Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

Ο Macron αντικαθιστά την «ENA» με μια νέα σχολή για τη γαλλική ελίτ

Μετά τις διαμαρτυρίες και την κρίση των «κίτρινων γιλέκων», ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron δεσμεύθηκε να κλείσει την «Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης» (Ecole Nationale d’Administration- ENA)

Από: N. Peter Kramer, EU correspondent - Δημοσίευση: Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021

Ο ίδιος ο Macron - όπως πολλοί πρόεδροι, (πρωθ-) υπουργοί, ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι, διευθύνοντες σύμβουλοι κ.λπ. - είναι απόφοιτοι της ENA: «enarque», όπως ονομάζονται.
Ο ίδιος ο Macron - όπως πολλοί πρόεδροι, (πρωθ-) υπουργοί, ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι, διευθύνοντες σύμβουλοι κ.λπ. - είναι απόφοιτοι της ENA: «enarque», όπως ονομάζονται.

του N. Peter Kramer

Μετά τις διαμαρτυρίες και την κρίση των «κίτρινων γιλέκων», ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron δεσμεύθηκε να κλείσει την «Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης» (Ecole Nationale d’Administration- ENA), την κοιτίδα της γαλλικής ελίτ, η οποία αποτέλεσε εξιλαστήριο θύμα του αντιστασιακού φρονήματος.

Ο Macron τελικά επισημοποίησε το κλείσιμο της ENA, ενώ ανακοίνωσε σχέδια για τη δημιουργία μιας νέας σχολής για τη γαλλική ελίτ, κατά το γνωστό πρότυπο: «Institut du Service Public». Όπως η ENA, θα εκπαιδεύσει φοιτητές στην πολιτική τέχνη και η έδρα της θα είναι η πανεπιστημιούπολη της ENA, στο Στρασβούργο.

Μοιάζει με την περίπτωση «παλιού κρασιού σε νέο μπουκάλι», αν και ο Γάλλος Πρόεδρος επέμεινε ότι «μπορείτε να δείτε ότι πρόκειται για μια μεγάλη επανάσταση»! Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές (επαναστατικές ή μη) αποτελούν απόδειξη ότι το κατεστημένο της Γαλλίας παραμένει βαθιά ριζωμένο στην εθνική ψυχή.

Ο ίδιος ο Macron - όπως πολλοί πρόεδροι, (πρωθ-) υπουργοί, ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι, διευθύνοντες σύμβουλοι κ.λπ. - είναι απόφοιτοι της ENA: «enarque», όπως ονομάζονται. Η σχολή, που ιδρύθηκε το 1945 από τον στρατηγό Charles de Gaul, σχεδιάστηκε υπό ένα αξιοκρατικό σύστημα, ώστε να προσφέρει καλύτερες ευκαιρίες σε όλους τους μαθητές- ανεξάρτητα από το υπόβαθρό τους. Επομένως, τα δίδακτρα είναι δωρεάν και οι φοιτητές λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα για την πληρωμή βιβλίων και στέγασης. Κάθε χρόνο γίνονται δεκτοί 80 φοιτητές, μέσω αυστηρών εισαγωγικών εξετάσεων.

Ωστόσο, το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» έχει αναγάγει την ENA σε πολιτική ευθύνη, καθώς ο Macron πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή το 2022. Ευτυχώς για τον Macron, οι διαδηλωτές δεν ήταν οι μόνοι που εξαπατήθηκαν από το τέχνασμά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Λυδία λίθος της παγκόσμιας νομιμότητος η Κύπρος

Από: EBR

Η υπερεκτίμηση θετικών χαρακτηριστικών και η υπερβολή στην υποτίμηση δοκιμασιών ή έξωθεν προερχομένων αντιξοοτήτων, αποτελούν συνήθεις αντιδράσεις μεμονωμένων ατόμων, κοινωνικών ομάδων ή και κρατών

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01-02/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01-02/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η Ευρώπη ανοίγει ξανά το κεφάλαιο “ψηφιακός φόρος”

Η Ευρώπη ανοίγει ξανά το κεφάλαιο “ψηφιακός φόρος”

Το κεφάλαιο “ψηφιακός φόρος”, το οποίο έχει ανοίξει πολλές φορές στο παρελθόν χωρίς επιτυχή κατάληξη, επιχειρεί να ανοίξει εκ νέου η Ευρωπαϊκή Ένωση

Οικονομία

Κατά 30% αυξήθηκαν οι online αγορές στην Ελλάδα το 1ο τρίμηνο του 2021

Κατά 30% αυξήθηκαν οι online αγορές στην Ελλάδα το 1ο τρίμηνο του 2021

Εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης καταγράφει η αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα, εν μέσω πανδημικής κρίσης

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron