Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

ΑΙ και blockchain αλλάζουν τις οικονομικές διευθύνσεις των εταιρειών

Σε μια νέα εποχή, όπου κυριαρχούν οι ευφυείς τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το blockchain, κινούνται οι οικονομικές διευθύνσεις των εταιρειών ανά τον κόσμο, κάνοντας στροφή προς ένα πιο έξυπνο λειτουργικό μοντέλο

Από: EBR - Δημοσίευση: Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021

«Ένας στους δύο CFOs εκτιμά ότι περισσότερες από τις μισές διεργασίες θα μπορούσαν να αυτοματοποιηθούν τα επόμενα τρία χρόνια.»
«Ένας στους δύο CFOs εκτιμά ότι περισσότερες από τις μισές διεργασίες θα μπορούσαν να αυτοματοποιηθούν τα επόμενα τρία χρόνια.»

Σε μια νέα εποχή, όπου κυριαρχούν οι ευφυείς τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το blockchain, κινούνται οι οικονομικές διευθύνσεις των εταιρειών ανά τον κόσμο, κάνοντας στροφή προς ένα πιο έξυπνο λειτουργικό μοντέλο. Το 53% των οικονομικών διευθυντών (CFOs) σε επιχειρήσεις εκτιμά ότι περισσότερες από τις μισές διεργασίες, που σχετίζονται με τις χρηματοοικονομικές και εταιρικές αναφορές, θα διεκπεραιώνονται από την Τεχνητή Νοημοσύνη μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Συγχρόνως, το 54% πιστεύει πως είναι πιθανό η οικονομική διεύθυνση να βασίζεται σε συστήματα blockchain. Ωστόσο, για να αξιοποιηθούν πλήρως οι νέες, ευφυείς τεχνολογίες στην προετοιμασία εταιρικών αναφορών, οι CFOs θεωρούν βασική προϋπόθεση την οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

Ως εκ τούτου, περισσότεροι από τα δύο τρίτα (68%) των στελεχών τονίζουν ότι η διακυβέρνηση, τα συστήματα ελέγχου και το πλαίσιο ηθικής γύρω από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, χρήζουν περαιτέρω ανάπτυξης και βελτίωσης. Ελλείψει τέτοιων πλαισίων, η πλειοψηφία των CFOs (63%) ανησυχούν για τους ενδεχόμενους ρυθμιστικούς κινδύνους και κινδύνους ασφαλείας, που συνδέονται με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στις χρηματοοικονομικές λειτουργίες και τις εταιρικές αναφορές.

Ταυτόχρονα, πολλοί από τους CFOs απαντούν ότι δεν έχουν πλήρη εμπιστοσύνη στις επιδόσεις αυτών των συστημάτων. Σχεδόν οι μισοί (47%) αναφέρουν ότι η ποιότητα και η εγκυρότητα των χρηματοοικονομικών δεδομένων, που εξάγονται από την Τεχνητή Νοημοσύνη, δεν μπορεί να είναι ίδια με τα δεδομένα των παραδοσιακών χρηματοοικονομικών συστημάτων.

Νέος ρόλος

“Οι διαταραχές, που προκάλεσε η πανδημία του COVID-19 και η γεωπολιτική και μακροοικονομική αβεβαιότητα, παρέχουν μια ευκαιρία στα ανώτατα στελέχη των οικονομικών διευθύνσεων, να επανεξετάσουν τον ρόλο του τμήματος τους και τον τρόπο σύνταξης και παρουσίασης των εταιρικών αναφορών”, τονίζει η έκτη ετήσια παγκόσμια έρευνα της ΕΥ. Στην έρευνα (How can corporate reporting connect your business to its true value?) συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 CFOs από 26 χώρες.

Εκτός από τη διείσδυση των νέων τεχνολογιών στις οικονομικές διευθύνσεις των επιχειρήσεων, η μελέτη αναδεικνύει την ανάγκη να μπει η οικονομική διεύθυνση στο επίκεντρο των εταιρικών αναφορών σχετικά με τη δημιουργία βιώσιμης μακροπρόθεσμης αξίας. Σε μια εποχή, όπου επενδυτές και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη αναμένουν από τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική και να εστιάσουν στη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας, η έρευνα δείχνει ότι η πλειονότητα των CFOs (72%) πράγματι ενστερνίζονται αυτήν τη νέα τάση.

Περισσότεροι από δύο στους τρεις (69%) ερωτηθέντες, δηλώνουν ότι οι CFOs και τα ανώτατα χρηματοοικονομικά στελέχη θεωρούνται, από τα ενδιαφερόμενα μέρη, ως οι κύριοι υπεύθυνοι για τη μακροπρόθεσμη αξία στις επιχειρήσεις τους. Επίσης, τα δύο τρίτα (66%) των στελεχών υποστηρίζουν ότι η ζήτηση για οικονομικές αναλύσεις και προγνώσεις, που εστιάζουν στο μέλλον, έχει αυξηθεί τους τελευταίους 12 μήνες.

Οι ερωτηθέντες αναφέρουν ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη αναζητούν, επίσης, μη χρηματοοικονομικές πληροφορίες στις εταιρικές αναφορές, όπως δεδομένα για θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG).

*πρώτη δημοσίευση: www.sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Λυδία λίθος της παγκόσμιας νομιμότητος η Κύπρος

Από: EBR

Η υπερεκτίμηση θετικών χαρακτηριστικών και η υπερβολή στην υποτίμηση δοκιμασιών ή έξωθεν προερχομένων αντιξοοτήτων, αποτελούν συνήθεις αντιδράσεις μεμονωμένων ατόμων, κοινωνικών ομάδων ή και κρατών

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01-02/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01-02/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η Ευρώπη ανοίγει ξανά το κεφάλαιο “ψηφιακός φόρος”

Η Ευρώπη ανοίγει ξανά το κεφάλαιο “ψηφιακός φόρος”

Το κεφάλαιο “ψηφιακός φόρος”, το οποίο έχει ανοίξει πολλές φορές στο παρελθόν χωρίς επιτυχή κατάληξη, επιχειρεί να ανοίξει εκ νέου η Ευρωπαϊκή Ένωση

Οικονομία

Κατά 30% αυξήθηκαν οι online αγορές στην Ελλάδα το 1ο τρίμηνο του 2021

Κατά 30% αυξήθηκαν οι online αγορές στην Ελλάδα το 1ο τρίμηνο του 2021

Εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης καταγράφει η αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα, εν μέσω πανδημικής κρίσης

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron