τηλεϊατρική και e-justice

Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο θα συνεχίσουν και το 2021 να ρίχνουν το βάρος τους σε επενδύσεις για την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών στους πολίτες, ενώ ταχύτατη αναμένεται να είναι η υιοθέτηση εφαρμογών τηλεϊατρικής. Ειδικά, το e-health, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, έδωσε μια πρόγευση από το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης, με την έλευση του 5G να επιταχύνει έτι περαιτέρω την ψηφιακή μετάβαση του χώρου της υγείας.

“Πιστεύουμε ότι η αυξανόμενη χρήση του 5G, που ενισχύεται από τις εξελίξεις στη ρομποτική, το IoT και το AI, θα επιτρέψει την εμφάνιση ενός νέου, συνδεδεμένου οικοσυστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Το 5G θα μπορούσε να βελτιώσει τις εφαρμογές υγειονομικής περίθαλψης και να δημιουργήσει υψηλότερη οικονομική αξία”, τονίζει σε σχετικό report της η Gartner.

*πρώτη δημοσίευση: www.sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Οι κρεμάλες του λαϊκισμού

Από: EBR

Ο καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος, γραμματέας Σύνταξης της «Νέας Εστίας», φέρνει σε δημόσιο διάλογο το πιο σοβαρό πρόβλημα των φιλελεύθερων δημοκρατικών καθεστώτων και των νέων εχθρών τους

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01-02/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01-02/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα: Το Συμβούλιο δεν έκανε πίσω

Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα: Το Συμβούλιο δεν έκανε πίσω

Το προηγούμενο βράδυ, οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου κατέληξαν σε μια προσωρινή πολιτική συμφωνία σχετικά με την νομοθεσία για τον στόχο μιας ουδέτερης κλιματικά Ε.Ε. έως το 2050

Οικονομία

Societe Generale: 10 ερωτήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και το ελληνικό «μπόνους»

Societe Generale: 10 ερωτήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και το ελληνικό «μπόνους»

Με δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή κοντά στο 1x, η ελληνική οικονομία είναι εκείνη στην οποία τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης θα πιάσουν περισσότερο «τόπο», δείχνει μελέτη της Societe Generale

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron