Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

Οι 6+1 άξονες της ελληνικής πρότασης στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

Τους 6+1 άξονες της εθνικής συμμετοχής στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, που συμπίπτει με τα 40 χρόνια ΕΕ-Ελλάδας, παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος επί των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο Υπουργικό Συμβούλιο

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 30 Μαρτίου 2021

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι μια πρόταση πανευρωπαϊκής διαβούλευσης για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πρωτοβουλία των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ (Επιτροπή, Ευρωκοινοβούλιο, Συμβούλιο) η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2022, επί γαλλικής προεδρίας.
Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι μια πρόταση πανευρωπαϊκής διαβούλευσης για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πρωτοβουλία των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ (Επιτροπή, Ευρωκοινοβούλιο, Συμβούλιο) η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2022, επί γαλλικής προεδρίας.

Τους 6+1 άξονες της εθνικής συμμετοχής στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, που συμπίπτει με τα 40 χρόνια ΕΕ-Ελλάδας, παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος επί των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σήμερα.

Οι άξονες της ελληνικής πρότασης περιλαμβάνουν: το ευρωπαϊκό πλαίσιο Άμυνας και Ασφάλειας, τις ευρωπαϊκές πολιτικές συνοχής, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό, την έρευνα και την καινοτομία με έμφαση στο ρόλο της νεολαίας, τη στρατηγική εμβάθυνσης της ΟΝΕ και το τρίπτυχο «Κράτος Δικαίου-Δημοκρατία-Ανθρώπινα Δικαιώματα», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες στη διάσκεψη.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, η «Διάσκεψη αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα να συμμετάσχει ενεργά σε αυτήν τη συζήτηση τόσο ως κράτος όσο και ως κοινωνία, αφενός για να επιβεβαιώσει τη θέση της στον πυρήνα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, και αφετέρου για να ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας στη θεσμική εμβάθυνση της ΕΕ του αύριο».

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι μια πρόταση πανευρωπαϊκής διαβούλευσης για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πρωτοβουλία των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ (Επιτροπή, Ευρωκοινοβούλιο, Συμβούλιο) η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2022, επί γαλλικής προεδρίας. Για την Ελλάδα, η έναρξή της συμπίπτει με τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, αλλά και τα 200 από την Ελληνική Επανάσταση, και αποτελεί εκ των πραγμάτων ένα γεγονός υψηλής συμβολικής αξίας.

Αναλύοντας την ελληνική συμμετοχή στη Διάσκεψη, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι κεντρικό στοιχείο θα είναι μια εθνική διαβούλευση, τα πορίσματα της οποίας θα επεξεργαστεί ακαδημαϊκή Επιτροπή Σοφών (Advisory Group) σε συνεργασία με την Ομάδα Έργου και διυπουργικού συντονισμού (Task Force) του υπουργείου Εξωτερικών, υπό την ευθύνη του ιδίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι στόχος της διαβούλευσης είναι να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στην άρθρωση προτάσεων από πολίτες για τον μελλοντικό προσανατολισμό της ΕΕ, εισάγοντας στη δημόσια συζήτηση την ευρωπαϊκή ατζέντα και κινητοποιώντας τους πολίτες μέσα από μια συμμετοχική διαδικασία «από τα κάτω προς τα πάνω» (bottom-up process).

Με βάση και την πρόσφατη επιτυχημένη εμπειρία της προεδρίας της επιτροπής υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έλαβε μάλιστα χώρα εν μέσω πανδημίας και διεθνών εξελίξεων, βασικά εργαλεία που θα αξιοποιηθούν περαιτέρω θα είναι οι ψηφιακές πλατφόρμες διαβούλευσης, οι συνεργασίες με τρίτους φορείς (ειδικά πανεπιστήμια, επαγγελματικούς φορείς και αυτοδιοίκηση), καθώς και υβριδικές και φυσικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα, όπου, όπως σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, η παρουσία της ανώτατης πολιτικής ηγεσίας της χώρας (ΠτΔ, πρωθυπουργός) θα προσδώσει κύρος και βαρύτητα στην εθνική προσπάθεια.

Τέλος, επισήμανε ότι η έναρξη της ελληνικής διαβούλευσης προγραμματίζεται για την εβδομάδα 20-27 Μαΐου 2021, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

*πρώτη δημοσίευση: www.euractiv.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Οι κρεμάλες του λαϊκισμού

Από: EBR

Ο καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος, γραμματέας Σύνταξης της «Νέας Εστίας», φέρνει σε δημόσιο διάλογο το πιο σοβαρό πρόβλημα των φιλελεύθερων δημοκρατικών καθεστώτων και των νέων εχθρών τους

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01-02/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01-02/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα: Το Συμβούλιο δεν έκανε πίσω

Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα: Το Συμβούλιο δεν έκανε πίσω

Το προηγούμενο βράδυ, οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου κατέληξαν σε μια προσωρινή πολιτική συμφωνία σχετικά με την νομοθεσία για τον στόχο μιας ουδέτερης κλιματικά Ε.Ε. έως το 2050

Οικονομία

Societe Generale: 10 ερωτήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και το ελληνικό «μπόνους»

Societe Generale: 10 ερωτήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και το ελληνικό «μπόνους»

Με δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή κοντά στο 1x, η ελληνική οικονομία είναι εκείνη στην οποία τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης θα πιάσουν περισσότερο «τόπο», δείχνει μελέτη της Societe Generale

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron