Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Διεθνή

ΕΕ, Κίνα, ΗΠΑ επιταχύνουν την καθιέρωσή του πράσινου διαβατηρίου εμβολιασμού

Σοβαρές διεργασίες, υπό την πίεση της πανδημίας, της οικονομικής ύφεσης και τη ζωτική ανάγκη να επαναλειτουργήσει το συντομότερο ο κλάδος του τουρισμού

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021

«Η Κίνα δημιούργησε ήδη για τους πολίτες της ένα ψηφιακό διαβατήριο, με στόχο το συντομότερο δυνατό άνοιγμα των κινεζικών συνόρων.»
«Η Κίνα δημιούργησε ήδη για τους πολίτες της ένα ψηφιακό διαβατήριο, με στόχο το συντομότερο δυνατό άνοιγμα των κινεζικών συνόρων.»

Σοβαρές διεργασίες σημειώνονται στην Κίνα και τις ΗΠΑ προς την κατεύθυνση της καθιέρωσης ενός παγκοσμίου εμβέλειας πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο θα συμβάλλει αποφασιστικά προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι διασυνοριακές μετακινήσεις και ο κλάδος του τουρισμού.

Ειδικά όσον αφορά στην ΕΕ, είναι γνωστό ότι η Κομισιόν ετοιμάζεται να παρουσιάσει τη δική της πρόταση για το ευρωπαϊκό «διαβατήριο» την ερχόμενη εβδομάδα, στις 17 Μαρτίου. Πρόκειται, αναμφίβολα, για ένα σημαντικό βήμα, έστω και αν η τελική μορφή και η εφαρμογή του διαβατηρίου φαίνεται πως απέχουν ακόμη αρκετά.

Σήμερα, πάντως, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί σύντομα και το πιστοποιητικό θα είναι έτοιμο ως το καλοκαίρι.

Έτοιμη η Κίνα

Η Κίνα, πάντως, δημιούργησε ήδη για τους πολίτες της ένα ψηφιακό διαβατήριο, με στόχο το συντομότερο δυνατό άνοιγμα των κινεζικών συνόρων. Το «πιστοποιητικό υγείας για τα διεθνή ταξίδια» είναι μια εφαρμογή για smartphones, η οποία επιδεικνύει και πιστοποιεί υγειονομικά δεδομένα των επιβατών, όπως τον εμβολιασμό τους κατά της νόσου που προκαλεί ο νέος κοροναϊός ή τα τεστ (PCR ή αντισωμάτων) που έχουν πραγματοποιήσει.

Προς το παρόν η χρήση της εφαρμογής αυτής δεν είναι υποχρεωτική, ενώ αφορά μόνο τους Κινέζους. Θα τους προσφέρει δε «μεγαλύτερη ευκολία» στα ταξίδια τους, «στον βαθμό που θα συναφθούν συμφωνίες αμοιβαίας αναγνώρισης πιστοποιητικών υγείας ανάμεσα στην Κίνα και άλλες χώρες», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Η εφαρμογή έχει στόχο «να επιταχύνει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη», αναφέρει το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Υπενθυμίζεται ότι από τα τέλη Μαρτίου του 2020, η Κίνα επιτρέπει την είσοδο στο έδαφός της βασικά σε Κινέζους και σε περιορισμένο αριθμό ξένων – διπλωμάτες, παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου ή ακόμη άνθρωποι που έχουν έγκυρη άδεια παραμονής και εργασίας – ενώ έχει μειώσει σημαντικά τις διεθνείς πτήσεις. Όλοι πάντως, Κινέζοι και ξένοι, οφείλουν να τίθενται κατά την άφιξή τους σε καραντίνα τουλάχιστον 14 ημερών σε ξενοδοχείο, με δικά τους έξοδα.

Πιέσεις στον Μπάιντεν

Την ίδια στιγμή, στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού, μεγάλοι αεροπορικοί, ταξιδιωτικοί και αεροδιαστημικοί όμιλοι επιχειρήσεων συμπαρατάχθηκαν χθες με τις ενώσεις εργαζόμενων στις αεροπορικές εταιρίες, παροτρύνοντας την κυβέρνηση Μπάιντεν να βοηθήσει στην κατάρτιση προσωρινών πιστοποιητικών υγείας για την COVID-19. Στόχος τους είναι να ενισχυθούν οι ταξιδιωτικές μετακινήσεις που έχουν δεχθεί σκληρό πλήγμα από την πανδημία.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή τους προς τον συντονιστή του Λευκού Οίκου για την ανάκαμψη από την COVID-19 Τζεφ Ζίεντς, η ένωση Airlines for America, το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, η Ένωση Τουρισμού των ΗΠΑ και 24 άλλες ενώσεις και φορείς παρότρυναν την κυβέρνηση Μπάιντεν να συνεργαστεί με τη βιομηχανία «για την ταχεία ανάπτυξη ενοποιημένων και στοχευμένων ομοσπονδιακών οδηγιών για προσωρινά πιστοποιητικά υγείας COVID-19 (CHC) που θα καλύπτουν τόσο τα διαγνωστικά τεστ όσο και τους εμβολιασμούς». Οι ίδιοι φορείς επεσήμαναν δε ότι «τα εμβόλια κατά της COVID-19 δεν πρέπει να είναι μία απαραίτητη προϋπόθεση για τα εσωτερικά ή τα διεθνή ταξίδια».

Η ίδια επιστολή υπενθυμίζει, επίσης, ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) «συνεργάζονται στενά για τον προσδιορισμό των απαραίτητων πληροφοριών που θα πρέπει να περιέχονται σε ένα ιατρικό αρχείο και σε ένα ταξιδιωτικό έγγραφο».

*πρώτη δημοσίευση: www.tanea.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Οι κρεμάλες του λαϊκισμού

Από: EBR

Ο καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος, γραμματέας Σύνταξης της «Νέας Εστίας», φέρνει σε δημόσιο διάλογο το πιο σοβαρό πρόβλημα των φιλελεύθερων δημοκρατικών καθεστώτων και των νέων εχθρών τους

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01-02/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01-02/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα: Το Συμβούλιο δεν έκανε πίσω

Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα: Το Συμβούλιο δεν έκανε πίσω

Το προηγούμενο βράδυ, οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου κατέληξαν σε μια προσωρινή πολιτική συμφωνία σχετικά με την νομοθεσία για τον στόχο μιας ουδέτερης κλιματικά Ε.Ε. έως το 2050

Οικονομία

Societe Generale: 10 ερωτήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και το ελληνικό «μπόνους»

Societe Generale: 10 ερωτήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και το ελληνικό «μπόνους»

Με δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή κοντά στο 1x, η ελληνική οικονομία είναι εκείνη στην οποία τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης θα πιάσουν περισσότερο «τόπο», δείχνει μελέτη της Societe Generale

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron