Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Διεθνή

H τεχνολογία, πρωταγωνιστής στις επιχειρηματικές συμφωνίες στην Ελλάδα το 2020

Η τεχνολογία, οι τηλεπικοινωνίες και το ηλεκτρονικό εμπόριο αναδείχθηκαν σε πρωταγωνιστές των επιχειρηματικών συμφωνιών, που έγιναν στην Ελλάδα το 2020

Από: EBR - Δημοσίευση: Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2021

Ο κλάδος με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών το 2020 ήταν αυτός των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας, με ποσοστό 44,1%.
Ο κλάδος με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών το 2020 ήταν αυτός των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας, με ποσοστό 44,1%.

της Νατάσας Φραγκούλη

Η τεχνολογία, οι τηλεπικοινωνίες και το ηλεκτρονικό εμπόριο αναδείχθηκαν σε πρωταγωνιστές των επιχειρηματικών συμφωνιών, που έγιναν στην Ελλάδα το 2020. Ο COVID-19 λειτούργησε ως καταλύτης για τις συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων, που έλαβαν χώρα επί ελληνικού εδάφους, στρέφοντας τους επενδυτές σε κλάδους, των οποίων η αξία ενισχύθηκε λόγω της πανδημίας.

Έτσι, ο κλάδος που συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών το 2020 ήταν αυτός των Τηλεπικοινωνιών και της Τεχνολογίας, ο οποίος προσέλκυσε το 44,1% των συνολικών κεφαλαίων που επενδύθηκαν. Στον κλάδο πραγματοποιήθηκαν 14 συναλλαγές, γεγονός που οφείλεται και στις ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία.

Όσον αφορά την αξία των συναλλαγών, ακολούθησε ο κλάδος των Τροφίμων & Ποτών (με 16,1%), της Ενέργειας (με 9,9%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (με 7,6%). Συνολικά, οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν το 2020 κεφάλαια €6 δισ.

Την επίδραση της πανδημίας στον χάρτη των επιχειρηματικών συμφωνιών στην Ελλάδα υπογραμμίζει το γεγονός ότι, ενώ το 2019 υπήρξε έντονη διακλαδική δραστηριότητα, το 2020 κυριάρχησε ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών και της Τεχνολογίας.

“Η μεγάλη άνοδος, που σημειώθηκε από τον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών και της Τεχνολογίας, υποστηρίχθηκε από τις συναλλαγές εταιρειών ηλεκτρονικού εμπορίου, οι οποίες είχαν αρκετά υψηλό τίμημα, ως απόρροια της αυξημένης τους αξίας, λόγω των αναγκών που δημιούργησε η πανδημία”, αναφέρει η ετήσια μελέτη της PwC “Εξαγορές και Συγχωνεύσεις στην Ελλάδα 2020”.

Η τεχνολογία στην Ευρώπη

Στο πλαίσιο αυτό, παρατηρείται η εξαγορά εταιρειών που ασχολούνται με το ηλεκτρονικό εμπόριο (π.χ. Skroutz, Instashop, caremarket) με υψηλό τίμημα συναλλαγής, ως απόρροια της αυξημένης τους αξίας, εξαιτίας της πανδημικής κρίσης.

Στην Ευρώπη, πάντως, ο τομέας των Τηλεπικοινωνιών και της Τεχνολογίας βρέθηκε στη δεύτερη θέση όσον αφορά την αξία των επιχειρηματικών συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν το 2020, συγκεντρώνοντας ποσοστό 11,8% του συνόλου. Την πρώτη θέση κατέκτησε το 2020 ο Φαρμακευτικός κλάδος.

Το μέλλον στην τεχνολογία

Σύμφωνα με την PwC, εξαγορές και συγχωνεύσεις, που έχουν ήδη συμφωνηθεί και θα ολοκληρωθούν το 2021 στην Ελλάδα, μπορούν να ξεπεράσουν τα €2δισ. “Η απόκτηση της Singular Logic από τις Space Hellas και Epsilon Net ολοκληρώθηκε στις αρχές του έτους, ενώ η πώληση της Telekom Romania, θυγατρικής του ομίλου ΟΤΕ στην Orange τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης από τις αρμόδιες αρχές και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο 2ο εξάμηνο του 2021. Επίσης, η Entersoft προχώρησε στην απόκτηση της Wedia ΕΠΕ κατά το 1ο τρίμηνο του έτους. Η συνολική αξία των εξαγορών εκτιμάται στα €288 εκατ.”, αναφέρει η μελέτη.

Ο χάρτης των επενδύσεων στην Ελλάδα

Συνολικά, το 2020 οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν €6 δισ., εκ των οποίων τα €4,1δισ. αφορούν σε Εξαγορές και Συγχωνεύσεις (Ε&Σ), €1,7 δισ. σε εταιρικά ομόλογα, €45 εκατ. σε ιδιωτικοποιήσεις και €600 εκατ. αφορούν συναλλαγές μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες.

Ο αριθμός των Ε&Σ μειώθηκε κατά 31% το 2020, όμως η μέση αξία συναλλαγής αυξήθηκε κατά €19 εκατ. σε σχέση με το 2019, αντανακλώντας μια μεταστροφή προς μεγαλύτερες συναλλαγές.

Συγκεκριμένα, το 2020, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, υλοποιήθηκαν 10 συναλλαγές μεγάλης κεφαλαιοποίησης (>€100 εκατ.), έναντι 8 το 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 10 μεγαλύτερες σε αξία συναλλαγές, στις 8 συμμετείχαν ξένοι επενδυτές, αναδεικνύοντας την τάση προσέλκυσης ξένων επενδυτών στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

*πρώτη δημοσίευση: www.sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Οι κρεμάλες του λαϊκισμού

Από: EBR

Ο καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος, γραμματέας Σύνταξης της «Νέας Εστίας», φέρνει σε δημόσιο διάλογο το πιο σοβαρό πρόβλημα των φιλελεύθερων δημοκρατικών καθεστώτων και των νέων εχθρών τους

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01-02/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01-02/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα: Το Συμβούλιο δεν έκανε πίσω

Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα: Το Συμβούλιο δεν έκανε πίσω

Το προηγούμενο βράδυ, οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου κατέληξαν σε μια προσωρινή πολιτική συμφωνία σχετικά με την νομοθεσία για τον στόχο μιας ουδέτερης κλιματικά Ε.Ε. έως το 2050

Οικονομία

Societe Generale: 10 ερωτήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και το ελληνικό «μπόνους»

Societe Generale: 10 ερωτήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και το ελληνικό «μπόνους»

Με δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή κοντά στο 1x, η ελληνική οικονομία είναι εκείνη στην οποία τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης θα πιάσουν περισσότερο «τόπο», δείχνει μελέτη της Societe Generale

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron