Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Η πανδημία εκτόξευσε τη ζήτηση για θέσεις εργασίας ΤΠΕ

Τέσσερις τομείς απασχόλησης παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση, ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19: οι ΤΠΕ, η ψηφιακή επικοινωνία, η επιστήμη και καινοτομία και η υγειονομική περίθαλψη

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 1 Απριλίου 2021

«Σχεδιαστές λογισμικού, προγραμματιστές, αλλά και σύμβουλοι σε θέματα ασφάλειας ΙΤ, σε πρώτη ζήτηση και στη μετά COVID-19 εποχή.»
«Σχεδιαστές λογισμικού, προγραμματιστές, αλλά και σύμβουλοι σε θέματα ασφάλειας ΙΤ, σε πρώτη ζήτηση και στη μετά COVID-19 εποχή.»

Τέσσερις τομείς απασχόλησης παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση, ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19: οι ΤΠΕ, η ψηφιακή επικοινωνία, η επιστήμη και καινοτομία και η υγειονομική περίθαλψη. Ενώ ορισμένοι τομείς έχουν πληγεί από την κρίση, πολλοί έχουν ευδοκιμήσει. Ένας από τους τομείς απασχόλησης με υψηλή ζήτηση είναι αυτός των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Η πανδημία επιτάχυνε την εφαρμογή της εικονικής πραγματικότητας και της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινή μας ζωή. Δεδομένου ότι οι συναντήσεις, οι αίθουσες διδασκαλίας και η ψυχαγωγία έχουν πλέον μεταφερθεί σε online πλατφόρμες, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τις τεχνολογίες πληροφοριών και για όσους γνωρίζουν να τις χρησιμοποιούν κι αυτό δεν είναι κάτι που αναμένεται να αλλάξει”, σημειώνει σε σχετικό report το EURES, η Ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα.

Όπως αναφέρει ο φορέας, η τεχνολογία των πληροφοριών αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό και θα χρειαστούν πολλοί νέοι εμπειρογνώμονες, όπως σχεδιαστές λογισμικού, προγραμματιστές και τεχνικοί, αλλά και σύμβουλοι σε θέματα ασφάλειας ΙΤ.

Ψηφιακή επικοινωνία

Ο τομέας της επικοινωνίας αναμένεται, επίσης, να αναπτυχθεί και να προσαρμοστεί στις αλλαγές, καθώς δημιουργούνται όλο και περισσότερα ψηφιακά εργαλεία. Θέσεις εργασίας, όπως σύμβουλοι επικοινωνιών, σχεδιαστές διαδικτυακών εκδηλώσεων, διαχειριστές μέσων κοινωνικής δικτύωσης και σχεδιαστές μέσων ενημέρωσης, θα είναι περιζήτητες στην εποχή μετά την κρίση COVID-19.

“Η πανδημία έχει επιταχύνει τη χρήση πολλών από αυτά τα εργαλεία, αλλά υπάρχει έλλειψη προσωπικού με δεξιότητες χειρισμού και χρήσης των εργαλείων αυτών. Επιπροσθέτως, η πανδημία COVID-19 έχει αυξήσει δραστικά τον αριθμό των τηλεργαζόμενων, καθιστώντας την ψηφιακή επικοινωνία ζωτικής σημασίας”, σημειώνει η σχετική ανάλυση.

Επιστήμη και καινοτομία

Η πανδημία έχει εγείρει, σύμφωνα με τους αναλυτές, πολλά επιστημονικά ερωτήματα, τα οποία είναι δύσκολο να απαντηθούν, αυξάνοντας τη ζήτηση για επιστήμονες και ερευνητές. Επίσης, η επιστήμη, το περιβάλλον και η καινοτομία έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία μετά την κρίση.

Όλο και περισσότεροι ενδιαφέρονται για τις επιστημονικές εξελίξεις, τον αντίκτυπο της τηλεργασίας στο περιβάλλον και την εξεύρεση νέων λύσεων. Επαγγέλματα, όπως οι βιοϊατρικοί επιστήμονες, οι βιολόγοι, οι χημικοί μηχανικοί και οι αναλυτές δεδομένων θα κληθούν να απαντήσουν σε αυτά τα ερωτήματα μετά την πανδημία και να συμβάλουν στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων ιδεών και λύσεων στο μέλλον.

Τέλος, μεγάλη είναι η ζήτηση που ήδη εκδηλώνεται και θα συνεχίσει να εκδηλώνεται για εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Οι χώρες στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τομέα της υγείας στη διάρκεια της πανδημίας και ο τομέας αυτός αναμένεται ότι θα αναπτυχθεί περαιτέρω τα προσεχή έτη.

H νέα έμφαση, που δίνεται στην υγειονομική περίθαλψη μετά την πανδημία, θα προωθήσει τις επενδύσεις τόσο σε υφιστάμενες, όσο και νέες θέσεις εργασίας. Στις θέσεις αυτές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ιατροί, φαρμακοποιοί, λοιμωξιολόγοι, διευθυντές εικονικών νοσοκομείων και ειδικοί στην τρισδιάστατη εκτύπωση. “Με την ανάπτυξη νέων εμβολίων, εγκαταστάσεων και αυτοματοποιημένων συστημάτων, η βιομηχανία θα χρειαστεί εργαζόμενους με νέες δεξιότητες”, αναφέρει η μελέτη.

*πρώτη δημοσίευση: www.sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Οι κρεμάλες του λαϊκισμού

Από: EBR

Ο καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος, γραμματέας Σύνταξης της «Νέας Εστίας», φέρνει σε δημόσιο διάλογο το πιο σοβαρό πρόβλημα των φιλελεύθερων δημοκρατικών καθεστώτων και των νέων εχθρών τους

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01-02/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01-02/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα: Το Συμβούλιο δεν έκανε πίσω

Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα: Το Συμβούλιο δεν έκανε πίσω

Το προηγούμενο βράδυ, οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου κατέληξαν σε μια προσωρινή πολιτική συμφωνία σχετικά με την νομοθεσία για τον στόχο μιας ουδέτερης κλιματικά Ε.Ε. έως το 2050

Οικονομία

Societe Generale: 10 ερωτήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και το ελληνικό «μπόνους»

Societe Generale: 10 ερωτήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και το ελληνικό «μπόνους»

Με δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή κοντά στο 1x, η ελληνική οικονομία είναι εκείνη στην οποία τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης θα πιάσουν περισσότερο «τόπο», δείχνει μελέτη της Societe Generale

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron