Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

Επιπλέον επενδύσεις €300 δισ. σε 5G και οπτικές ίνες χρειάζεται η Ευρώπη

Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε το εμβληματικό της όραμα “Ψηφιακή Πυξίδα”, έναν οδικό χάρτη για την ψηφιοποίηση της οικονομίας και κοινωνίας έως το 2030

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021

«Για να επιτύχει την οικονομία και κοινωνία του “gigabit”, που οραματίζεται η Ε.Ε. απαιτούνται πρόσθετες επενδύσεις €300 δισ.»
«Για να επιτύχει την οικονομία και κοινωνία του “gigabit”, που οραματίζεται η Ε.Ε. απαιτούνται πρόσθετες επενδύσεις €300 δισ.»

της Νατάσας Φραγκούλη

Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε το εμβληματικό της όραμα “Ψηφιακή Πυξίδα”, έναν οδικό χάρτη για την ψηφιοποίηση της οικονομίας και κοινωνίας έως το 2030. Η Ευρώπη - σε επίπεδο της συνδεσιμότητας - φιλοδοξεί όλα τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά να έχουν σύνδεση με ταχύτητες τουλάχιστον ενός gigabit έως το 2030, έναντι του 59% των νοικοκυριών το 2020. Επίσης, όλες οι κατοικημένες περιοχές θα πρέπει να καλύπτονται από 5G μέχρι τα τέλη της δεκαετίας (έναντι του 14% το 2021).

Για να επιτευχθεί, ωστόσο, αυτός ο οραματικός στόχος, η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε πρόσθετες επενδύσεις €300 δισ. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο τηλεπικοινωνιακός Οργανισμός ΕΤΝΟ (European Telecommunications Network Operators Association), επικαλούμενος μελέτη, που πραγματοποίησε για λογαριασμό του η Boston Consulting Group (BCG).

Η έρευνα δείχνει ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να δημιουργήσει 2,4 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια λόγω του ψηφιακού μετασχηματισμού, ενισχύοντας ταυτόχρονα την οικονομική ανάπτυξη και προωθώντας την πράσινη ατζέντα. “Η προηγμένη συνδεσιμότητα θα βοηθήσει την Ευρώπη να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας ως μέρος της ανάκαμψης της από την πανδημία Covid-19”, σημειώνουν οι αναλυτές.

 

 

Ο ρόλος των παρόχων

Ωστόσο, αυτό θα απαιτήσει νέες επενδύσεις ύψους τουλάχιστον €300 δισ. σε δίκτυα νέας γενιάς στην κινητή και στη σταθερή τηλεφωνία, ήτοι στο 5G και στην οπτική ίνα. Η BCG εκτιμά ότι το ήμισυ αυτών των επενδύσεων θα πρέπει να κατευθυνθεί στο 5G, ενώ τα επιπλέον €150 δισ. στην ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς στη σταθερή τηλεφωνία.

Μεγάλο μέρος αυτής της επενδυτικής δραστηριότητας θα βαρύνει τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, όπως επισημαίνει η μελέτη, ωστόσο, ο ETNO καλεί τις κυβερνήσεις και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί. “Η επένδυση στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών δικτύων πρέπει να γίνει ελκυστική και να ενισχυθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του τομέα των τηλεπικοινωνιών”, σημειώνει η σχετική έκθεση (Connectivity & Beyond: How Telcos Can Accelerate a Digital Future for All).

“Οι πάροχοι θα επενδύσουν με στόχο το συνολικό καλό, ωστόσο οι οικονομικές αποδόσεις των επενδύσεων για μεμονωμένες εταιρείες δεν θα είναι απαραίτητα ελκυστικές. Αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής”, σημειώνουν οι αναλυτές.

 

 

€113 δισ. στο ΑΕΠ

Η ανάλυση της BCG διαπιστώνει ότι μόνο το 5G μπορεί να οδηγήσει σε ετήσια αύξηση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά €113 δισ. και να δημιουργήσει 2,4 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη έως το 2025. Επίσης, η ευρεία χρήση ψηφιακών λύσεων, που στηρίζονται στην αυξημένη συνδεσιμότητα, μπορεί να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα έως και 15%.

 

 

*πρώτη δημοσίευση: www.sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Οι κρεμάλες του λαϊκισμού

Από: EBR

Ο καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος, γραμματέας Σύνταξης της «Νέας Εστίας», φέρνει σε δημόσιο διάλογο το πιο σοβαρό πρόβλημα των φιλελεύθερων δημοκρατικών καθεστώτων και των νέων εχθρών τους

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01-02/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01-02/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα: Το Συμβούλιο δεν έκανε πίσω

Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα: Το Συμβούλιο δεν έκανε πίσω

Το προηγούμενο βράδυ, οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου κατέληξαν σε μια προσωρινή πολιτική συμφωνία σχετικά με την νομοθεσία για τον στόχο μιας ουδέτερης κλιματικά Ε.Ε. έως το 2050

Οικονομία

Societe Generale: 10 ερωτήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και το ελληνικό «μπόνους»

Societe Generale: 10 ερωτήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και το ελληνικό «μπόνους»

Με δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή κοντά στο 1x, η ελληνική οικονομία είναι εκείνη στην οποία τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης θα πιάσουν περισσότερο «τόπο», δείχνει μελέτη της Societe Generale

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron