Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Κερδίζει έδαφος η Αθήνα μεταξύ των ιδρυτών startup εταιρειών

Το Λονδίνο και δευτερευόντως το Βερολίνο είναι οι πόλεις, που κατά κύριο λόγο επιλέγουν οι ιδρυτές νέων επιχειρήσεων, προκειμένου να εγκαταστήσουν ένα νέο επιχειρηματικό εγχείρημα

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021

«32η δεύτερη ανάμεσα σε 75 πόλεις η Αθήνα μεταξύ των πόλεων που προτιμούν οι founders για τη σύσταση μιας νεοφυούς εταιρείας.»
«32η δεύτερη ανάμεσα σε 75 πόλεις η Αθήνα μεταξύ των πόλεων που προτιμούν οι founders για τη σύσταση μιας νεοφυούς εταιρείας.»

Το Λονδίνο και δευτερευόντως το Βερολίνο είναι οι πόλεις, που κατά κύριο λόγο επιλέγουν οι ιδρυτές νέων επιχειρήσεων, προκειμένου να εγκαταστήσουν ένα νέο επιχειρηματικό εγχείρημα. Η Αθήνα βρίσκεται πολύ χαμηλότερα στις προτιμήσεις των founders, αλλά φαίνεται να κερδίζει έδαφος το τελευταίο διάστημα.

Για το 2020 η Αθήνα καταλαμβάνει την 32η θέση ανάμεσα σε 75 ευρωπαϊκές πόλεις, που προτιμούν οι ιδρυτές startup για να εγκαταστήσουν την εταιρεία τους. Η ελληνική πρωτεύουσα, αν και απέχει μακράν από τις πιο ελκυστικούς προορισμούς για την ίδρυση μιας startup, κερδίζει σταδιακά έδαφος στις προτιμήσεις.

Μέσα σε έναν χρόνο, μεταξύ 2019 και 2020, κατάφερε να κερδίσει πέντε ποσοστιαίες μονάδες στις προτιμήσεις των founders της ΝΑ Ευρώπης. «Τα μεσογειακά hubs είναι κατακερματισμένα, καθώς μόνο η Βαρκελώνη και η Λισαβόνα συγκεντρώνουν ένα σημαντικό ποσοστό συγκέντρωσης των προτιμήσεων των founders -18% έκαστη.

Αξιοσημείωτη είναι, πάντως, η αύξηση της δημοτικότητας της Αθήνας (+ 5%) και της Λευκωσίας (+ 4%), οι οποίες φαίνεται να έχουν προσελκύσει περισσότερη προσοχή το 2020 από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια» αναφέρει χαρακτηριστικά το «2021 Startup Heatmap Europe Report».

Το Βερολίνο εκτοπίζει το Λονδίνο

Σύμφωνα με τους συντάκτες του «2021 Startup Heatmap Europe Report, την πρωτιά για το 2020 ανάμεσα στις πιο ελκυστικές ευρωπαϊκές πόλεις για τους ιδρυτές νεοφυών εταιρειών κατακτά το Βερολίνο. Η γερμανική πρωτεύουσα να εκθρονίζει το 2020 από την πρώτη θέση της κατάταξης το Λονδίνο, που κρατούσε μέχρι το 2019 τα ηνία ως η πιο αγαπημένη πόλη για τους founders startup εταιρειών, με το Brexit να παίζει -εύλογα- κομβικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη. Σύμφωνα με την αξιολόγηση, το Άμστερνταμ και η Βαρκελώνη παραμένουν τα δύο κυριότερα hubs για τις νεοφυείς εταιρείες, τα οποία αμφισβητούν Βερολίνο και Λονδίνο.

Ακολουθούν το Μόναχο, η Λισσαβόνα και το Παρίσι, ενώ στην όγδοη θέση βρίσκεται η Ζυρίχη, στην ένατη το Ταλίν της Εσθονίας και στη δέκατη η Στοκχόλμη. Εξαιρετικά δημοφιλή μεταξύ των founders είναι και τα hubs του Δουβλίνου, της Βιέννης, της Μαδρίτης, της Κοπεγχάγης και του Τελ Αβίβ, που ακολουθούν στις επόμενες θέσεις της σχετικής κατάταξης.

Διαφορετική είναι η εικόνα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία του «2021 Startup Heatmap Europe Report» όσον αφορά τις προτιμήσεις των γυναικών founders νεοφυών επιχειρήσεων. Ειδικότερα, η ευρωπαϊκή πόλη, που προτιμούν οι γυναίκες founders, είναι η Βιέννη, με 34%, ενώ ακολουθεί η Βουδαπέστη με 30% και το Όσλο με 26%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο της έρευνας για το ποιες πόλεις έχουν τη μεγαλύτερη δεξαμενή διαθέσιμων ταλέντων ειδικά στον τομέα των ΤΠΕ. Η μελέτη, καταγράφοντας, τον αριθμό των προγραμματιστών ανά πόλη, ανακηρύσσει πρωταθλήτρια πόλη το Λονδίνο με 357.900 προγραμματιστές. Ακολουθεί το Παρίσι με 268.600, το Άμστερνταμ με 216.800 και η Κολωνία 165.900 προγραμματιστές.

*πρώτη δημοσίευση: www.sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Λυδία λίθος της παγκόσμιας νομιμότητος η Κύπρος

Από: EBR

Η υπερεκτίμηση θετικών χαρακτηριστικών και η υπερβολή στην υποτίμηση δοκιμασιών ή έξωθεν προερχομένων αντιξοοτήτων, αποτελούν συνήθεις αντιδράσεις μεμονωμένων ατόμων, κοινωνικών ομάδων ή και κρατών

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01-02/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01-02/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η Ευρώπη ανοίγει ξανά το κεφάλαιο “ψηφιακός φόρος”

Η Ευρώπη ανοίγει ξανά το κεφάλαιο “ψηφιακός φόρος”

Το κεφάλαιο “ψηφιακός φόρος”, το οποίο έχει ανοίξει πολλές φορές στο παρελθόν χωρίς επιτυχή κατάληξη, επιχειρεί να ανοίξει εκ νέου η Ευρωπαϊκή Ένωση

Οικονομία

Κατά 30% αυξήθηκαν οι online αγορές στην Ελλάδα το 1ο τρίμηνο του 2021

Κατά 30% αυξήθηκαν οι online αγορές στην Ελλάδα το 1ο τρίμηνο του 2021

Εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης καταγράφει η αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα, εν μέσω πανδημικής κρίσης

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron