Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Η Κρήτη πρότυπο ευρωπαϊκής Περιφέρειας

Τον τελευταίο χρόνο η πανδημία έχει αναπροσαρμόσει τον σχεδιασμό όλων των φορέων. Μας επέβαλε να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης και δράσης

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021

«Ο στρατηγικός μας σχεδιασμός επικεντρώνεται τώρα στην ποιοτική ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή, στη στήριξη της απασχόλησης, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην ενεργό περιβαλλοντική διαχείριση και στην αποτελεσματική διακυβέρνηση.»
«Ο στρατηγικός μας σχεδιασμός επικεντρώνεται τώρα στην ποιοτική ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή, στη στήριξη της απασχόλησης, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην ενεργό περιβαλλοντική διαχείριση και στην αποτελεσματική διακυβέρνηση.»

του Σταύρου Αρναουτάκη*

Τον τελευταίο χρόνο η πανδημία έχει αναπροσαρμόσει τον σχεδιασμό όλων των φορέων. Μας επέβαλε να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης και δράσης. Να αντικαταστήσουμε τις παλιές ιδέες με νέες. Να αναπροσαρμόσουμε την οργάνωση και τη διοίκηση των υπηρεσιών μας. Πρωτίστως, να υιοθετήσουμε και να υλοποιήσουμε ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο.

Η αναγκαιότητα αυτή γίνεται αντιληπτή από όλους. Στο νησί μας, τα προηγούμενα χρόνια τέθηκαν ισχυρά θεμέλια, έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις. Η Περιφέρεια Κρήτης έχει καθιερωθεί ως ατμομηχανή ανάπτυξης, ως γέφυρα επικοινωνίας με τους θεσμούς της Πολιτείας. Στην πραγματικότητα λειτουργεί σαν τον βατήρα για να κάνουμε όλοι μαζί το άλμα προς τα εμπρός.

Ο στρατηγικός μας σχεδιασμός επικεντρώνεται τώρα στην ποιοτική ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή, στη στήριξη της απασχόλησης, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην ενεργό περιβαλλοντική διαχείριση και στην αποτελεσματική διακυβέρνηση. Ενδεικτικά, αναφέρουμε πως στον τομέα του περιβάλλοντος και της ενέργειας περπατήσαμε σε νέους δρόμους, υπερβαίνοντας κοντόφθαλμες αντιλήψεις και πρακτικές. Εμπλουτίσαμε την πολιτική μας ατζέντα θέτοντας σε προτεραιότητα έργα μακράς πνοής.

Ολοκληρώσαμε, πρώτοι στην Ελλάδα, τον περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα βγάζει οριστικά το νησί από τον χάρτη της ενεργειακής απομόνωσης. Την ίδια στιγμή συνεχίζουμε τον σχεδιασμό μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, επιβάλλεται να χαράξουμε και να περπατήσουμε νέους δρόμους, υπερβαίνοντας κοντόφθαλμες αντιλήψεις και πρακτικές. Να εμπλουτίσουμε την πολιτική μας ατζέντα με τις εκκρεμούσες προτεραιότητες σε έργα μακράς πνοής. Η δρομολόγηση του ΒΟΑΚ μαζί με τους κάθετους άξονες, η ολοκλήρωση του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι, η αναζωογόνηση της αγροτικής οικονομίας, η προστασία του τουριστικού προϊόντος, η στήριξη της αγροδιατροφικής αλυσίδας, η πρόνοια για την υγεία, η ενίσχυση των επιστημονικών και ερευνητικών υποδομών, η στροφή στην καθαρή ενέργεια, η προσέλκυση επενδύσεων, είναι ζητήματα αιχμής.

Με την ορθή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων έχουμε τη δυνατότητα να μπούμε σε μια δυναμική τροχιά ανάπτυξης. Το ραντεβού της Κρήτης με την ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να γίνει στο πεδίο των μακροχρόνιων εκκρεμοτήτων και των επίκαιρων προκλήσεων και ευκαιριών. Η Περιφέρεια προσέρχεται σε αυτό το ραντεβού με συγκεκριμένες και δημιουργικές προτάσεις. Επιδίωξή μας, να ενσαρκώσουμε τη μεγάλη ανατροπή. Να θεμελιώσουμε και να υλοποιήσουμε ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο. Η Κρήτη, αναμφίβολα, διαθέτει ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Ο ισχυρός πρωτογενής τομέας, ο πρωτοπόρος κλάδος του τουρισμού, η λειτουργία κορυφαίων ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, ο επιχειρηματικός κλάδος που δημιουργεί, αποτελούν πυλώνες δυναμικούς. Θέτουν τα θεμέλια για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων. Ως Περιφέρεια Κρήτης, λαμβάνοντας υπόψη τις κατευθυντήριες γραμμές τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τους εν εξελίξει μεγάλους μετασχηματισμούς που επιτελούνται σε διεθνές επίπεδο, υιοθετούμε πέντε οριζόντιες αρχές: τη διασφάλιση της χωρικής ισορροπίας για τη δημιουργία κοινής ζώνης ανάπτυξης στην ύπαιθρο και τα αστικά κέντρα· την εξειδίκευση για την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των ισχυρών κλάδων της οικονομίας μας· την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομίας ως άυλου κεφαλαίου της ταυτότητας της Κρήτης· την πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής· τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Το ραντεβού της Κρήτης με το αύριο στηρίζεται σε συγκεκριμένες και δημιουργικές προτάσεις Στη διεκδίκηση σημαντικών επενδυτικών πόρων. Ο στόχος μας είναι κοινός. Φιλοδοξία μας, να κάνουμε την Κρήτη πρότυπη ευρωπαϊκή περιφέρεια.

*Περιφερειάρχης Κρήτης, πρώην ευρωβουλευτής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Λυδία λίθος της παγκόσμιας νομιμότητος η Κύπρος

Από: EBR

Η υπερεκτίμηση θετικών χαρακτηριστικών και η υπερβολή στην υποτίμηση δοκιμασιών ή έξωθεν προερχομένων αντιξοοτήτων, αποτελούν συνήθεις αντιδράσεις μεμονωμένων ατόμων, κοινωνικών ομάδων ή και κρατών

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01-02/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01-02/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η Ευρώπη ανοίγει ξανά το κεφάλαιο “ψηφιακός φόρος”

Η Ευρώπη ανοίγει ξανά το κεφάλαιο “ψηφιακός φόρος”

Το κεφάλαιο “ψηφιακός φόρος”, το οποίο έχει ανοίξει πολλές φορές στο παρελθόν χωρίς επιτυχή κατάληξη, επιχειρεί να ανοίξει εκ νέου η Ευρωπαϊκή Ένωση

Οικονομία

Κατά 30% αυξήθηκαν οι online αγορές στην Ελλάδα το 1ο τρίμηνο του 2021

Κατά 30% αυξήθηκαν οι online αγορές στην Ελλάδα το 1ο τρίμηνο του 2021

Εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης καταγράφει η αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα, εν μέσω πανδημικής κρίσης

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron