Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

ΕΕ: Η πανδημία επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες, ιδιαίτερα σε θέσεις πρώτης γραμμής

Οι γυναίκες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα από την πανδημία του κορονοϊού διότι αποτελούν τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων στην υγεία και σε άλλες θέσεις εργασίας της πρώτης γραμμής, σύμφωνα με έκθεση της ΕΕ

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

«Υπάρχουν ήδη επαρκή στοιχεία ότι επιτεύγματα των περασμένων ετών, που έγιναν με κόπο, έχουν ‘αντιστραφεί’…η πρόοδος για τα δικαιώματα των γυναικών κερδίζεται δύσκολα αλλά χάνεται εύκολα».
«Υπάρχουν ήδη επαρκή στοιχεία ότι επιτεύγματα των περασμένων ετών, που έγιναν με κόπο, έχουν ‘αντιστραφεί’…η πρόοδος για τα δικαιώματα των γυναικών κερδίζεται δύσκολα αλλά χάνεται εύκολα».

Οι γυναίκες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα από την πανδημία του κορονοϊού διότι αποτελούν τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων στην υγεία και σε άλλες θέσεις εργασίας της πρώτης γραμμής, σύμφωνα με έκθεση της ΕΕ.

Η πανδημία έχει επίσης οδηγήσει σε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος των γυναικών, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΕΕ για την ισότητα των φύλων.

«Η πανδημία της COVID-19 έχει επηρεάσει δυσανάλογα τη ζωή των γυναικών», σύμφωνα με την έκθεση. «Υπάρχουν ήδη επαρκή στοιχεία ότι επιτεύγματα των περασμένων ετών, που έγιναν με κόπο, έχουν ‘αντιστραφεί’…η πρόοδος για τα δικαιώματα των γυναικών κερδίζεται δύσκολα αλλά χάνεται εύκολα».

Οι υγειονομικοί κίνδυνοι για τις γυναίκες αυξήθηκαν όπως και ο φόρτος εργασίας τους και οι προκλήσεις στην ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, σύμφωνα με την έκθεση, που δίδεται σήμερα στη δημοσιότητα και είδε εκ των προτέρων το Reuters. Οι γυναίκες ανέλαβαν επίσης περισσότερες ευθύνες φροντίδας κατά τη διάρκεια των lockdowns.

Αυτό επιβάρυνε την ασφάλεια των γυναικών, με την ενδοοικογενειακή βία να αυξάνεται στη Γαλλία, τη Λιθουανία, την Ιρλανδία και την Ισπανία κατά το πρώτο lockdown στην Ευρώπη την άνοιξη του 2020, αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας.

Οι γυναίκες κάλυψαν επίσης περισσότερες θέσεις εργασίας από τους άνδρες που απαιτούσαν προσωπική επαφή και που επλήγησαν περισσότερο από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν για να ανακοπεί η διασπορά του κορονοϊού.

«Η υπεραντιπροσώπευση των γυναικών σε χαμηλότερα αμειβόμενους κλάδους και επαγγέλματα, όπως η φιλοξενία, το λιανικό εμπόριο ή οι προσωπικές υπηρεσίες, τις καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτες στις αγορές εργασίας που επλήγησαν από την κρίση της COVID-19», σύμφωνα με την έκθεση.

Η απασχόληση γυναικών στην ΕΕ μειώθηκε λίγο περισσότερο από την απασχόληση ανδρών στην αρχή της πανδημίας και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν έκτοτε περισσότερες δυσκολίες για να βρουν νέα δουλειά.

«Αντίθετα, οι κλάδοι υπηρεσιών που δεν διαταράχθηκαν τόσο λόγω της φύσης της δραστηριότητας, όπως οι πληροφορίες και η επικοινωνία, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και οι ασφάλειες, απασχολώντας κυρίως άνδρες, είδαν αύξηση στα ποσοστά απασχόλησης», σύμφωνα με την έκθεση.

Οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποιούν ότι οι τάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλότερες συντάξεις για τις γυναίκες, διευρύνοντας το χάσμα στις συντάξεις μεταξύ των φύλων και άλλες ανισότητες «για τις επόμενες δεκαετίες».

*πρώτη δημοσίευση: www.euractiv.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η αποχή και η γάτα του Σρέντινγκερ

Από: EBR

Στην περίπτωσης της Ελλάδας η ψήφος είναι ταυτόχρονα υποχρεωτική και προαιρετική

Ευρώπη

Η Ευρώπη χάνει ... την μπάλα της τεχνητής νοημοσύνης

Η Ευρώπη χάνει ... την μπάλα της τεχνητής νοημοσύνης

Πίσω από τα καραγκιοζιλίκια του Ντόναλντ Τραμπ υπάρχουν και πραγματικότητες που δεν προκαλούν καθόλου … γέλιο

Οικονομία

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Το οικονομικό αποτύπωμα που ξεπερνά την παραγωγή μπύρας

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Το οικονομικό αποτύπωμα που ξεπερνά την παραγωγή μπύρας

Η εταιρεία αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, με συνολική προστιθέμενη αξία 763 εκατ. ευρώ και στήριξη 37.000 θέσεων εργασίας. Συνεργάζεται με περισσότερους από 2.000 Έλληνες παραγωγούς και υλοποιεί σημαντικές δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2026. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron