Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

Brexit: H EE ξεκινά δύο διαδικασίες επί παραβάσει εναντίον της M. Βρετανίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε δύο διαδικασίες για παραβίαση της συμφωνίας του Brexit εναντίον της Βρετανίας μετά την απόφαση του Λονδίνου να αναβάλει μονομερώς ορισμένους τελωνειακούς ελέγχους στη Βόρεια Ιρλανδία

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2021

«Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες που η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο».
«Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες που η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε δύο διαδικασίες για παραβίαση της συμφωνίας του Brexit εναντίον της Βρετανίας μετά την απόφαση του Λονδίνου να αναβάλει μονομερώς ορισμένους τελωνειακούς ελέγχους στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η βρετανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει στις 3 Μαρτίου την αναβολή για έξι μήνες –έως την 1η Οκτωβρίου– ορισμένων αμφιλεγόμενων ελέγχων για την άφιξη προϊόντων από τη Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η Επιτροπή, η οποία είχε ήδη διαμαρτυρηθεί επίσημα, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ότι απέστειλε «προειδοποιητική επιστολή» στο Λονδίνο για παραβίαση του ειδικού πρωτοκόλλου για το νησί της Ιρλανδίας, που περιέχεται στη συνθήκη αποχώρησης που υπογράφηκε στα τέλη του 2019, σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

Το πρωτόκολλο αυτό έχει σκοπό να προστατεύσει την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά αποτρέποντας την επιστροφή σε ένα σύνορο και σε τελωνειακούς ελέγχους στην ίδια τη Βρετανία, που μοιράζεται από τη μια πλευρά από τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της ΕΕ, και από την άλλη από τη βρετανική περιοχή της Βόρειας Ιρλανδίας.

Η αποστολή της επιστολής αυτής αποτελεί το πρώτο στάδιο μιας «διαδικασίας επί παραβάσει» που μπορεί να καταλήξει στην έναρξη μιας μακράς διαδικασίας ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CJUE), το οποίο θα μπορούσε να επιβάλει πρόστιμα ή χρηματικές ποινές.

Οι Βρυξέλλες έδωσαν στη Βρετανία προθεσμία ενός μηνος προκειμένου να διαβιβάσει τις παρατηρήσεις της.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς, απηύθυνε «πολιτική επιστολή» στον Ντέιβιντ Φροστ, αρμόδιο για τις σχέσεις με τις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της βρετανικής κυβέρνησης, καλώντας τη Βρετανία να ανακαλέσει την ανακοίνωση αυτή.

Η επιστολή αυτή καταγγέλλει τη μη τήρηση της υποχρέωσης καλής πίστης που προβλέπεται από τη συμφωνία αποχώρησης. Ο Σέφκοβιτς ζητεί από το Λονδίνο να δεσμευθεί για διμερείς διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες «με σκοπό την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης έως τα τέλη του μηνός».

«Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν από κοινού στο (ειδικό) πρωτόκολλο (για τη Βόρεια Ιρλανδία). Δεσμευθήκαμε να το θέσουμε σε εφαρμογή από κοινού. Οι μονομερείς αποφάσεις και οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Ηνωμένο Βασίλειο αντιβαίνουν στον ίδιο τον σκοπό (του πρωτοκόλλου) και υπονομεύουν την εμπιστοσύνη ανάμεσά μας», αναφέρει σε μια ανακοίνωση ο Μ. Σέφκοβιτς.

«Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες που η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο», εξήγησε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Πέρυσι, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον είχε απειλήσει να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που θα παραβιάζε το πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία, προτού ανακρούσει πρύμναν έπειτα από τις διαμαρτυρίες των Ευρωπαίων. Το επεισόδιο ωστόσο διέρρηξε την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων.

«Η διαδικασία που ξεκίνησε σήμερα δεν είναι το καλωσόρισμα, αλλά η προσέγγιση της βρετανικής κυβέρνησης δεν αφήνει καμία εναλλακτική στην ΕΕ. Η μονομερής αλλαγή του τρόπου με τον οποίο το πρωτόκολλο τίθεται σε εφαρμογή είναι μια παραβίαση της συμφωνίας», σχολίασε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι.

Η βρετανική πλευρά επιμένει από την πλευρά της ότι δεν παραβίασε τη συνθήκη του Brexit αποκηρύσσοντας προσωρινά τους τελωνειακούς ελέγχους. «Αυτός ο τύπος επιχειρησιακών μέτρων έχουν πολλά προηγούμενα και συμβαίνουν και σε άλλες εμπορικές συμφωνίες», είχε δηλώσει ο Τζόνσον στις αρχές Μαρτίου.

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε σήμερα ότι η Βρετανία θα απαντήσει εν ευθέτω χρόνω στην κοινοποίηση νομικής δράσης της ΕΕ, υπεραμυνόμενος και πάλι της απόφασης του Λονδίνου να χαλαρώσει τους συνοριακούς ελέγχους για ένα ομαλό εμπόριο με τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit.

«Λάβαμε τις επιστολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα απαντήσουμε εν ευθέτω χρόνω», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο εκπρόσωπος.

«Ήμασταν σαφείς πως τα μέτρα που λάβαμε είναι προσωρινά, λειτουργικά βήματα που έχουν σκοπό την ελαχιστοποίηση της διαταραχής στη Βόρεια Ιρλανδία και προστατεύουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων που ζουν εκεί. Είναι νόμιμα και μέρος της προοδευτικής και καλή τη πίστει εφαρμογής του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας».

*πρώτη δημοσίευση: www.euractiv.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Οι κρεμάλες του λαϊκισμού

Από: EBR

Ο καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος, γραμματέας Σύνταξης της «Νέας Εστίας», φέρνει σε δημόσιο διάλογο το πιο σοβαρό πρόβλημα των φιλελεύθερων δημοκρατικών καθεστώτων και των νέων εχθρών τους

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01-02/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01-02/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα: Το Συμβούλιο δεν έκανε πίσω

Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα: Το Συμβούλιο δεν έκανε πίσω

Το προηγούμενο βράδυ, οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου κατέληξαν σε μια προσωρινή πολιτική συμφωνία σχετικά με την νομοθεσία για τον στόχο μιας ουδέτερης κλιματικά Ε.Ε. έως το 2050

Οικονομία

Societe Generale: 10 ερωτήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και το ελληνικό «μπόνους»

Societe Generale: 10 ερωτήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και το ελληνικό «μπόνους»

Με δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή κοντά στο 1x, η ελληνική οικονομία είναι εκείνη στην οποία τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης θα πιάσουν περισσότερο «τόπο», δείχνει μελέτη της Societe Generale

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron