Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Στην ψηφιοποίηση της λειτουργίας τους επενδύουν τα 3/4 των εταιρειών

Η ψηφιακή συνδεσιμότητα με τους πελάτες και η κυβερνο-ασφάλεια αποτελούν τους δύο επενδυτικούς πυλώνες στους οποίους εστιάζουν το 2021 οι επιχειρήσεις, υπό τα νέα δεδομένα που δημιουργεί ο COVID-19

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 30 Μαρτίου 2021

«Στην ασφάλεια των δεδομένων, σε πελατοκεντρικές τεχνολογίες και σε  υπηρεσίες, όπως η τηλεδιάσκεψη επενδύουν φέτος οι επιχειρήσεις.»
«Στην ασφάλεια των δεδομένων, σε πελατοκεντρικές τεχνολογίες και σε υπηρεσίες, όπως η τηλεδιάσκεψη επενδύουν φέτος οι επιχειρήσεις.»

της Νατάσας Φραγκούλη

Η ψηφιακή συνδεσιμότητα με τους πελάτες και η κυβερνο-ασφάλεια αποτελούν τους δύο επενδυτικούς πυλώνες στους οποίους εστιάζουν το 2021 οι επιχειρήσεις, υπό τα νέα δεδομένα που δημιουργεί ο COVID-19. Μάλιστα, η πλειοψηφία των εταιρειών σκοπεύει φέτος να δαπανήσει περισσότερα για τις ψηφιακές τεχνολογίες σε σχέση με πέρυσι.

Το 52% των στελεχών επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο απαντά ότι για το 2021 δίνει προτεραιότητα σε επενδύσεις για την ασφάλεια των δεδομένων. Ένας στους δύο διευθύνοντες συμβούλους (CEOs) εστιάζει σε πελατοκεντρικές τεχνολογίες, ενώ σε ποσοστό 49% οι CEOs δηλώνουν ότι θα επενδύσουν το 2021 σε ψηφιακές επικοινωνίες, όπως η τηλεδιάσκεψη και οι υπηρεσίες μηνυμάτων.

Ήδη, τα τρία τέταρτα (74%) των CEOs αναφέρουν ότι η ψηφιοποίηση των λειτουργιών και η δημιουργία ενός μοντέλου λειτουργίας επόμενης γενιάς, έχουν επιταχυνθεί κατά αρκετούς μήνες. Η μεγάλη πλειοψηφία των CEOs αναφέρει την επιτάχυνση των νέων ψηφιακών επιχειρηματικών μοντέλων και ροών εσόδων (69%) και την ανάπτυξη μιας απρόσκοπτης ψηφιακής εμπειρίας για τους πελάτες (56%).

Η προσπάθεια των επιχειρήσεων να μεγεθύνουν τις ψηφιακές τους δυνατότητες αναμένεται να εντείνει το 2021 το κύμα των συγχωνεύσεων και εξαγορών παγκοσμίως: το 61% των εταιρειών δηλώνει ότι η πρόθεση για εξαγορές και συγχωνεύσεις τα επόμενα τρία χρόνια θα βασιστεί, κυρίως, στην επιθυμία να αποκτήσουν ψηφιακή τεχνολογία, που θα μετασχηματίσει την εμπειρία των πελατών τους ή την αξία της πρότασης τους.

Πονοκέφαλος η κυβερνο-ασφάλεια

Σύμφωνα με την έρευνα “2021 KPMG CEO Outlook Pulse Survey”, η κυβερνοασφάλεια είναι πλέον ο μεγαλύτερος προβληματισμός για τους CEOs. Κατά τη διάρκεια του lockdown, η απομακρυσμένη εργασία έγινε ο κανόνας, κάτι που δημιουργεί νέους κινδύνους για την ασφάλεια των δεδομένων στις επιχειρήσεις.

Ως αποτέλεσμα, οι CEOs χαρακτηρίζουν την κυβερνοασφάλεια ως το μεγαλύτερο ζήτημα που θα επηρεάσει την ανάπτυξη και τις δραστηριότητες τους σε ορίζοντα 3ετίας. Ο κίνδυνος κυβερνοασφάλειας αναδείχθηκε στην πρώτη θέση, σημειώνοντας σημαντική άνοδο από την 5η θέση τον Αύγουστο του 2020.

Η κυβερνοασφάλεια, μάλιστα, κατατάσσεται υψηλότερα από τις σχετικές ανησυχίες για το κανονιστικό και φορολογικό περιβάλλον και τις εφοδιαστικές αλυσίδες.

 

 

Επιστροφή στην κανονικότητα το 2022

Σύμφωνα με την έρευνα 2021 CEO Outlook Pulse Survey της KPMG, περίπου τα μισά (45%) από τα παγκόσμια στελέχη δεν αναμένουν την επιστροφή στην “κανονική” επιχειρηματική δραστηριότητα παρά μόνο κάποια στιγμή το 2022. Αντίθετα, περίπου το ένα τρίτο (31%) αναμένει ότι αυτό θα γίνει αργότερα τη φετινή χρονιά.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την έρευνα, ο COVID-19 άλλαξε για πάντα το επιχειρηματικό μοντέλο λειτουργίας για το ένα τέταρτο (24%) των εταιρειών παγκοσμίως. Οι CEOs αναλογίζονται πώς θα μοιάζει η νέα πραγματικότητα, αλλά μόνο 3 στους 10 (30%) CEOs εξετάζουν ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας για το προσωπικό τους για την μετά-COVID εποχή, όπου οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα εργάζονται εξ αποστάσεως 2-3 μέρες την εβδομάδα.

Ως αποτέλεσμα, μόνο το ένα πέμπτο (21%) των επιχειρήσεων επιδιώκει να προσλάβει προσωπικό που θα εργάζεται κυρίως από απόσταση, καταγράφοντας σημαντική διαφορά σε σύγκριση με πέρυσι (73% το 2020). Επίσης, σε ποσοστό μόλις 30% τα στελέχη απαντούν ότι θα ζητήσουν από την πλειοψηφία των υπαλλήλων τους να εργάζονται εξ αποστάσεως 2-3 ημέρες την εβδομάδα.

Επίσης, τα στελέχη υιοθετούν μια επιφυλακτική στάση αναφορικά με τα επιχειρηματικά ταξίδια, με το 26% να απαντά ότι θα μειώσει τα διεθνή ταξίδια μέχρι να λήξει η πανδημία.

Η παγκόσμια έρευνα διενεργήθηκε από την KPMG τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο φέτος, με τη συμμετοχή 500 CEOs.

 

 

*πρώτη δημοσίευση: www.sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Οι κρεμάλες του λαϊκισμού

Από: EBR

Ο καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος, γραμματέας Σύνταξης της «Νέας Εστίας», φέρνει σε δημόσιο διάλογο το πιο σοβαρό πρόβλημα των φιλελεύθερων δημοκρατικών καθεστώτων και των νέων εχθρών τους

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01-02/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01-02/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα: Το Συμβούλιο δεν έκανε πίσω

Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα: Το Συμβούλιο δεν έκανε πίσω

Το προηγούμενο βράδυ, οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου κατέληξαν σε μια προσωρινή πολιτική συμφωνία σχετικά με την νομοθεσία για τον στόχο μιας ουδέτερης κλιματικά Ε.Ε. έως το 2050

Οικονομία

Societe Generale: 10 ερωτήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και το ελληνικό «μπόνους»

Societe Generale: 10 ερωτήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και το ελληνικό «μπόνους»

Με δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή κοντά στο 1x, η ελληνική οικονομία είναι εκείνη στην οποία τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης θα πιάσουν περισσότερο «τόπο», δείχνει μελέτη της Societe Generale

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron