Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Οικονομική πληγή για τις αναπτυσσόμενες χώρες το κακόβουλο λογισμικό

Μεγάλες οικονομικές - και όχι μόνο - επιπτώσεις έχει η χρήση κακόβουλου λογισμικού στις αναπτυσσόμενες αγορές, όπως η Βραζιλία, η Ταϊλάνδη, η Νιγηρία και η Νότια Αφρική

Από: EBR - Δημοσίευση: Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021

«1 στις 6 συσκευές Android στις αναπτυσσόμενες αγορές έχουν προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό.»
«1 στις 6 συσκευές Android στις αναπτυσσόμενες αγορές έχουν προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό.»

Μεγάλες οικονομικές - και όχι μόνο - επιπτώσεις έχει η χρήση κακόβουλου λογισμικού στις αναπτυσσόμενες αγορές, όπως η Βραζιλία, η Ταϊλάνδη, η Νιγηρία και η Νότια Αφρική. Αφενός, στις αγορές αυτές το κινητό τηλέφωνο αποτελεί πολύ συχνά το μοναδικό μέσο πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Αφετέρου στις συγκεκριμένες οικονομίες, οι αγορές των καταναλωτών χρεώνονται συνήθως απευθείας στον λογαριασμό της κινητής, καθώς η χρήση χρεωστικής και πιστωτικής κάρτας δεν είναι διαδεδομένη.

Αυτό σημαίνει, ότι εφόσον οι κακόβουλες συναλλαγές δεν εμποδιστούν, ο προπληρωμένος λογαριασμός του χρήστη γρήγορα θα εξαντληθεί, με αποτέλεσμα να χάσει την πρόσβασή του στο Διαδίκτυο, ενδεχομένως και στις τηλεφωνικές κλήσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής Upstream, η αξία των κακόβουλων συναλλαγών λόγω malware σε αναπτυσσόμενες χώρες, που απέτρεψε η ίδια, ανέρχονται σε $1,3 δισ. Έκθεση της εταιρείας δείχνει ότι κατά μέσο όρο, μια στις έξι συσκευές Android στις αναπτυσσόμενες αγορές έχουν προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό. Ως επί το πλείστον, πρόκειται για συσκευές Android, των οποίων το ανοιχτό λειτουργικό σύστημα, τις καθιστά πιο ευάλωτες. Η τεχνολογική πλατφόρμα ασφαλείας της Upstream εντόπισε ενεργές 46 χιλιάδες εφαρμογές με malware.

Η έκθεση της Upstream (“A Pandemic on Mobile”) δείχνει ότι το 29% των κακόβουλων εφαρμογών, που εντόπισε, έχουν περάσει από το Google Play. Ωστόσο, το Google Play αποτελεί την πιο ασφαλή επιλογή, για να κατεβάσει κανείς ένα app σε συσκευή Android, αφού η πλειονότητα των κακόβουλων εφαρμογών προέρχονται από άλλα ηλεκτρονικά καταστήματα, που δεν έχουν τις δικλείδες ασφαλείας της Google.

Προεγκατεστημένο λογισμικό

Ένα ακόμη ενδιαφέρον εύρημα της Upstream αποτελεί το γεγονός ότι, αρκετά συχνά, το κακόβουλο λογισμικό ενδέχεται να είναι προεγκατεστημένο σε λειτουργικές εφαρμογές, ιδιαίτερα σε χαμηλού κόστους συσκευές Android, που προορίζονται για τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι και τα λεγόμενα freemium apps, δωρεάν ή “σπασμένες” εκδοχές ακριβών εφαρμογών, που μπορεί να στοιχίσουν στο χρήστη πολλαπλάσια σε ανεπιθύμητες χρεώσεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μιας εφαρμογής για σκανάρισμα κωδικών QR, που εντοπίστηκε να επιχειρεί 15.997 συναλλαγές από τη συσκευή ενός και μόνο χρήστη στη Βραζιλία σε διάστημα μόλις ενός μήνα.

Τα στοιχεία της μελέτης της Upstream, “A Pandemic on Mobile”, προέρχονται από 35 παρόχους κινητής τηλεφωνίας σε 23 χώρες, και την επεξεργασία 1 δισ. ψηφιακών συναλλαγών μέσω κινητού σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής, της Ασίας και χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Για την ασφάλεια των χρηστών smartphones, η Upstream παροτρύνει τη λήψη εφαρμογών μόνο από έμπιστες πηγές, όπως το Google Play. Επίσης, συνιστάται οι χρήστες να διαβάζουν τις κριτικές ενός app προτού το κατεβάσουν και να το ενημερώνουν τακτικά με τις τελευταίες του εκδόσεις. Αντίστοιχα, θα πρέπει να ενημερώνουν και το ίδιο το λειτουργικό σύστημα του τηλεφώνου, προκειμένου να επωφελούνται από τις αναβαθμίσεις που γίνονται σε επίπεδο ασφαλείας.

*πρώτη δημοσίευση: www.sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Λυδία λίθος της παγκόσμιας νομιμότητος η Κύπρος

Από: EBR

Η υπερεκτίμηση θετικών χαρακτηριστικών και η υπερβολή στην υποτίμηση δοκιμασιών ή έξωθεν προερχομένων αντιξοοτήτων, αποτελούν συνήθεις αντιδράσεις μεμονωμένων ατόμων, κοινωνικών ομάδων ή και κρατών

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01-02/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01-02/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η Ευρώπη ανοίγει ξανά το κεφάλαιο “ψηφιακός φόρος”

Η Ευρώπη ανοίγει ξανά το κεφάλαιο “ψηφιακός φόρος”

Το κεφάλαιο “ψηφιακός φόρος”, το οποίο έχει ανοίξει πολλές φορές στο παρελθόν χωρίς επιτυχή κατάληξη, επιχειρεί να ανοίξει εκ νέου η Ευρωπαϊκή Ένωση

Οικονομία

Κατά 30% αυξήθηκαν οι online αγορές στην Ελλάδα το 1ο τρίμηνο του 2021

Κατά 30% αυξήθηκαν οι online αγορές στην Ελλάδα το 1ο τρίμηνο του 2021

Εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης καταγράφει η αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα, εν μέσω πανδημικής κρίσης

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron