Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Διεθνή

Οι πρώτες 30 ημέρες του νέου Προέδρου των ΗΠΑ

Πολλοί τον υποτίμησαν. Η ηλικία, ο καθολικισμός, οι υποσχέσεις του για 100 εκατομμύρια εμβολιασμούς, η υπόσχεσή του για στήριξη τω αδύναμων με δανεικά και πάνω από όλα η εξωτερική του πολιτική χλευάστηκαν, λοιδορήθηκαν, υποτιμήθηκαν

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021

«Η προσπάθεια για λείανση των φυλετικών διαφορών όπως εκφράστηκε στην σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος, και όχι μόνο με την επιλογή της πετυχημένης εισαγγελέως της Καλιφόρνιας κ. Καμάλα Χάρις ως της Αντιπροέδρου, του νέου Αρχηγού του Γενικού επιτελείου κ.α. σηματοδοτεί την επιθυμία για αποκατάσταση του αισθήματος εμπιστοσύνης στο μόνιμα ζέον θέμα των φυλετικών διακρίσεων.»
«Η προσπάθεια για λείανση των φυλετικών διαφορών όπως εκφράστηκε στην σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος, και όχι μόνο με την επιλογή της πετυχημένης εισαγγελέως της Καλιφόρνιας κ. Καμάλα Χάρις ως της Αντιπροέδρου, του νέου Αρχηγού του Γενικού επιτελείου κ.α. σηματοδοτεί την επιθυμία για αποκατάσταση του αισθήματος εμπιστοσύνης στο μόνιμα ζέον θέμα των φυλετικών διακρίσεων.»

του Αντώνη Τριφύλλη*

Πολλοί τον υποτίμησαν. Η ηλικία, ο καθολικισμός, οι υποσχέσεις του για 100 εκατομμύρια εμβολιασμούς , η υπόσχεσή του για στήριξη τω αδύναμων με δανεικά και πάνω από όλα η εξωτερική του πολιτική χλευάστηκαν, λοιδορήθηκαν, υποτιμήθηκαν.

Όμως σε χρόνο μηδέν, ‘’σαν έτοιμος από καιρό’’ αποδείχτηκε ότι ο κύριος έχει πυγμή και θέληση. Οι αλλαγές σε πρόσωπα και σε πολιτικές είναι ραγδαίες, στοχευμένες και το επιτελείο καλά στελεχωμένο από έμπειρους δημόσιους λειτουργούς και πολιτικούς.

Οι περίφημες πρώτες ‘’εκατό ημέρες’’ που σημαδεύουν κάθε νέα κυβέρνηση στις Δημοκρατίες είναι εδώ, κι ας έχει περάσει μόλις ένας μήνας από την ορκωμοσία του νέου Προέδρου.

Πρώτη προτεραιότητα είναι η εσωτερική πολιτική. Ένα έθνος πολυπολιτισμικό έχε φτάσει στα όρια της πόλωσης. Ο τοξικός λόγος του προκατόχου του και η υποβάθμιση της προσφοράς μιας έμπειρης Διοίκησης-το καταραμένο βαθύ κράτος-,αντιμετωπίζεται με σεβασμό στους δημόσιους λειτουργούς και επούλωση των πληγών που άφησε μια προσωπική πολιτική διανθισμένη με διχασμό, απαραίτητο για να συγκαλύψει ψεύδη αποκαλύπτεται κάθε ημέρα. Ας δούμε μερικά από τα σημαντικότερα δείγματα γραφής,

1. Η αντιμετώπιση της υγειονομική κρίση που στοίχισε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς στην πλουσιότερη χώρα του κόσμου με τα καλύτερα εργαστήρια και η κακοδιαχείριση της κρίσης στηρίχτηκε σε ψευδο επιστημονικές αντιλήψεις. Την επομένη της εκλογής του ο έμπειρος πολίτικος κερδίζει το στοίχημα εμβολιασμού.

Με την τήρηση της δέσμευσης για εμβολιασμό του 1/3 των πολιτών εντός του χρονοδιαγράμματος. Παράλληλα η εποχή της τήρησης των μέτρων απόστασης και η επιβολή της μάσκας αντικαταστάθηκε με αυστηρή τήρηση των διεθνών μέτρων που έχει υιοθετήσει η παγκόσμια κοινότητα. Μην ξεχνάμε ότι η πολιτική ανεμελιά του κ. Τραμπ υπήρξε η αιτία της ευρείας ήττας του.

2. Η οικονομική στήριξη των αδύναμων και ανασφάλιστων στρωμάτων και των μικρών είναι ήδη ορατή με τον διορισμό της σεβαστής κ. Γέλεν στο πόστο της υπουργού οικονομικών. Η στόχευση έχει τρεις άξονες. Την άμεση ενίσχυση με ΄΄χρημάτων ελικοπτέρου’’ στα πτωχότερα στρώματα, στην αναμενόμενη φορολόγηση τω υπερπλούσιων φίλων του κ. Τραμπ και χρηματοδότηση των Ρεπουμπλικάνων μεγιστάνων, και την χρηματοδότηση των δημόσιων έργων υποδομών θα είναι ένας ισχυρός βραχίονας ανταποδοτικός. Ένα New Deal τύπου Roosevelt-Keynes θα ενισχύσει την εργασία ανανεώνοντας τις πεπαλαιωμένες υποδομές.

3. Η προσπάθεια για λείανση των φυλετικών διαφορών όπως εκφράστηκε στην σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος, και όχι μόνο με την επιλογή της πετυχημένης εισαγγελέως της Καλιφόρνιας κ. Καμάλα Χάρις ως της Αντιπροέδρου, του νέου Αρχηγού του Γενικού επιτελείου κ.α. σηματοδοτεί την επιθυμία για αποκατάσταση του αισθήματος εμπιστοσύνης στο μόνιμα ζέον θέμα των φυλετικών διακρίσεων.

Το δεύτερο σε σειρά πλάνο για επανασύσταση της πολυμέρειας στις διεθνείς σχέσεις κινείται παράλληλα και εξελίσσεται με ταχύτητα. Διεθνείς Οργανισμοί από τους οποίους είχε αποχωρήσει η Αμερική του Τραμπ και οι οποίοι υπήρξαν σοφές επιλογές για την μετά τον πόλεμο τάξη εκφράστηκε με την επάνοδο των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στην συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή και τον νέο Ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι κι αυτές για την στα σπάργανά παγκόσμια συμπόρευση σε ζητήματα κρίσιμά για τη Υγεία, την σταθερότητα του Διεθνούς συστήματος ανταλλαγών και την χαλάρωση των προγραμμάτων διάσωσης κρατών στα πρόθυρα της στάσης πληρωμών ων δάνειων.

*μέλος της διαΝΕΟσις και του ΕΛΙΑΜΕΠ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Γρ. Αντωνιάδης (ΣΕΒΤ): Πάνω από 1.000 πιο υγιεινά προϊόντα στα ράφια

Από: EBR

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒΤ, Γρηγόρης Αντωνιάδης, μιλά στο The TOC για τις νέες διατροφικές τάσεις και τις αλλαγές στη βιομηχανία τροφίμων

Ευρώπη

Πολιτικά απόβλητα απειλούν Γαλλία και Ευρώπη

Πολιτικά απόβλητα απειλούν Γαλλία και Ευρώπη

Ισλαμοφασίστες, αριστεριστές, έμποροι ναρκωτικών και συμμορίες τραμπούκων, υπό την ιδεολογική καθοδήγηση ενός διαταραγμένου πολιτικού και του κόμματός του, στη Γαλλία κάνουν προπόνηση κατάληψης της εξουσίας

Οικονομία

Στην Ελλάδα οι κρατικές δαπάνες καλά κρατούν

Στην Ελλάδα οι κρατικές δαπάνες καλά κρατούν

Η Ελλάδα μπήκε στον αστερισμό των μνημονίων με τις υψηλότερες δαπάνες γενικής κυβέρνησης ως προς το ΑΕΠ στην ΕΕ και παρά την έξοδο από τα μνημόνια , η σχέση αυτή καλά κρατεί. Τεράστιο πάντα το πρόβλημα των συντάξεων

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2026. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron