Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

ΟΙ ΑΠΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΜΑΝΟΥ

Πώς και γιατί βρέθηκε να ελέγχεται για «αιφνίδιο πλουτισμό»

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2012

Ο Στέφανος Μάνος κατά πρώτον λόγο ποτέ δεν υπήρξε μέρος της πολυπλόκαμης ελληνικής διαπλοκής. Κατά συνέπεια, ποτέ δεν χρειάστηκε, ως διαπλεκόμενος, να ζητήσει επικοινωνιακές «εξυπηρετήσεις» κα να συγχρωτισθεί με τους «αρχιερείς» της δημοσιογραφικής διαπλοκής και τους πραιτωριανούς τους.
Ο Στέφανος Μάνος κατά πρώτον λόγο ποτέ δεν υπήρξε μέρος της πολυπλόκαμης ελληνικής διαπλοκής. Κατά συνέπεια, ποτέ δεν χρειάστηκε, ως διαπλεκόμενος, να ζητήσει επικοινωνιακές «εξυπηρετήσεις» κα να συγχρωτισθεί με τους «αρχιερείς» της δημοσιογραφικής διαπλοκής και τους πραιτωριανούς τους.

Σε δήλωσή του με ημερομηνία 10 Δεκεμβρίου 2012, υπό τον τίτλο «Ελληνική Δημοσιογραφία και Υπουργείο Οικονομικών –πώς βρέθηκα να ελέγχομαι για αιφνίδιο πλουτισμό», ο κ. Στέφανος Μάνος, πρώην πρόεδρος του φιλελεύθερου κόμματος Δράση, γράφει τα ακόλουθα:

«Την Τετάρτη 5 /12 στην ηλεκτρονική iefimerida διάβασα κάτω από μεγάλη φωτογραφία μου τον τίτλο: Πώς ο Στέφανος Μάνος βρέθηκε στη λίστα με τα 1.747 πρόσωπα που ελέγχονται για αιφνίδιο πλουτισμό. Το άρθρο που ακολουθούσε δεν παρείχε κάποια πληροφορία που να δικαιολογεί τον τίτλο, παρά μόνο ότι η iefimerida άντλησε την είδηση από δημοσίευμα της εφημερίδας 6 Μέρες, που απεκάλυπτε ότι οι εντολές για τους πρώτους ελέγχους σε 1.747 πρόσωπα, στα οποία περιλαμβάνεται και πρώην αρχηγός κόμματος, είχαν δοθεί τον Απρίλιο του 2011 αλλά δεν προχώρησε τίποτα.

»Την επομένη εξεδήλωσε ενδιαφέρον για τον αιφνίδιο πλουτισμό μου η εφημερίδα Βήμα, που με ρώτησε τί είχα να πω σχετικά με την υπόθεση. Επειδή δεν γνώριζα ο,τιδήποτε σχετικό περιορίστηκα να πω ότι μού φαινόταν απίθανο να ελέγχομαι για αιφνίδιο πλουτισμό την στιγμή που δικαιολογημένα έχω γίνει φτωχότερος. Το Βήμα-Μικροπολιτικός πάντως σημείωσε ότι το όνομά μου φιγουράρει στην λίστα που ελέγχει το ΣΔΟΕ μαζί με πολιτικούς,
κατασκευαστές, ξενοδόχους, εφοπλιστές, επιχειρηματίες κλπ.

»Η iefimerida φρόντισε αμέσως να αναμεταδώσει το δημοσίευμα του Βήματος.

»Ο θόρυβος που δημιουργήθηκε οδήγησε την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Παναγιώτα Φάκου, να διατάξει προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον είναι βάσιμο το δημοσίευμα της εφημερίδας 6 Μέρες, σύμφωνα με το οποίο εδώ και 1,5 χρόνο έχει καταρτιστεί λίστα από το υπουργείο Οικονομικών με 1.747 ονόματα που επιδεικνύουν αιφνίδιο και μεγάλο πλουτισμό και η έρευνα δεν έχει αποδώσει. Η είδηση έτυχε ευρείας δημοσιότητας και σε όλα τα δημοσιεύματα διευκρινιζόταν ότι στα ονόματα περιλαμβάνεται και πρώην αρχηγός κόμματος.

»Στις 6 Δεκεμβρίου απηύθυνα επιστολή στον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Στασινόπουλο που κοινοποίησα και στον Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας να πληροφορηθώ αν το όνομά μου περιλαμβάνεται ή όχι στην λίστα των 1.747 ατόμων που ελέγχονται για αιφνίδιο πλουτισμό. Την επομένη 7/12 ο κ.Στασινόπουλος με διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει τέτοια λίστα στο ΣΔΟΕ.

»Διαβάζοντας την λίστα που δημοσιεύτηκε στις 6 Μέρες δεν μπόρεσα να βρω το όνομά μου, ούτε το όνομα πρώην αρχηγού κόμματος.

»Αργά το απόγευμα της 7/12 ενημερώθηκα από το Υπουργείο Οικονομικών ότι δεν ελέγχομαι για αιφνίδιο ή άλλο πλουτισμό.

»Μέχρι την στιγμή που γράφεται το παρόν έχω υπεύθυνα πληροφορηθεί ότι α) δεν υπάρχει λίστα ΣΔΟΕ με 1.747 ονόματα που ελέγχονται ή πρόκειται να ελεγχθούν για αιφνίδιο πλουτισμό και β) έχω διαπιστώσει ότι στην λίστα –όπως δημοσιεύτηκε στις 6 Μέρες, άγνωστης για την ώρα προέλευσης– δεν περιλαμβάνεται το όνομά μου.

»Αναρωτιέμαι τί ωθεί δεκάδες δημοσιογράφους «σοβαρών» και «λιγότερο σοβαρών» μέσων ενημέρωσης να αναπαράγουν ένα, εν γνώσει τους, ανακριβές και συκοφαντικό για μένα δημοσίευμα. Τί δικαιολογεί το εναντίον μου πάθος τους ώστε να παραβιάζεται κάθε κανόνας επαγγελματικής δεοντολογίας και η οφειλόμενη και από τον πλέον άπειρο δημοσιογράφο στοιχειώδης δημοσιογραφική επιμέλεια;
»Αναρωτιέμαι επίσης αν –χωρίς άλλη όχληση εκ μέρους μου– θα ανασκευάσουν όσα με τόσο ενθουσιασμό γράφουν εναντίον μου».

Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα του κ.Στέφανου Μάνου είναι απλή.

Στο μέτρο που είναι φιλελεύθερος και όχι ιδιαίτερα φιλικός προς το φαιοκόκκινο δημοσιογραφικό κατεστημένο που «ενημερώνει» τον ελληνικό λαό, πάλι καλά που εις βάρος του αναπαράγονται ανακριβή και συκοφαντικά δημοσιεύματα. Η λάσπη θα μπορούσε να είναι πιο βαρειά.

Όσο για το εναντίον του πάθος, βεβαίως και δικαιολογείται. Ο Στέφανος Μάνος κατά πρώτον λόγο ποτέ δεν υπήρξε μέρος της πολυπλόκαμης ελληνικής διαπλοκής. Κατά συνέπεια, ποτέ δεν χρειάστηκε, ως διαπλεκόμενος, να ζητήσει επικοινωνιακές «εξυπηρετήσεις» κα να συγχρωτισθεί με τους «αρχιερείς» της δημοσιογραφικής διαπλοκής και τους πραιτωριανούς τους. Ακόμα χειρότερα, πρότεινε την «μείωση του κράτους» και την εξυγίανσή του, την στιγμή που η δημοσιογραφική διαπλοκή –που είναι και βαθειά αντιφιλελεύθερη– λυμαίνεται αυτό το κράτος, από το οποίο και θησαύρισε.

Επίσης, ο κ.Στέφανος Μάνος είχε την πολιτική εντιμότητα να προτείνει την κατάργηση του αγγελιόσημου και την υποχρεωτική δημοσίευση των ισολογισμών ΑΕ και ΕΠΕ σε εφημερίδες, γνωρίζοντας προφανώς ότι αυτή του η πρόταση αποτελούσε «αιτίου πολέμου» στις σχέσεις του με τον βαθύτατα συντεχνιακό δημοσιογραφικό κόσμο.

Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και άλλες απαντήσεις στα ερωτήματα του πρώην υπουργού και προέδρου της Δράσης. Δεν ωφελεί σε τίποτα, όμως. Όπως στην Ελλάδα το πελατειακό πολιτικό σύστημα δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα για να επιβιώσει, το ίδιο συμβαίνει και με τους «αρχιερείς» της δημοσιογραφικής διαπλοκής, για τους οποίους η δεοντολογία είναι η τελευταία σκοτούρα τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Επισπεύστε τις Χριστουγεννιάτικες και χειμερινές αγορές

Από: EBR

«Όποιος περιμένει να εισπράξει το 13ο μισθό για να κάνει τα ψώνια των Χριστουγέννων κινδυνεύει να μείνει με άδεια χέρια- ή να τον δώσει ολόκληρο για ένα...ζευγάρι αθλητικά παπούτσια»

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 03/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

03/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Δέσμη μέτρων για τις τράπεζες 2021: νέοι κανόνες της ΕΕ για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των τραπεζών και την καλύτερη προετοιμασία για το μέλλον

Δέσμη μέτρων για τις τράπεζες 2021: νέοι κανόνες της ΕΕ για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των τραπεζών και την καλύτερη προετοιμασία για το μέλλον

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα επανεξέταση των τραπεζικών κανόνων της ΕΕ (κανονισμός για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και οδηγία για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις)

Οικονομία

Ηλεκτρονικές πληρωμές: Ευκαιρίες και προκλήσεις

Ηλεκτρονικές πληρωμές: Ευκαιρίες και προκλήσεις

Οι προοπτικές της ελληνικής αγοράς πληρωμών και οι δυνητικές ευκαιρίες για αποδόσεις λόγω της αναμενόμενης αύξησης των ηλεκτρονικών πληρωμών τα επόμενα χρόνια προσείλκυσαν το περασμένο διάστημα το επενδυτικό ενδιαφέρον

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron