Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

Στην εποχή της ψηφιακής δικαιοσύνης εισέρχεται η Ελλάδα

Τα βήματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου επιταχύνει η Ελλάδα, προχωρώντας την ψηφιοποίηση του τομέα της Δικαιοσύνης

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 27 Μαΐου 2021

«Προκήρυξη του διαγωνισμού για το έργο “Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα και Ηλεκτρονικό Πινάκιο”».
«Προκήρυξη του διαγωνισμού για το έργο “Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα και Ηλεκτρονικό Πινάκιο”».

της Νατάσας Φραγκούλη

Τα βήματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου επιταχύνει η Ελλάδα, προχωρώντας την ψηφιοποίηση του τομέα της Δικαιοσύνης. Ένα από τα πιο φιλόδοξα έργα με στόχο τη βελτίωση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, που θα φέρει ριζικές αλλαγές στην οργανωτική δομή των δικαστηρίων, είναι η δυνατότητα για τη διεξαγωγή μιας δίκης από απόσταση μέσω τηλεδιάσκεψης και το ηλεκτρονικό πινάκιο.

Τον σχετικό διαγωνισμό για το έργο “Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα και Ηλεκτρονικό Πινάκιο” προκήρυξε η Κοινωνία της Πληροφορίας. Όπως αναφέρεται στο κείμενο της προκήρυξης, πρόκειται για μεταρρύθμιση - τομή για την ελληνική Δικαιοσύνη, με στόχο τη δημιουργία δικτύου παροχής υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης, που θα καλύπτει τις ανάγκες των πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων, του ανακριτικού έργου (Πρωτοδικεία και Εισαγγελίες) και των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής.

Για τον σκοπό αυτό, θα εγκατασταθούν σταθερά συστήματα τηλεδιάσκεψης στις δικαστικές έδρες, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις θα λειτουργούν κινητά συστήματα τηλεδιάσκεψης σε πιστοποιημένους χώρους εντός των δικαστικών φορέων, καθώς και των καταστημάτων κράτησης.

Οι δίκες από απόσταση έχουν μια σειρά από πλεονεκτήματα, όπως ο περιορισμός του κόστους, που σχετίζεται με τη μετακίνηση των μαρτύρων και επωμίζεται ο πολίτης στην περίπτωση των πολιτικών δικαστηρίων και το κράτος στην περίπτωση των ποινικών.

Εξέταση μαρτύρων από απόσταση

Μέσω των συστημάτων τηλεδιάσκεψης θα είναι εφικτή η απομακρυσμένη κατάθεση/εξέταση μάρτυρα υπόθεσης που εκδικάζεται, ο οποίος κατά τη διεξαγωγή της δίκης θα βρίσκεται μακριά από τον τόπο διεξαγωγής της. Στην περίπτωση αυτή, ο μάρτυρας θα προσέρχεται σε κάποιον από τους πιστοποιημένους χώρους, που θα διαμορφωθούν κατά την υλοποίηση του παρόντος Έργου και θα καταθέτει απομακρυσμένα ζωντανά (εικόνα και ήχος).

Επίσης, θα είναι εφικτή η απομακρυσμένη κατάθεση/εξέταση μάρτυρα υπόθεσης, ο οποίος, όμως, βρίσκεται στο εξωτερικό - Διασυνοριακή, αλλά και ενός μάρτυρα η? κατηγορουμένου, ο οποίος είναι κρατούμενος σε κάποιο σωφρονιστικό κατάστημα.

Το έργο

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των €19.228.928,37 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%. Η δε διάρκειά της ορίζεται σε 22 μήνες, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας ελέγχου παραδοτέων. Η καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των προσφορών είναι η 05-07-2021 και ώρα 12:00 και η ημερομηνία έναρξης υποβολής προσφορών είναι η 25-05-2021.

Η υλοποίηση του έργου θα συντελέσει:

- Στην εισαγωγή και αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων στην διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης και στην αναβάθμιση της διοικητικής ικανότητας των Δικαστηρίων.

- Στη μείωση των οικονομικών βαρών που προκαλούν οι μετακινήσεις μαρτύρων, βάρη που επωμίζονται είτε οι πολίτες (πολιτικές δίκες), είτε το κράτος (ποινικές δίκες).

- Στην ποιοτική αναβάθμιση του έργου της Δικαιοσύνης, σε δικαστικές περιπτώσεις που απαιτείται κατάθεση ευάλωτων μαρτύρων (ανήλικοι) ή μαρτύρων, που έχουν υποστεί εκφοβισμό (κακοποιημένες γυναίκες) και η δια ζώσης παρουσίας τους στο δικαστήριο ενδέχεται να διαταράξει την ψυχική τους υγεία και να επηρεάσει την διαδικασία διεξαγωγής της δίκης.

- Στην επιτάχυνση του ανακριτικού έργου (με τη χρήση της τηλεδιάσκεψης), καθώς και στην εξυπηρέτηση των αιτήσεων δικαστικής συνδρομής.

- Στην καλύτερη εξυπηρέτηση των δικηγόρων, των διαδίκων και των εμπλεκομένων στις δικαστικές διαδικασίες στις αίθουσες των Δικαστηρίων της χώρας (ηλεκτρονικό πινάκιο, portal).

Ηλεκτρονικό πινάκιο

Όσον αφορά το σκέλος του έργου για το ηλεκτρονικό πινάκιο, σκοπός της δράσης είναι η ανάπτυξη και θέση σε λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος, μέσω του οποίου θα γίνεται η δημοσίευση σε πραγματικό χρόνο της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των Δικαστηρίων της χώρας στο Διαδίκτυο, στους ενδιαφερόμενους (δικηγόροι, πολίτες, κ.λπ.).

Θα δοθεί επιπλέον η δυνατότητα άμεσης και σε πραγματικό χρόνο ενημέρωσης της πορείας των πινακίων μέσω ειδικών εφαρμογών, που θα λειτουργούν σε ηλεκτρονικές συσκευές (smartphones, tablets) για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικηγόρων, των διαδίκων και των εμπλεκομένων στις δικαστικές διαδικασίες στις αίθουσες των Δικαστηρίων.

*πρώτη δημοσίευση: www.sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Αναζητώντας τις νέες γεωπολιτικές ισορροπίες

Από: EBR

Η κίνηση Τζο Μπάιντεν να διαθέσει 500 εκατομμύρια δόσεις, σε χώρες που αδυνατούν να τις προμηθευτούν, σε συνδυασμό με την αντίστοιχη κίνηση των Ευρωπαίων, πέρα από την αλληλεγγύη που εκφράζουν, έχουν και μια σκοπιμότητα

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01-02/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01-02/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

«Ντεμπούτο» για το πρώτο ομόλογο του Ταμείου Ανάκαμψης

«Ντεμπούτο» για το πρώτο ομόλογο του Ταμείου Ανάκαμψης

Η ΕΕ προσέλαβε τράπεζες για την έκδοση του πρώτου 10ετούς ομολόγου του Ταμείου Ανάκαμψης – Ξεκινά σήμερα η πώληση του ομολόγου

Οικονομία

Γιατί τα πάντα ακριβαίνουν: Η απάντηση κρύβεται σε ένα κοντέινερ από την Κίνα

Γιατί τα πάντα ακριβαίνουν: Η απάντηση κρύβεται σε ένα κοντέινερ από την Κίνα

Η μεταφορά ενός κοντέινερ 12 μέτρων με εμπορεύματα από τη Σαγκάη στο Ρότερνταμ κοστίζει πλέον ακριβότερα από ποτέ

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron