Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Οι επενδύσεις στην καινοτομία, “κλειδί” για την post COVID19 εποχή

Ρόλο “κλειδί” για την ανάκαμψή τους στην post COVID-19 εποχή αποδίδουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στην καινοτομία και στην ανάπτυξη νέων προϊόντων

Από: EBR - Δημοσίευση: Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2021

«Οι επενδύσεις για την προώθηση της καινοτομίας θα φέρουν την ανάπτυξη λέει το 60% των ελληνικών επιχειρήσεων.»
«Οι επενδύσεις για την προώθηση της καινοτομίας θα φέρουν την ανάπτυξη λέει το 60% των ελληνικών επιχειρήσεων.»

Ρόλο “κλειδί” για την ανάκαμψή τους στην post COVID-19 εποχή αποδίδουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στην καινοτομία και στην ανάπτυξη νέων προϊόντων. Στην ερώτηση “τι θα ξεκλειδώσει την ανάκαμψη από την κρίση του COVID-19” οι ελληνικές εταιρείες, σε ποσοστό 60%, απαντούν οι επενδύσεις για την προώθηση της καινοτομίας και την παρουσίαση νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

Η προσαρμοστικότητα και το ανθρώπινο κεφάλαιο θεωρούνται οι δεύτεροι πιο κομβικοί παράγοντες για την ανάκαμψη των εταιρειών την επόμενη ημέρα της πανδημίας. Συγκεκριμένα, στην ίδια ερώτηση το 49,1% των εταιρειών βλέπει ως διέξοδο την προσαρμογή του στρατηγικού και επιχειρηματικού τους πλάνου. Αντιστοίχως, η ενίσχυση της εταιρείας τους με τα κατάλληλα στελέχη είναι το σημείο - κλειδί για 49,1% των συμμετεχόντων.

Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στα ευρήματα της ετήσιας έρευνας του δικτύου επιχειρηματικότητας Entepreneurs Organization (EO) Greece, η οποία αναδεικνύει τις τάσεις του ελληνικού επιχειρείν για τη μετά-COVID εποχή. Σύμφωνα με την έρευνα, οι εγχώριες εταιρείες βλέπουν μια αισιόδοξη, αν και όχι χωρίς προσπάθεια, προοπτική να ανοίγεται στη μετά-κορωνοϊό εποχή.

Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις που καταγράφηκαν στο πλαίσιο της έρευνας του EO, η περίοδος της πανδημίας έχει αναμφίβολα επηρεάσει τις δραστηριότητες των περισσότερων επιχειρήσεων, αλλά διαφαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάκαμψης εντός του 2021 και του 2022.

Αισιοδοξία

Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες (52,7%) δήλωσαν ότι οι επιχειρήσεις τους έχουν καταγράψει κάμψη στις εργασίες τους, λόγω των επιπτώσεων του COVID-19. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που αξιοποίησαν ευκαιρίες, με αποτέλεσμα το 23% να απαντά πως η εταιρεία τους σημείωσε ανάπτυξη το 2020.

Παρά τις προκλήσεις, που προκάλεσε η υγειονομική κρίση, οι επικεφαλής των εταιρειών, οι οποίες κατέγραψαν απώλειες, παραμένουν αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουν να επανακάμψουν σχετικά άμεσα. Χαρακτηριστικά, η πλειονότητα (73,4%) των μελών του EO Greece αναμένει αυτήν την εξέλιξη μέχρι τα τέλη του 2021. Επιπλέον, το 18,4% των συμμετεχόντων περιμένει ότι η ανάκαμψη των δραστηριοτήτων θα σημειωθεί το 2022.

Συνολικά, οι απαντήσεις των επιχειρηματιών, που συμμετείχαν στην έρευνα, φανερώνουν μια διάθεση για εξωστρέφεια και δυναμισμό, παρά για αναδίπλωση και συντηρητικές κινήσεις, όπως η μείωση των θέσεων εργασίας ή ο περιορισμός του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων.

Στην ετήσια έρευνα του EO Greece συμμετείχαν οι επιχειρηματίες - μέλη του δικτύου, οι οποίοι εκπροσωπούν εταιρείες με δραστηριότητα στην ελληνική και τη διεθνή αγορά, σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων, όπως: Τεχνολογία, Λιανεμπόριο, Τρόφιμα - Ποτά, Ιατρικές Υπηρεσίες, Μάρκετινγκ και Επικοινωνία, Κατασκευές.

Το EO Greece αποτελεί το ελληνικό chapter του Entrepreneurs Organization (EO). Το EO Greece ιδρύθηκε το 2014 και μέχρι σήμερα έχει αναπτύξει ένα peer-to-peer δίκτυο επιχειρηματικότητας, που αποτελείται από 73 επιχειρηματίες - μέλη, με μέσο όρο ηλικίας τα 43 έτη.

*πρώτη δημοσίευση: www.sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Οι κρεμάλες του λαϊκισμού

Από: EBR

Ο καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος, γραμματέας Σύνταξης της «Νέας Εστίας», φέρνει σε δημόσιο διάλογο το πιο σοβαρό πρόβλημα των φιλελεύθερων δημοκρατικών καθεστώτων και των νέων εχθρών τους

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01-02/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01-02/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα: Το Συμβούλιο δεν έκανε πίσω

Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα: Το Συμβούλιο δεν έκανε πίσω

Το προηγούμενο βράδυ, οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου κατέληξαν σε μια προσωρινή πολιτική συμφωνία σχετικά με την νομοθεσία για τον στόχο μιας ουδέτερης κλιματικά Ε.Ε. έως το 2050

Οικονομία

Societe Generale: 10 ερωτήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και το ελληνικό «μπόνους»

Societe Generale: 10 ερωτήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και το ελληνικό «μπόνους»

Με δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή κοντά στο 1x, η ελληνική οικονομία είναι εκείνη στην οποία τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης θα πιάσουν περισσότερο «τόπο», δείχνει μελέτη της Societe Generale

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron