Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Διεθνή

Bloomberg: Οι πλούσιες χώρες εμβολιάζονται 25 φορές γρηγορότερα

Αρκετά εμβόλια κατά της Covid-19 έχουν πλέον διατεθεί για τον πλήρη εμβολιασμό του 5% του παγκόσμιου πληθυσμού – αλλά η κατανομή τους έχει υπάρξει άνιση

Από: EBR - Δημοσίευση: Παρασκευή, 9 Απριλίου 2021

«Η Κίνα έχει εμβολιάσει τον πληθυσμό της με ρυθμό που λίγο πολύ ευθυγραμμίζεται με τον παγκόσμιο μέσο όρο – χορηγώντας δηλαδή το 20% των παγκόσμιων εμβολιασμών στο 18% του παγκόσμιου πληθυσμού.»
«Η Κίνα έχει εμβολιάσει τον πληθυσμό της με ρυθμό που λίγο πολύ ευθυγραμμίζεται με τον παγκόσμιο μέσο όρο – χορηγώντας δηλαδή το 20% των παγκόσμιων εμβολιασμών στο 18% του παγκόσμιου πληθυσμού.»

Αρκετά εμβόλια κατά της Covid-19 έχουν πλέον διατεθεί για τον πλήρη εμβολιασμό του 5% του παγκόσμιου πληθυσμού – αλλά η κατανομή τους έχει υπάρξει άνιση. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, τα περισσότερα εμβόλια πηγαίνουν στις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη.

Από την Τρίτη, το 40% των εμβολίων κατά της Covid που έχουν χορηγηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, τα έχουν λάβει άνθρωποι σε 27 πλούσιες χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι χώρες που αποτελούν το λιγότερο εύπορο 11% έχουν λάβει μόλις το 1,6% των χορηγηθέντων εμβολίων μέχρι στιγμής, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων που συνελέγησαν από το Bloomberg Vaccine Tracker.

Με άλλα λόγια, οι χώρες με τα υψηλότερα εισοδήματα εμβολιάζουν 25 φορές γρηγορότερα από εκείνες με τα χαμηλότερα.

Με βάση τα στοιχεία του Bloomberg, έχουν χορηγηθεί 726 εκατομμύρια δόσεις σε 154 χώρες. Στο πλαίσιο μιας προσπάθειας αξιολόγησης της προσβασιμότητας στα εμβόλια ανά τον κόσμο, διαπιστώθηκαν τα εξής:

Οι ΗΠΑ για παράδειγμα έχουν χορηγήσει το 24% των εμβολίων παγκοσμίως αλλά αντιπροσωπεύουν μόλις το 4,3% του πληθυσμού, ενώ το Πακιστάν έχει 0,1% εμβολιαστική κάλυψη για το 2,7% του παγκόσμιου πληθυσμού, το οποίο αντιπροσωπεύει.

Αυτό το μοτίβο επαναλαμβάνεται σε όλο τον κόσμο και αποτελεί συνέπεια των προσπαθειών πλουσίων χωρών να προ-αγοράσουν δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων, που να είναι αρκετές για να καλύψουν τον πληθυσμό τους αρκετές φορές, σύμφωνα με ανάλυση συμφωνιών για τα εμβόλια.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πορεία για να καλύψουν το 75% του πληθυσμού τους κατά τους επόμενους τρεις μήνες. Στο μεταξύ, περίπου οι μισές χώρες του κόσμου δεν έχουν καλύψει εμβολιαστικά ούτε το 1% των κατοίκων τους.

Οι υπολογισμοί αυτών των αποκλίσεων δεν συμπεριλαμβάνουν περισσότερες από σαράντα χώρες, κυρίως τις φτωχότερες παγκοσμίως, οι οποίες δεν διαθέτουν ακόμη στοιχεία σχετικά με τους εμβολιασμούς. Αυτές οι χώρες αντιπροσωπεύουν το 8% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Στις ΗΠΑ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι που αποφασίζει πού θα σταλούν τα εμβόλια. Μέχρι στιγμής, κάθε πολιτεία έχει λάβει αριθμό εμβολίων ανάλογο με τον πληθυσμό της. Ενώ υπάρχουν διαφορές στην προσβασιμότητα ανάλογα με τη συνοικία, κάθε πολιτεία διαθέτει έναν επαρκή αριθμό αναλογικά με τον αριθμό κατοίκων της.

Δεν υπάρχει μηχανισμός που να διασφαλίζει την ισότιμη κατανομή των εμβολίων παγκοσμίως. Αν όλα τα εμβόλια κατανέμονταν ανάλογα με τον πληθυσμό, αυτό θα σήμαινε ότι οι ΗΠΑ έχουν χορηγήσει την εξαπλάσια ποσότητα από αυτή που θα δικαιούνταν και το Ηνωμένο Βασίλειο την επταπλάσια.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ με ποσότητα εμβολίων εννιά και δώδεκα φορές μεγαλύτερη του πληθυσμού τους, αντίστοιχα.

Η Κίνα έχει εμβολιάσει τον πληθυσμό της με ρυθμό που λίγο πολύ ευθυγραμμίζεται με τον παγκόσμιο μέσο όρο – χορηγώντας δηλαδή το 20% των παγκόσμιων εμβολιασμών στο 18% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Επιπλέον, έχει προχωρήσει στην εξαγωγή εμβολίων σε λιγότερο πλούσιες χώρες, μερικές φορές χωρίς κόστος. Η λιγότερο πλούσια ήπειρος του κόσμου, η Αφρική, είναι επίσης και αυτή με τη μικρότερη εμβολιαστική κάλυψη. Από τις 54 χώρες, μόνο οι τρεις έχουν εμβολιάσει περισσότερο από το 1% των πληθυσμών τους.

*πρώτη δημοσίευση: www.kathimerini.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Ο Καββαδίας, το storytelling και το “αγοραίο” μιας ιστορίας

Από: EBR

Διέδραμα 40 και πλέον χρόνια στην αγορά -από την οποία βγήκα αποφασιστικά και ανεπιστρεπτί το 2022- με τα “εφόδια” των γλωσσών του λόγου και της εικόνας -που συνομιλούν μεταξύ τους

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Dzurinda: Η ΕΕ δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων

Dzurinda: Η ΕΕ δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων

Τη σημασία των επικείμενων Ευρωεκλογών και τη μεγάλη πρόκληση που συνιστά η ακροδεξιά για την κοινή πορεία της Ευρώπης, ανέδειξε η συζήτηση που διοργάνωσε το Martens Centre και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής

Οικονομία

Απαιτείται αύξηση παραγωγικότητας

Απαιτείται αύξηση παραγωγικότητας

Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει μια απογοητευτική πραγματικότητα

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron